Son zamanlarda maske kullanımı ağız kokusunu da beraberinde getirdi. Pandemiyle zorunlu hale gelen maske kullanımı, kişinin ağzındaki kokuyu fark etmesini ve buna bir çare arayışına geçmesini sağladı.
Evlilikte sıkıntı ve hatta boşanmalara sebep gösterilecek derecede önemli bir sorun olarak bilinen ağız kokusu, iş yaşamında ve sosyal yaşantılarda da iletişim sıkıntılarını beraberinde getiriyor. Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Dt. Hatice Ağan ise nefes kokusunun ter kokusu gibi tipik ve hassas bir konu olduğunu vurguluyor. İnsanların bazı dönemlerde en sevdiklerine bu sorunu söylemede çekince yaşadığını belirten Ağan, bu şikayetlerle kliniklere başvuruların son dönemlerde daha artış gösterdiğini de belirtiyor.
Tıbbi adıyla halitozis olan bu hastalığın farklı nedenleri bulunurken, belli başlı detayları dikkate alarak hızlı tedaviyle iyileşme olanağı da yüksektir.
Sayısız sebebi bulunuyor!
Peki ağız kokusu neden olur? Ağız kokusu, cinsiyetler arasında farklı araştırmalar yapılmasına rağmen erkeklerde kadınlardan daha fazla yaşanıyor. Yaşın ilerlemesi, ağız kokusunun artışı için en belirtin faktörlerin başında geliyor. Bunun dışında karma dişlenme dönemleri ve boğaz ile bademcik enfeksiyonları esnasında da çoğu çocuğun ağız kokusu problemi ortaya çıkıyor. Bu noktada da kokunun patolojik ve fizyolojik nedenlerini bilmek gerekiyor.
Fizyolojik halitozis: Genellikle beslenme alışkanlıkları, soğan, sarımsak türü gıdaların tüketilmesi, uzun süreli açlık ve susuzluk gibi durumlar da bu hastalığı tetiklemekte.
Patolojik halitozis: Kulak- burun- boğaz hastalıklarında, geniz akıntıları ve sinüzit gibi hastalıklar, reflü, ülser ve gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarıyla ortaya çıkıyor. Bunun dışında akciğer ve solunum yolu sıkıntılarında da ağız kokusu problemleri oluşabiliyor.
En yaygın etken ağız ve dişler
Ağız kokusuna sebebiyet veren en yaygın sebep diş sağlığı sorunu. Çünkü diş çürükleri ve çürük yüzeylerin biriktirdiği plaklar diş eti iltihaplarına neden oluyor. Bu da doğrudan ağız kokusu problemine sebep veriyor. Kötü bir ağız hijyeni, düzensiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımı da ağız kokusunun baş tetikleyicisi olabilir.
Meşhur diyetler ve şekerli gıda tüketiminden uzak durun!
Fazla protein tüketimi vücudun enerji için yağ hücrelerini yakmaya zorlar. Bu noktada da hem keton adı verilen artık ürünler hem de nefes ve idrar yoluyla salınan kokular meydana geliyor. Yapılan çoğu araştırma ise vejeteryanlarda, hayvansal gıda tüketenlere kıyasla çok daha az ağız kokusuna denk gelindiğini gösteriyor. Güncel diyet modelleri de göz önüne alındığında protein ağırlıklı diyetler ve oruç dediğimiz açılık durumları ağız kokusunu destekliyor. Eğer bu tip diyetleri uyguluyorsanız bolca su tüketmelisiniz.
Ağız koku nasıl geçer? İşte 7 etkili önlem!
Ağız kokusu nasıl giderilir sorusuna cevap olarak alınacak önemli önlemler, sizin daha sağlıklı bir yaşam edinmenizi sağlayacak. Ağız kokusunun geçmesinde işte bu yedi önemli önem şu şekilde:
Düzenli diş fırçalanması
Dişlerimizin günde en az iki kere ve aynı zamanda ikişer dakika olarak diş etinden dişe gelecek şekilde fırçalanması gerek. Ayrıca çürük bölgelerinin sık görüldüğü diş araları da diş ipi ve ara yüz fırçası ile temizlenmeli.
Dil fırçalama
Dilde bulunan kadifemsi doku yüzeyinde birçok mikroorganizma bulunduruyor. Bu sebepten özel dil fırçaları ile bu bölgenin temizlenmesi ağız kokusunu engeller. Ayrıca ağız gargaraları da antiseptik özellikleriyle nefes alımını kolaylaştırıyor.
Düzenli diş muayenesi
Çürümüş dişler, zamanında çekilmeyen 20 yaş dişleri ve daha birçok etmen nefes kokusuna sebep verebilir. Bundan dolayı da her sene düzenli olarak diş ağız muayenesi yaptırmanız bu gibi durumların çözülmesini sağlayacak.
Protez temizliği
Protez dişlerin düzenli temizliğinin yapılmaması yüzeylerinde bakteri ve mantar oluşumuna sebep olur. Bu nedenle de protezler özel fırçalarla temizlenerek daha hijyenik korunmalı.
Bolca su tüketin
Bol su içen bir birey nefes kokusuna karşı en etkili önlemlerden birini alıyor demektir. Ağız içindeki birikintilerin giderilmesi bol su tüketimiyle sağlanır. Ayrıca ağız kuruluğun önüne de geçebilirsiniz.
Tütün ve alkol baş düşman
Tütün ürünleri ile alkol pek çok açıdan sağlığı tehdit ettiği gibi ağızdaki kokunun da tetikleyicisi. Sigara ve alkolü bırakmak ağızdaki kokuyu ve diğer sağlık sıkıntılarının da engeller.
Sebze ve meyve tüketimi ısırılarak gerçekleşmeli
Birçok meyve ve sebze ısırılarak tüketildiğinde, tükürük salgılama artar ve diş yüzeyleri daha kolay temizlenir. Tükürük miktarını artırarak da nefes kokusunun önüne rahatlıkla geçilebilir.
Kaynaklar:
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: