“Bağırsak Alzheimer’ı Nedir? Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?” sorularına cevap veren Dr. Fevzi Özgönül, konu hakkında önemli bilgiler verdi. Özellikle son zamanlarda tek tip besleniyorsanız dikkat etmeniz gerektiğinin altını çizen Dr. Fevzi Özgönül, tüm vücudun sistemini etkileyen ’Bağırsak Alzheimer’ı ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Fevzi Özgönül, bağırsak Alzheimer’ı hakkında konuştu: “Bağırsak Alzheimer’ı başlayınca 2. beyin bağırsaklarımız yediklerinizi sindirmeyi unutuyor ve sindiremediğimiz besinler nedeniyle şişmanlıyoruz. Yediklerimiz değil sindiremediklerimiz bizi şişmanlatır. Bağırsak Alzheimer’i olan kişi sindirimi unuttuğu için şişmanlıyor. Alzheimer hastalığı hafızayı ve düşünme becerilerini ve basit işlevleri yerine getirmeyi zamanla yok eden dejeneratif ve ilerleyen bir hastalıktır.”
Bağırsak Alzheimer’ı şişmanlığın sebebi
Son yıllarda ‘ikinci beynimiz’ olarak adlandırılan bağırsakların Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilgili olduğuna dair birçok çalışma olduğunu söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, “Bağırsak mikrobiyotasındaki bozulmanın Alzheimer gibi bazı hastalıkların ilerlemesine veya hastalık oluşumuna neden olabileceğine dair sonuçlar oldukça fazladır. Bunun yanında şişmanlığın en büyük sebeplerinin başında, ise bağırsaklarınızın Alzheimer olması geliyor. Alzheimer’da nasıl beyin etrafındaki olayları unutur hatırlamazsa, İkinci beynimiz bağırsaklarımızın Alzheimer olması da yemekleri hatırlamaması ve bir çok yiyeceğin sindirimini gerçekleştirememesi anlamına geliyor” dedi.
“Bağırsak Alzheimer’ı olmamak için bunları yapın”
“Sürekli tek tip beslenirseniz bağırsaklarınız yediklerinize fazlaca alışıyor ve aktif çalışması azalıyor” diyen Dr. Fevzi Özgönül bunun da ciddiyetini şu sözlerle anlattı: “Hal böyle olunca da bir çok yediğiniz yiyeceği sindiremiyorsunuz. Uzun süre ekmek arası, tatlı ve hamur işi tipi öğünler veya pratik olsun diye sürekli tavuklu salata, ton balıklı salata gibi yemekler yiyorsanız aslında bağırsaklarınızı tembelleştiriyorsunuz.”
Beyni aktif tutmak için nasıl sudoku ya da benzeri bulmacalarla beyin pratiği yapılıyorsa, bağırsaklarınızın gerçek görevini yerine getirebilmesi amacıyla da benzer davranılması gerektiğini söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, “Yani bağırsaklarınızın yediklerinizi sindirebilmesi için de ona gerekli pratikleri yaptırın. Zeytinyağlılar, kuru baklagiller, çorbalar, et yemekleri, salatalar, tencere yemekleri gibi sağlıklı seçeneklerden olan bütün yemeklerden yiyin, tek tip beslenmeyin. Unutkan bağırsaklardan kurtulmak için çeşit çeşit ve sağlıklı yiyin.”
Bağırsak Alzheimer’ı sebepleri nelerdir?
Dr. Fevzi Özgönül, bağırsak Alzheimer’ına neden olan ve sindiriminizi bozan nedenlerin ise şöyle sıraladı:
- Uzun süre tek tip beslenmek besinlere alışıp bağırsağınızın çalışmasını ve verimini azaltmak.
- Ekmek , hamur işi, tatlı gibi basit şeker ağırlıklı beslenmek.
- Geç kahvaltı yapmak ve buna bağlı erken akşam yemeği yiyerek günü tamamlamak.
- Ara öğün tüketmek aksatılmamalı.
- Özellikle gece tüketilen meyvelere bağlı fruktoz bombardımanı.
- Tüm bunlara bağlı olarak bağırsak florasının bozulması yani mikrobiatanın, patojen bakteriler tarafından işgali de bu süreci hızlandırıyor.
Bağırsak florası dengesizliğinin sebebi nedir?
Bağırsak florası veya bağırsak mikrobiyotasında oluşan dengesizlik halinde mide-bağırsak kanalında yaşayan mikroorganizmalara deniyor. Sindirim kanalında 500 civarında tanımlanmış bakteri türü bulunuyor. Bağırsaktaki faydalı bakterilerin patojenik olanlara yönelik ideal dengesi yüzde 85 iyi, yüzde 15 kötü bakteri olarak belirleniyor. Bu oranın korunması halinde bağırsak sağlığı da en iyi seviyede tutuluyor. İyi haber şu ki, sadece 24 saat gibi kısa bir sürede yediklerinizi değiştirerek yeni bir bağırsak florası elde edilebiliyor. Bu nedenle, bağırsak floranız ne tüketiyorsa siz de o olursunuz.
Sindirim sistemi nasıl iyileştirilir?
- Tüm tahılları ve şekeri beslenme programlarınızdan en kısa zamanda çıkarın, kötü bakteriler bunlardan beslenir ve hızla çoğalır.
- Düşük karbonhidrat diyetine uyarak ve faydalı bir amino asit olan l-glütamin içeren kemik suyu, tereyağı, zeytin yağı ve balıkta bulunan sağlıklı yağlar gibi bağırsakları iyileştirildiği bilinen gıdalar ile beslenin.
- İyi bakterileri desteklemek için probiyotik bakımından zengin gıdalar alınması önemlidir. Yoğurt, kefir, kimchi, salamura gıdalar, kombu çayı ve lahana turşusu faydalıdır.
- Dost bakterileri beslemeye yardımcı olan ve onların sağlıklı bir çevrede gelişmesine olanak sağlayan prebiyotikçe zengin besinler tüketin.
- Kabızlığı önleyen ve bağırsak sağlığına yardımcı olan avokado ve ıspanak gibi lif bakımından zengin gıdalar tercih edin.
Kaynaklar:
İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği
“Bağırsak Alzheimer’ı nedir?” başlıklı haberimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: