Bebek gelişimi de birçok konu gibi salgın döneminde etkilendi. Öyle ki bebek ve küçük çocuk gelişimlerinin takibinin gerçekleştiği düzenli doktor kontrollerinin önemi de bu süreçte artsa da belli dönemlerde aksatıldı. Zira gelişimle alakalı sıkıntıların erken tespiti, çocuklarda sonraki dönemlerde yaşayacakları sorunların önüne geçilmesi konusunda önleyici bir etki oluşturabilir.
Bu bakıma çocukların hem bebeklik hem de hayatın diğer dönemlerindeki sağlıkları açısından ebeveynlerin belli başlı bilgileri bilmesi ve hekimler ile bir ortaklık içerisinde takip etmeleri önemlidir. Mesela; bebeğin boyu, kilosu, çevrenizde görülen bebeklere kıyasla gelişim düzeni gibi birçok detay dikkate alınmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, ailelerin bebek gelişimine dair bilmesi gerekenleri anlattı.
Her bebek kendine özeldir, kendince değerlendirilmelidir
Bebekler konusunda öncelikle bilinmesi gereken en önemli husus her bebeğin kendine özel ve diğer bebeklerden farklı oluşudur. Öyle ki başta genetik yapı gelir. Sonrasında da cinsiyet, doğum, kilo, boyları, doğum haftaları, anne ve baba boyları, beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, geçirilen hastalıklar ve belli başlı çevresel faktörler gibi büyüme konusunda doğrudan etkisi olan faktörler her bebekte değişik olmaktadır. Yani bebek ve çocukları benzer dönemlerdeki bebek ve çocuklarla kıyaslamamak gerekir. Aynı dönem olsa da boy, kilo gibi gelişim parametrelerde farklılıklar olabilmektedir. Bu sebepten de doğru olan şey bilimsel parametre ve önerilere göre bir değerlendirme sürecine giriş sağlamak.
Bununla birlikte bebek gelişimi anne karnında başlar. Gününde sıkıntısız doğan bir bebek 3200 – 3300 gr olarak doğar ortalama. Doğum sonrası günlerde vücutta sıvının atılmasına bağlı olarak belli miktarda da kilo kaybı yaşanmakta. Bu hususta yaklaşık 10 gün içerisinde kaybedilen ağırlığı tekrar kazanır.
İlk üç ay içerisinde ise haftada 150 – 250 gram, 3 – 6 ay arasındaysa 100- 120 gram almaya da başlar. Bebek bir yaşına ulaştığında doğum kilosunun ortalama 3 katına, 2 yaşına gelindiğinde de yaklaşık 4 katına ulaşması beklenir. 1-3 yaş aralıklarındaki bebeklerdeki kilonun ayda 250 gram olacak şekilde artışı da normal karşılanır. Bu durumda senede -2,5 kilo alabilme kapasiteleri artar.
Dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin boyu ortalama 50 santimetre kadar olur. Bu boy süreci ilk 3 aylık bebek gelişiminde 8 cm, ikinci üç ayda ise yine 8 cm uzama beklentisi oluşturur. Sonraki üç aylık dönemlerde de yaklaşık olarak 4 cm, diğer üç aylık dönemlerde ise yine 4 cm uzamanalar gerçekleşmektedir.
Bebek gelişiminde alt sınırın altındaki kilo
Bebeklerde kilo açısından en büyük faktör beslenmedir. İlk 6 ay döneminde bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Bu süreçte de çeşitli faktörler dolayısıyla anne sütü alamayan bebeklerde formül mamalar ile beslenme sağlanır. Altıncı ayda ise ek besinlere giriş yapılmalı fakat mümkün oldukça 2 yaşına kadar emzirilmelidir.
6 aydan küçük bebeklerde emzirme alakalı sorunlar ise dikkate alınıp gözden geçirilmeli. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere eşlik edecek birçok hastalık da göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. İshal ya da kakada kan varlığı gibi sindirim sorunları da gözden geçirilerek hareket edilmesinde yarar vardır.
Bebek gelişiminde üst sınırın üstündeki kilo
Yapılan çoğu bilimsel araştırma yetişkinlerde görülen insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser tipleri gibi hastalıkların çocukluk dönemindeki yanlış beslenme ile alakalı olduğunu gösteriyor.
Bu hususta ebeveynlerin en önemli sorumluluğu çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırması. Çocuklar hemen hemen her konuda aile üyelerini örnek alırlar. Bu sebepten de tuzlu, fazla şekerli, fastfood tarzı beslenmeden uzak durmak gerekir. Bebeğinizin ayına göre önerilen besinlerin tüketmesine özen gösterin. Bu düzeni sağlarsanız ilerleyen dönemlerde de daha sağlıklı bir program ve gelişim süreci oluşturabilirsiniz.
Kaynaklar:
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı / Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı
Çocuk Sağlık ve Hastalıkları Dergisi
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Ailelerin bebek gelişimi ile ilgili bilmesi gerekenler başlıklı içeriğimizi faydalı buldunuz mu? O halde aşağıdaki içerik de ilginizi çekebilir: