Bebekte karın şişliğinin birçok nedeni olabilir. Nöroblastom, çocukluk döneminde görülen tümörlerin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Çoğunlukla tesadüf eseri ortaya çıkan bu tümör, tedavi edilmediği takdirde hayati tehlikeler oluşturabilir. Ki rutin bir ultrason sonrasında ya da annenin dikkati sayesinde fark edilen nöroblastom, erken teşhis ile daha çabuk kontrol atlına alınabilir. Prof Dr. Nüvit Sarımurat, nöroblastom ve tedavisi hakkında bilgiler verirken, bu tümörün boyutlarına da dikkat çekti.
Özellikle çocukluk çağındaki beyin tümörleri sonrasında en sık görüleni nöroblastomdur. Sloid tümör türü olan bu hastalık erkeklerde kız çocuklarına kıyasla daha sık gözlenir. Ki bu rahatsızlığı taşıyan çocuklar genellikle 1 ile 2 yaş arası tanı alırlar. 10 yaşından sonra da görülebilme durumu vardır fakat çok nadir bir ihtimaldir.
Oluşma sebebi henüz bilinmeyen nöroblastom, omurganın iki tarafından aşağıya inen sempatik sinir sisteminin ilkel hücrelerinden kaynaklanan bir tümördür. Bu tümör türü vücutta en çok karın bölgesinde, ardından da göğüs boşluğu, karın boşluğu ve sürrenal bezden de kaynaklı bir alanda tanıya kavuşabilir. Karındaki şişlikler önemli sinyallerdir.
Karındaki şişlikler belli olabilir
Karında şişlik görülmesi durumunda ivedilikle uzmana başvurulması önemlidir. Ultrason muayenelerine ve annelerin çocukla temaslarında onların gördüğü karın şişkinliği ile fark edilen bir tümördür. Bununla birlikte de çocuğun boynunda sert bir şişlik, keyifsizlik, iştahsılık halleri de belirtiler arasında. Keza kemik ağrıları, bacak şişmeleri, ishal, kabızlık ve sırt ağrıları da bu tarz tümör belirtileri arasındadır.
Bu gibi belirtiler esnasında muhakkak bir uzman ile iletişim kurup çocuğunuzun muayene edilmesini sağlamalısınız. Kimi anne ve babalar bu tarz belirtileri atlatılabilir bir hastalık olarak gördüğü için fıtık riskinin artmasına sebep olabilmektedir. Dolayısıyla belirtiler neticesinde muayene edilmesi erken tanıyı destekler diyebiliriz.
Modern tektiklerle tanıya ulaşın
Bu tümörün fark edilmesiyle birlikte çocuğun ailesinin iyi bir pediatrik onkoloji bölümüne başvurması gerekiyor. Çünkü uzman kontrolünde ilk aşama tümöre karşı tetkiklerin gerçekleşmesine önemlidir. Yani ayırıcı bir tanı oluşturulması daha iyi bir tedavi sürecini destekler. Tam bir kan sayımı, ultrason ve MR çekimi, ayrıca BT gerekmektedir. Bunların dışında da tümörün kimyasal artıklarının da tespiti gerçekleşecek.
Bebekte karın şişliği tedavi evreleri
Bahsetmiş olduğumuz tanı işlemleri ile birlikte tümör için evreleme dönemi de gerçekleşecek. Bu evrelerin hakkında bilinçlenmek ise hastalıkların seyrinde yapabileceğiniz detayları ve sürecin ilerleyişindeki hakimiyeti de güçlü tutacaktır.
Nöroblastomun evreleri şu şekildedir:
Evre 1: Tümör, köken olarak çıktığı organla sınırlı kalır. Orta hattı geçme durumu olmaz.
Evre 2: Tümörün bulunduğu taraftaki lenf bezlerini tutmuştu ve orta hattı yine geçmez.
Evre 3: Bu evrede orta hattı geçme tehlikesi söz konusudur. Tümör, orta hattın karşı tarafındaki lenf bezleri tutulur.
Evre 4: Bu en yaygın hastalık evresidir. Uzak organlara metastazlar görülebilir.
Evre 5: Bu evrede ise hasta 1 yaştan küçüktür fakat karaciğer, deri ve kemik iliğine yayılım bulunmaktadır.
Tümör sınırlıysa cerrahi olarak çıkarılır
Cerrahi yöntemler çocuk kanserlerinde genellikle tömörün kaynaklandığı organ ile sınırlıysa eğer tümörü çıkarabilme imkanı var. Fakat tümörün boyutu çıkarılması güç büyüklükteyse ya da başka dokulara yayıldıysa eğer tümörden biyopsi alınır. Kemoterapi uygulandıktan sonra da tümör yok edilmeye başlanır.
Planlanan tedavi türüne göre henüz tedavi başlamadan bazı organların ve fonksiyon alanlarının kontrol altına alınması için ek tektikler de yapılır. Kemoterapi öncesi birçok muayene de yapılarak çocuğunuz için tüm durumlar kontrol edilmelidir. Böylece çok daha güçlü bir tedavi süreci başlatırsınız. Belirtildiği gibi önceden fark edilen bir tespit sayesinde çok daha sağlıklı müdahaleler mümkün olabilir. Ki cerrahi müdahalelerin akıbeti de bu tarz tanı ve uygulama alanlarındaki başarıyla doğrudan alakalı olabilir.
Peki çocukluk çağı kanserleri nedir?
Yenidoğan döneminden ergenliğe kadarki her yaşta ortaya çıkabilen çocukluk çağı kanserlerin, erken teşhis ve doğru tedaviyle & 60-70 oranında iyileşme elde edilebiliyor. Vücuttaki hücrelerin kontrolsüzce çoğalmalarıyla beliren çocukluk çağı kanserleri, hızlıca lenf ya da kan yoluyla vücudun farklı yerlerine yayılıyor.
Kaynaklar:
Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği
Bebekte karın şişliği varsa dikkat! içeriğimiz yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: