Altın yumurta yöntemi adıyla dünyada giderek yaygınlaşan ve tıptaki adı Dual Stimulasyon ya da Çifte Uyarım olan yöntemle gebelik şansı artıyor. Diğer tük bebek uygulamalarına kıyasla hamile kalma olasılığının daha fazla olabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, altın yumurta yöntemi hakkında bilgiler verdi.
Tedavide yumurta sayısının önemi
Yumurtalık rezervi, yumurtalıkların döllenebilme yeteneği olan yumurta hücresini üretebilme kapasitesi olarak bilinir. Yumurtalık rezervi azalmış olan hastalarda elde edilen yumurtalar yapısal ve genetik bir biçimde problem göstermektedir. Bu da yumurta kalitesini kötü etkiler. Bu noktada en önemli faktör yaş olmaktadır. Genç bir hasta ile yaşı ilerlemiş bir hastanın yumurta kaliteleri arasında ciddi farklar ortaya çıkar.
Tüp bebek tedavileri esnasında da yumurta sayısının ve embriyo sayısının başarıyı artıran faktörler olduğu bilinir. Bu sebepten de rezerv azalan hastalar bakımından embryo havuzu denilen yöntemler kullanılırdı. Fakat zamanın çok önemli olduğu bu hasta grubunda Dual Stümulasyon yani Çifte Uyarım ile hızlandırılmış havuz sistemi oluşturularak maksimum embriyo sayısına hızlı bir biçimde ulaşım mümkün olmaktadır.
Altın yumurta tedavisi kimlere uygulanır?
İleri yaş anne adayları: 20 – 30’lu yaşlardaki anne adaylarından genellikle 8-10 yumurta toplanırken, 40’lu yaşlardaki anne adaylarında bu sayının 1-2’ye düşerek riskli durum oluşturduğu söylenebilir.
Yumurtalık rezervi ve kalitesinde problem olan (genç) anne adayları: Bazı vakalarda kadın yaşı genç olsa bile yaşıtlarına kıyasla az sayıda yumurtaya rastlanma durumu olabilir. Bu tür vakalarda rezerv azlığına neden olan faktörün kaliteyi de azaltmış olabileceğinin üzerine yoğunlaşarak ilerlenmelidir.
Tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan anne adayları: Çok istemelerine karşın tekrarlayan gebelik problemi yaşayan anne adaylarında da bu sıkıntıya denk gelir. Bu biraz da psikolojik açıdan da kişiyi tahrip ettiği için bu adaylar uygulama alanına alınmaktadır.
Altın yumurta yöntemi nasıl uygulanıyor?
Tüm bunlarla birlikte altın yumurta yöntemi kısaca anne adayından diğer tüp bebek yöntemlerinden farklı olarak daha fazla yumurta toplanmasıdır. Yani bu yumurtaların aralarından sağlıklı ve en kalitesi seçilerek gebelik şansı artırılır. Bu uygulamanın adımları ise şu şekilde şekillenmektedir:
- Anne adayından bir regl döngüsünde iki defa yumurta toplanır. Reglin başında 10 günlük bir tedavi yöntemiyle yumurta toplanarak bu yumurtalar dondurulur. Yumurta toplamından 3-4 gün sonra ise bir defa daha aynı yöntemle ilaç tedavisi uygulanarak oluşan yeni yumurtalar için toplama işlemine geçiş yapılır.
- Bu yöntemle elde edilen yumurtalar içerisinde en iyi durumda olan 4-5 yumurtaya da genetik test uygulaması gerçekleşmektedir. Öyle ki özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda transferi oluşan 2 yumurtadan 1’nin genetik olarak kusurlu olma ihtimali çok fazladır. Bu sebepten de bu kadınların gebe kalma şansı azalık ya da gebelik düşük sonuçlara ulaşma durumunda kalır.
Bu durumun önüne geçmek ve kusurlu yumurtaları elemek adına da genetik tanı testi uygulaması gerçekleşmektedir. Bu uygulama bir adet döngüsünde ilaçla uyarım sayesinde de daha fazla sayıda yumurta elde edilmesini sağlar. Bu yumurtalar arasından da en sağlıklı ve kaliteli olanı seçme şansı artırılır ve sağlanır. Bu sayede yüksek sağlıklı gebelik şansı yakalanacağı için anne adaylarına uygulama aşamaları da kaliteli bir düzende oluşmaya başlar. Bu tarz bir sistem dahilinde de kişinin gebe olma şansında artış gözlenmektedir.
Kaynaklar:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman
Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Altın yumurta yöntemi ile ilgili içeriği faydalı bulduysanız aşağıdaki haber de ilginizi çekebilir: