Bel ağrısı yalnızca ağır kaldırma veya sakatlıklarla gelişen bir sonuç değil, hareketsizlik de buna neden olabiliyor. Dünya genelinde son bir buçuk sene içerisinde gündelik yaşantılarda tamamen farklı bir düzen oluştu. Bir bakıma zorunlu hale gelen bu düzen dolayısıyla da hareketlerimiz önemli miktarda kısıtlandı. Hal böyle olunca iş yaşantısının eve aktarılması, online toplantıların artışı ve hareket alanının kısıtlanması gibi durumlar çoğu insanda bel ağrılarının artışına sebebiyet verdi.
Bel ağrısının nedenleri
Eğilip kalkarken belde ağrı hissetmekten dinlenirken gelişen ağrıya kadar bel ağrısı kendini birçok şekilde gösterebilir. Nedenleri de aynı şekilde çeşitlilik arz ediyor. Şöyle ki:
- Ağır yük kaldırırken veya kazayla birlikte ortaya çıkan travma ve bilhassa zorlayıcı hareketler omurların yapısını bozmada etkilidir. Bu bozulma omurların arasındaki diskin dışarı çıkmasına ve bel fıtığının oluşmasına neden olur. Dolayısıyla omur yapısındaki bozulmalar bel kaymasına ve ağrıya da neden olur.
- Aşırı kilo ve hareketsiz bir hayat bel ağrılarının başlıca nedenlerinden biridir. Hareketsizlik sebebiyle güç kaybeden bel kasları ve aşırı kilonun getirdiği fazla yük, bel ağrılarına sebep olur. Hatta hastalar “belde bıçak saplanır gibi ağrı” şeklinde ifade edebilirler bu ağrıyı.
- Yoğun stres, vücudumuzu her yönden olumsuz etkiliyor. Stresi yüksek meslekler başta olmak üzere stresli ortamlarda bulunan kişilerde bel ağrıları ziyadesiyle görülür.
- Hatalı sandalye veya yatak seçimi de bel ağrılarını tetikleyebilir. Hatta bu ergonomik olmayan ürünler bel bel ve omurga ağrısını kronikleştirebilir.
- Uzun vadede eklemlerde oluşan yıpranmalar zaman ilerledikçe kireçlenmeye dönüşür. Yaş almaya bağlı olarak gelişen kireçlenme, bel ağrısı nedenlerinden biridir.
- Araştırmalar ispatlamıştır ki sigara kullanmak bel ağrısı şikayetlerine neden olur.
- Uzun yol şoförlüğü, vibrasyonlu aletler kullanılan işler (asfalt, beton kırıcı gibi), ağır yük kaldırılan işler ve uzun süre ayakta çalışmayı gerektiren işler gibi kimi meslek grupları çalışanları bel ağrısı şikayetinden muzdariptir.
7 etkili bel ağrısı egzersizi
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Kalyoncu, toplumda her 10 insandan 9’unun bel ağrısı çektiğini belirtirken, uzun soluklu çalışmalar ve hareketsizliğin bedenin şeklini bozduğunu ifade etti. Ayrıca omurga ve belde çukurlaşma, kamburlaşma ve eğrilme gibi durumların da çokluğunun altını çizen Kalyoncu, bel ağrısını gidermede yarar sağlayacak 7 önemli egzersizi muhakkak hayatımıza dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor. İşte bel ağrılarına iyi gelen hareketler…
Öncelik başta kitap taşıma egzersizi
Gün içerisinde otururken ve sırt üstü yatarken başta kitap taşıma egzersizi yapmalısınız. Sandalyede sırtınızı ve omzunuzu dik şekilde tutara oturun ve baş üstünüze kitap yerleştirin. Böylece gün içerisinde bu egzersizi tekrarlayarak minimum 5’er dakika ayakta olmaya çalışın. Bu tarz bir çalışma omurganızın dik kalmasını sağlamış olacaktır.
Sırt üstü yatarak bacaklar yukarı
Sırt üstü yatışınızda iki bacağınızı bitişik şekilde uzatın. Sonrasında da sırasıyla sağ bacak ve sol bacağı 10’ar dakika olacak şekilde havada tutun. Bu sayede de vücudun yapısı esnek kalmakla birlikte daha ağrısız bir bele ulaşım olanağı da artış göstermiş olacak.
Eller belin altında ve baskı uygulama
Sırt üstü pozisyondayken her iki eli açılmış olarak yan yana, el sırtları bele gelecek şekilde, bel ile yer arasına yerleştirmelisiniz. Sonrasında belinizi yere doğru ellerinizin üzerine bastırmalısınız. Belinizin kasıldığını hissetmek gerçekten önemlidir. Bu da 10’ar saniyelik bir durma ve gevşeme durumunu ortaya koyar. Düzenli yapılması ise karın ve bel kuvvetlenmesini sağlayacak.
Karın altınıza yastık koymalısınız
Yüzüstü yatarken, karınızın altına yastık koymalısınız. Belinizi rahatlatmanızla birlikte başınızla beraber boyun ve sırtınızı, belden yukarı doğrudan hareket ettirmelisiniz. Kollarınızı da duruma göre önde ve yana bırakabilirsiniz. 10’ar kere sabah ve akşam yapıldığı takdirde bel, tüm bedeni taşıyan bacak kasları çalıştırılacaktır.
Düzenli mekik çekme
Düzenli mekik çekme hareketi sayesinde karın kaslarının kasılması desteklenir. Karın kasları bel ile birlikte gövdenin alt bölümündeki silindirin ön bölümünü oluşturan kaslardır. Bu sebepten de düzenli olarak günde en az 10 kere mekik çekmenin yararını göreceksiniz.
Kedi – deve pozisyonu
Bu pozisyon yüz üstü olarak diz ve dirsekleriniz üzerinde durmayı gerektirir. Gövdenizin arkasını oluşturan omurganız, kedi deve pozisyonuyla esner. Böylece başlangıç belden sırta ve boyuna doğru olur ve boyundan sırta ve bele doğru ilerler. Her gün düzenli yapılması gövdedeki ön ve arka kasların hareketlenmesini ve esnemesini sağlar.
Bel kaslarınızı esnet
Yan yatıp yukarı doğru doğrularak 10 kere bu hareketi tekrarla. Bunun sonrasında diğer yanınıza yatın ve aynı hareketi yapın. İki bacağınızı birden gövdenizin her iki yanına döndürücün ve sabah akşam düzenli bir ilerleyişle kaslarınızı esnetmeyi başarmış olun.
Son olarak yapacağınız her egzersiz hareketi düzenli olarak uygulandığı taktirde önemli sonuçları beraberinde getirir. Şiddetli bel ağrısı çekiyorsanız şayet acil olarak bir hekimle görüşmeniz önemli olurken, uygulanan egzersizlerin getirileri sayesinde de daha sağlıklı bir bedene sahip olabilirsiniz. Bu tarz bir sağlıklı adım, hayatınızı düzene sokar. Unutmayın ki 30 yaşına kadar kazanılan kas kitlesi, sizlerin kuvvetlenmenizi ve yaşlılık dönemine hazırlanmanızı desteklemiş olacaktır.
Kaynaklar:
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Halil Kalyoncu
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör