Bağışıklık güçlendirici etkileri bulunan yiyecekler tüketmek, mevsimsel geçişlerde ve özellikle de havalar soğuduğu zaman grip, nezle, bronşit ve sinüzit gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini düşürecektir. Peki doğru ve sağlıklı beslenmek için neler yapmalı? İşte uzmanların tavsiyeleri…
Bağışıklığı güçlendirmek için nasıl beslenmeli?
Besin Alerjisi Derneği üyesi Alerji Diyetisyeni Ecem Tuğba Özkan, bağışıklığı güçlendirmek için nasıl beslenmemiz gerektiğine dair bilgiler paylaşıyor.
Doğru beslenme ve sıvı tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirmede en önemli etkenlerin başında geliyor. Dengeli beslenen kişilerin bağışıklığı güçlendiği gibi kronik ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskleri de daha düşük oluyor. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, protein ve antioksidanları alabilmek adına işlenmemiş ve taze gıdaların uygun miktarlarda tüketimi önemli. Aynı şekilde obezite, kalp hastalıkları, felç, diyabet ve kimi kanser türleri riskini azaltmak için yağ, şeker ve tuzlu besinlerden uzak durmanın gerekli olduğunu unutmayın. Aynı şekilde dengesiz ve sağlıklı beslenmenin, yetersiz uykunun enfeksiyon riskini artırdığını da kendinize sürekli hatırlatın.
Peki bağışıklığı güçlendirmenin yolları neler?
- A, C, D, E, B2, B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve bakır gibi öğelerin yetersizliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ve enfeksiyonlara yatkın hale getirir. Dolayısıyla her öğünde bu besin çeşitliliğine yer verilmelidir.
- Vücudun hastalıklara karşı savaş açabilmesi için her gün yumurta ve peynir gibi protein kaynaklarını tüketmesi gerekir. Öte yandan probiyotik takviyeli yoğurt veya kefir vb. ürünleri tüketmek de bağışıklık sistemini destekler.
- Glisemik kontrolün de enfeksiyon riskini azalttığını söyleyebiliriz. Bu nedenle basit karbonhidrat grubuna giren beyaz unlu ekmeklerden ziyade tam tahıllı gıdalar tercih edilmeli. Tam buğday ekmeği, bulgur pilavı ve yulaf ekmeği gibi örnekler sıranabilir.
- C vitamini tüketimi de önemli. Narenciye olarak adlandırılan tüm meyveler, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengindir ve bağışıklığı destekler. Bu nedenle salatanıza taze limon sıkmayı ihmal etmeyin.
- Balık tüketimini artırmakta fayda var hatta kırmızı ve beyaz ete oranla daha fazla tüketilmeli. Çünkü onlara oranla daha az enerjiye sahip. Dolayısıyla haftada en az iki gün yağlı balık (mevsimine göre uygun balıklar) tüketilmeli.
- Yağlı et, tereyağı, Hindistan cevizi yağı, krema vb gibi doymuş yağlar yerine balık, fındık, zeytinyağı, soya vb gibi doymamış yağları tüketmek, kalp ve damar sağlığı için önemli.
- Bilhassa önemli vitaminlerin kaybına neden olabileceği için sebze ve hatta meyveler fazla pişirilmeden tüketilmeli. Konserve veya kurutulmuş sebze ve meyve kullanırken tuz veya şeker ilavesi olmaması dikkat edilmeli.
- Günde minimum 2 lt su tüketmek önemli çünkü zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılmasında, mineral ve tansiyon dengesinde önemli rol oynuyor.
- Yetişkinlerin günde bir tatlı kaşığı zerdeçal ve karabiberin baharat olarak tüketmesi, antioksidan etkileri nedeniyle oldukça faydalı. Hatta zerdaçal ve karabiberin beraber kullanıldığında daha fazla antioksidan özelliği taşıdığı biliniyor.
- Bağışıklık sistemini desteklemede etkili yollardan biri de probiyotik kullanımı. Ev yoğurdu, turşu, kefir gibi gıdalar harika birer probiyotiktir ancak probiyotikler dışarıdan besin takviyesi olarak da alınabilirler.
Bağışıklık güçlendirici 14 besin
Bağışıklık güçlendirici etkileri bulunan yiyecekler tüketmek, mevsimsel geçişlerde ve özellikle de havalar soğuduğu zaman grip, nezle, bronşit ve sinüzit gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, bağışıklık tepkisinin her aşamasında birçok mikro besinin varlığı olduğunu belirtiyor. Bağışıklık güçlendirici besinlerde, özellikle çinko, selenyum, demir, A, B6, C, D ve E vitamininin yanı sıra farklı gıdalar desteğiyle bağışıklık sisteminin güçlenebileceğini belirten Evrenkaya, bu konuda katkısı olacak 14 besini anlattı.
Portakal bağışıklığı güçlendirir
Portakal tam bir C vitamini deposu ve bağışıklık sistemimizin gelişmesinde büyük yardımı var. Enfeksiyonlara karşı savaşma konusunda büyük rol üstlenir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır. Şeker hastalığının tedavisinde kullanılır, cilt yaşlanmasını engeller, böbrek taşı oluşmasına karşı korur, kansızlık tedavisinde kullanılır. Özellikle C vitamini açısından zengindir ve kış aylarında bağışıklık güçlendirici besinler arasında mutlaka tüketilmelidir.
Kırmızı dolmalık biber bağışıklığın güçlendirilmesinde etkilidir
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında bulunan kırmızı dolmalık biber de en az portakal kadar yüksek bir C vitamini deposu. Öyle ki 100 gram portakal 53 mg vitamin içerirken dolmalık biberdeki miktar 82. Bunun yanında beta karoten, kapsaisin ve antioksidan oranları bakımdan da oldukça zengindir.
Kivi tükereterek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz
Bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip kivinin içerisinde folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini başta olmak üzere birçok temel besinden zengin bir yapı bulunuyor. Öyle ki C vitamini zenginliğiyle de dikkat çekiyor. Portakal ve limonata kıyas alındığında bu narenciyelerden iki kat daha fazla C vitamini var. Bununla birlikte, astım belirtilerini azaltır, sindirimi kolaylaştırır, kan basıncını düzene sokmaya yardımcı olur ve kilo vermeye yardımcı olur.
Brokoli bağışıklık güçlendirici besinler arasında önemli bir yer tutar
A, C ve E vitaminleriyle birlikte birçok antioksidan özellik bulunan brokoli bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında bulunur. En sağlıklı sebzeler arasındadır ve besin değerini asla kaybetmez. Kemik ve dış sağlığına faydalıdır, kalp sağlığını korur, göz sağlığını korur ve cildi gençleştirir.
Sarımsak iyi bir bağışıklık güçlendirici olarak bilinir
Bağışıklık sistemi dostu sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Bu sebepten de soğuk algınlığına birebir etkileri vardır. Saç ve tırnak sağlığı için etkilidir. Kanserden koruma, cinsel sağlığın korunması ve kilo kontrolünü sağlamak için mükemmel bir gıdadır.
Ispanak
C vitamini antioksidanlar ve beta karotenden oldukça zengin bir sebzedir ıspanak. Bağışıklık güçlendirici etkiye sahiptir. Bu sebepten kışın ıspanağı beslenme listenizden kesinlikle çıkarmamalısınız! A vitamini bakımından da zengin olan ıspanak göz sağlığı için tüketilmelidir. Bununla birlikte kan pıhtılaştırmayı yavaşlatır, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur, karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur ve alzheimer hastalığına karşı vücudu korur.
Yoğurt
Yoğurdun faydası saymakla bitmez. Bakteriyel ve bakteriyel olmayan unsurları vardır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında bulunmasına sebep olur. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri olma olasılığını düşürür. Bağışıklık güçlendirici etkide bulunduğu için alerjik hastalıklara karşı direnci artırır. Bununla birlikte yüksek kalsiyum, B6 ve B12 vitaminleri, riboflavin, potasyum ve magnezyum miktarı bakımından zengindir ve metabolizmayı hızlandırır.
Badem
Bademin E Vitamini konusunda çok zengin bir besin olduğunu için bağışıklık güçlendirci etkiye sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarını önlemesi ile bilinen badem, bol miktarda magnezyum içerdiği için kalp krizini engelleyici özelliklere sahiptir. Badem tüketim oranları ise yetişkinler için günde 15 mg E vitamini tüketmeli ve bu da yarım fincan badem ile mümkün olabilir.
Ay Çekirdeği
Ay çekirdeği fosfor, magnezyum, B6, selenyum ve E vitaminleri gibi maddeler açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ay çekirdeği kalp damar salığını güçlendirir, sağlıklı kolestrolü destekler, magnezyum alınımını sağlar, depresyona karşı iyi gelir ve kızarıklık ve şişkinliği azaltır. Bu hususta da sağlıklı bir vücut için her gün 30 gram ay çekirdeği tüketimi önemlidir.
Tavuk
Hastalık halinde her insanın aklına elbette tavuk suyu çorbası gelir. Bu çorba bolca B6 vitamini içerir. Bu sebepten de kemiklerin kaynatılması ve et suyuyla birlikte bağırsakların iyileşmesi de bağışıklık güçlendirici etkisi açısından oldukça yararlıdır. Buna ek olarak sindirimi güçlendirir, eklemleri korur, temiz ve genç bir cilt oluşmasını sağlar ve kaliteli bir uyku çekmenizi sağlar. Bu da düzenli tüketimle mümkün olabilir.
Yeşil çay
Yeşil ve siyah çaylar bir tür anktioksidan olarak flavoidlerden oldukça zengindir. Yeşil çayın aynı zamanda da kateşinler içerdiği söylenir. Bu da bağışıklık sistemi açısından önemlidir. Fakat siyah çayın geçtiği fermantasyon süreci birçok kateşini yok eder. Bu sebepten buharda pişirilen yeşil çay fermente edilmektedir. Böylece de kateşinler korunur. Yapılan çalışmalar da yeşil çayın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor.
Zencefil
İçerisindeki mangan sayesinde zencefil vücuttaki iltihabı azaltır. Mide bulantısını gidermeye yardımcı olur ve kronik ağrıyı da azaltır. Bağışıklık sistemi koruma açısından faydalıdır.
Zerdeçal
Zerdeçal körinin temel bileşenidir ve parlak sarı renkteki acı baharat, hem osteoartit hem de romatoid artit tedavisinde destek alınarak kullanılır. Zerdeçal kas hasarını azaltmada yardımcıdır. Bununla birlikte de içerdiği curcumin sayesinde bağışıklık sistemi de güçlü bir yapıda kalır.
Midye
Midye ve karides gibi bazı kabuklu deniz ürünleri çinkodan zengin besinlerdendir ve vitamin ve mineral kadar ilgi görmeseler bile bağışıklık hücrelerini çalıştırmada iyi bir yardımcı görevi üstlenirler.
Sağlıklı beslenme konusundaki içeriklerimizi sosyal medya hesaplarınızdan da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör