Her yaşta görülebilen beyin iltihabı belirtileri arasında şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, sürekli uyandırılamayan uyku hali gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Tıp dilinde “ensefalit” olarak adlandırılan halk arasında beyin iltihabı olarak bilinen hastalık, virüslerin ve bakterilerin merkezi sinir sistemini enfekte etmesi, bunun sonucunda da beyin fonksiyonlarının bozulması ya da kaybıyla karakterize oluyor. En çok virüslerin neden olduğu bu rahatsızlık hijyen koşulları ve bağışıklık sistemi ile birebir bağlantılı da kabul ediliyor.
Uzmanlar, beyin iltihabı belirtileri konusunda dikkatli olunmasını isterken, hastalığın erken teşhisinin önemine de vurgu yapıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyin iltihabı konusunda değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Barış Metin, “Beyin iltihabı tıp dilinde ensefalit denilen duruma karşılık gelir. Bu hastalıkta beyinde iltihap hücreleri de denilen bağışıklık hücreleri yaygın veya belirli bölgelerle sınırlı bir reaksiyona neden olur ve neticesinde beyin hasarı oluşabilir.” dedi.
Beyin iltihabının birkaç nedeni bulunuyor
Beyin iltihaplanmasının çeşitli sebepleri olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, “Genelde virüslere bağlı olarak gelişir. En sık etken, uçuk virüsü olarak da bilinen herpes virüs ailesidir. Başka bir ensefalit nedeni de otoimmün durumlardır. Vücutta oluşan antikorlar beyne saldırarak ensefalit durumu oluşturabilir. Bu duruma otoimmün ensefalit denir. Bazı kişilerde, özellikle kanser hastalarında kansere karşı üretilen antikorlar beyinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma da paraneoplastik ensefalit denir” diye konuştu.
Beyin iltihabının her yaşta ve cinsiyette görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Özel bir risk faktörü yoktur. Kanser hastalarında özellikle paraneoplastik ensefalit isimli bir beyin iltihabı görülebilir.” uyarısında bulundu.
Beyin iltihabı belirtilerini hafife almayın
Beyin iltihabının belirtilerine de değinen Prof. Dr. Barış Metin, “Şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, uyandırılamayan uyku hali, vücutta yaygın istemsiz kasılma ensefalitlerin genel bulgularıdır. Bu bulgular genelde birkaç gün içinde belirir ve belirtiler hızlı ilerler” dedi.
Beyin iltihabına beyin MR’ı ile tanı konuyor
Beyin iltihabında tanı yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Barış Metin, “Ensefalit şüphesi olduğunda tanı, beyin MR görüntüleme ve beyin omurilik sıvısı incelemeyle konulur. Şüphe halinde gecikmeden beyin omur ilik sıvı örneği için belden sıvı alınması yani lomber ponksiyon işlemi yapılması gerekir” diye konuştu.
Beyin iltihabının psikiyatrik hastalık olmadığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin ensefalitlerin nedenlerinin biyolojik olduğunu belirterek virüslere veya otoimmün antikorlara bağlı oluştuğunu kaydetti. Genelde bütün beyin itihaplarının yani ensefalitlerin tedavisi olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Otoimmün ensefalitlerde bağışıklık sistemi üzerine etkili ilaçlar, viral ensefalitlerde antiviral antibiyotikler kullanılır. Erken teşhis çok önemlidir.” dedi.
Teşhis aşamasında kullanılan yöntemler
- Teşhis aşaması kapsamlı bir fizik muayene ve tıbbi öykü alınmasıyla başlıyor.
- MRG veya BT görüntüleme ile beynin şişmesi veya tümör gibi farklı bir semptom olup olmadığına bakılıyor.
- Beyin omurilik sıvısından alınan örnek beyindeki enfeksiyonu ve iltihabı gösterebileceğinden test edilebiliyor.
- Kan, idrar veya daha farklı testler yapılabiliyor.
- EEG yoluyla beynin elektriksel aktivitesi kaydediliyor. Anormal paternler ensefalit tanısını gösterebiliyor.
- Nadiren de olsa test için küçük bir beyin dokusu örneği çıkarılabiliyor. Ancak unutulmamalı ki bir beyin biyopsisi genellikle semptomlar kötüleşiyorsa ve tedaviler etki göstermiyorsa yapılır.
Adım adım tedavi süreci
Hafif ensefalit tedavisi genellikle şu adımlardan oluşuyor:
- Yatak istirahati
- Bol sıvı alımının sağlanması
- Baş ağrısı ve ateşleri hafifletmek için anti-enflamatuar ilaçlar
- Bazı virüslerin neden olduğu ensefalit için antiviral ilaçlar.
Kafa derisi iltihaplanması ile karışıyor
Öte yandan, günlük hayatta kullanılan yanlış saç bakım kremleri, boyalar ve alerjik durumlar kafa derisinde sivilcelenme ve iltihaplanmalara neden olabiliyor. Bu iltihaplanmaların tedavisi hekim tavsiyesi doğrultusunda krem veya bazı bitkisel ürünler ile sağlanabiliyor. Kafa derisinin görünen kısmında meydana gelen bu durum ile beyin iltihabı hastalığı karıştırılmamalı.
Beyin iltihabında vücuda giren mikroorganizmalar beyin dokusunda yer edinerek tahribat oluşturuyor. Bu durum ciddi ve hayati işlev bozukluklarına neden olabiliyor. Kalıcı hasarlar ve hayati tehdit oluşturan beyin iltihabı evde tedavisi sağlanamayacak kadar ciddi olduğundan kişilere bir an önce tıbbi yardım alması öneriliyor.
Kaynak:
“Beyin iltihabı belirtileri nelerdir?” başlıklı haberimizin yanı sıra daha fazla Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: