Böbrek hastalıkları günümüzde daha sık duyuluyor olabilir çünkü Prof. Dr. Ülkem Çakır, sağlıksız yaşam alışkanlıklarının böbrek sağlığını gün geçtikçe daha fazla tehlikeye attığını bildiriyor. Ayrıca böbrek sağlığını korumak ve hastalıklara karşı önlem almak için 10 önemli kuralı paylaşıyor.
Dünya çapında her sene ortalama 2,5 milyon insan kronik böbrek hastalığı sebebiyle hayatını kaybediyor. Her geçen gün artan bu ciddi hastalık, Türkiye’de de ortalama her yedi yetişkinden birinde görülüyor. Prof. Dr. Ülkem Çakır, böbrek hastalığının bilhassa diyabet ve yüksek tansiyon hastalarında daha hızlı geliştiğini söylüyor. Günümüzün sağlıksız alışkanlıkları, az su tüketimi, aşırı kilo, sıklıkla ağrı kesici kullanma, sigara tüketimi vb birçok etkenin kayda değer risklerden olduğunu belirtiyor.
Türk Nefroloji Derneği Böbrek Kayıt Sistemi’nin paylaştığı veriler, ülkemizde diyalize yeni başlamış hastaların ortalama yüzde 38’inde böbrek yetmezliği nedeninin diyabet, yüzde 27’sindeyse tansiyon yüksekliği olduğunu ortaya koyuyor. Bu verilere dikkat çeken Çakır, “Bilhassa yüksek tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalığı ya da ailesinde böbrek hastalığı olanların ve de yaşlıların bu tarama testlerini en az senede bir kere yaptırması şart” diyor.
Yaygın olarak görülen böbrek hastalıkları neler?
-
Kronik Böbrek Hastalığı
-
Akut böbrek yetmezliği
- Böbrek taşı
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Polikistik böbrek hastalığı
- Glomerülonefrit
Böbrek sağlığı için bu önerilere dikkat!
- Gün içinde hareketsizlikten kaçının ve olabildiğince düzenli egzersiz yapın.
- Sağlıklı bir beslenme programı takip edin ve ideal kilonuzu mutlaka koruyun.
- Tuzu minimum seviyede tüketin.
- Günde en az 2 litre su tüketin.
- Düzenli aralıklarla kan basıncı ölçümü yaptırın.
- Sigara ve alkol tüketiminden uzak durun.
- Gelişigüzel ve sık aralıklarla ağrı kesici kullanmayın.
- 40 yaşını aştıktan sonra kan şekeri ölçümü yaptırın.
- Kronik böbrek hastalığı risk grubundaysanız böbrek kontrolü için düzenli şekilde doktora gidin.
- Diyabet hastalığı ya da yüksek tansiyon probleminiz varsa tavsiye edilen tedavileri aksatmayın.
Böbrek hastalıklarını testlerle öğrenebilirsiniz
Kronik böbrek hastalığı için risk altında olanların, böbrek hastası olup olmadığını öğrenmek için mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, doktorun yaptıracağı iki basit test olduğunu ve bu testin böbrek hastası olup olmadığınızı büyük oranda ortaya çıkardığını söylüyor. Çakır sözlerine şöyle devam ediyor:
“Böbrekler hasar aldığında idrarda protein sızıntısı görülür. Birkaç hafta arayla yapılan iki test pozitif çıkarsa kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olarak yorumlanır. O sebeple tam idrar testi ile idrardaki protein atılımının ölçülmesi önem taşıyor. Bir diğer test de serum kreatinin düzeyinin ölçülmesidir. Bir de Böbrek süzme işlevini gösteren glomerüler filtrasyon hızının hesaplanması var. Ki bu bu teste göre düşük glomerüler filtrasyon hızı değerinin dakikada 60 ml’den az olması, aynı zamanda böbreklerin olması gerektiği gibi çalışmadığını ispatlar.”
Böbrek hastalığı belirtileri
- Çabuk yorulma, bulantı, kusma
- İdrarın görünümünde değişiklik (Kanlı, çay rengi, köpüksü olması)
- İdrar yapma alışkanlığında değişiklik (Miktarda artma veya azalma, idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, gece idrara çıkma)
- Ayak bilekleri, el ve yüzde şişme
- Yüksek kan basıncı
- Nefes darlığı, nefes almada zorluk
- Tat almada bozukluk, kötü kokulu nefes
- Sol böbrek ağrısı veya sağ böbrek ağrısı
Böbrek yetmezliği belirtileri
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi‘nin paylaştığı bilgilere göre böbrek yetmezliğinin belirtileri şöyle Kronik böbrek hastalıklarına pek çok deri bulgusu eşlik edebilir ve bu bulgular hastaların neredeyse tamamında ortaya çıkabilir. Bulgular; yaygın kaşıntı, kuruluk, deri renginde koyulaşma gibi hastalığa özgü olmayan belirtiler olabilir. Ayrıca su kabarcıkları oluşumuyla kendini gösteren yalancı porfiri ve bazı tırnak bozuklukları hastalığa özgü belirtiler olarak karşımıza çıkabilir.
Kronik böbrek hastalıklarının deride semptomlara yol açması; vücutta biriken toksik maddeler (üre, fosfor, vb.), hastaların kullandığı ilaçlar (demir, vitamin, fosfat bağlayıcı ilaçlar, tansiyon ilaçları) ve bozulan bağışıklık sisteminden kaynaklanabilir.
Kaynaklar:
Prof. Dr. Ülkem Çakır
Türk Nefroloji Derneği Böbrek Kayıt Sistemi
Türk Hipertansiyon ve Börek Hastalıklar Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör