Anne olmak aslında inanmak, yılmamak ve başarmak gibi kavramlarla bütünleşen bir eylemdir. Özlemle beklenilen minik yavrularını kucaklamak için tüp bebek tedavisi olan pek çok anne ve baba adayının ortak paydası bu üç kavram üzerinde çeşitlenir.
Günümüzde tıp ve teknolojideki gelişim eş zamanlı ilerlemekte ve hekim tecrübesiyle de pekişmektedir. Öyle ki doğal yollarla çocuk sahibi olmayan çiftlerin anne ve baba hayalleri de tüp bebek sayesinde gerçeğe dönüşüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, son zamanlarda geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ve gebelikteki başarı oranlarının arttığını belirtti. Özellikle tüp bebek tedavisi sürecinde anne baba adaylarının bazı kurallara dikkat etmesinin öneminin altını çizen Fıçıcıoğlu, bu tedavi sürecine yönelik önerilerde bulundu.
Tüp bebek nasıl yapılır?
Peki tüp bebek nasıl olur? Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilerin günümüzde tüp bebek tedavisiyle anne ve baba olma olasılığı çok yüksek. Tüp bebek tedavisinin kişiye özel olarak programlanması gerek. Genellikle bu tedavi yöntemi çeşitli ilaçlarla kadının yumurtalarını geliştirir. Bu yumurtalar toplanır ve erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenme sağlanarak elde edilen embiryonun rahim içine verilmesi şeklinde uygulanır. Tüp bebek tedavisi olacak kişinin yaşı, kilosu ve erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamındaki döllenme sağlanarak elde edilecek embriyonun rahim içerisine aktarılmasıyla uygulanır. Bu sayede anne olmak için önemli bir adım atılmış olur.
Çikolata kistinden enfeksiyonlara…
Tüp bebek tedavisinin hangi çiftler için uygun olup olmadığı da önemlidir. Bu kapsamda erkeklerin semen analizinde sperm bulunamaması, geçirilmiş enfeksiyon, genetik problemler ve kanser dolayısıyla alınan tedaviler sperm kalitesini düşürebilmektedir. Kadınlarda ise vajinusmus gibi ilişkiye engel durumlar, geçirilen operasyon ve enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açmaktadır.
Bu da dolayısıyla yumurta hücresi ve spermin bir araya doğal yolla gelememesine sebebiyet verir. Böyle hususlarda da tüp bebek yöntemi tercihen denenebilir. Uzman bir hekim kontrolünde ve laboratuvar ortamında gerçekleşecek olan tedavi sürecince de daima ideal olan sonuçlara ulaşımı mümkün hale getirebilirsiniz.
Kişiye özel planlama yapmak gerekir
Tüp bebek tedavisinin standart protokolleri bulunur. Fakat bunun dışında kullanılan ilaçlar, tedavi süresi ve ilerleyişin kişiye özel bir biçimde çeşitlenme durumu da ortaya çıkabilir. Bu kapsamda da çoğunlukla tedaviye menstrual döngünün ilk günlerinde başlanır.
Anne olmak isteyen kişinin yaşı ve yumurtalıklarında bulunan ve bize yumurtalık rezervi hakkında bilgi veren folikül sayısına, hormon seviyelerine göre de geliştirici ilacın dozu da kişiye göre değişir. Bu süreçte de 2-3 günde bir hasta yumurtalık gelişimi ultrason aracılığıyla takip edilmektedir. Çıkan yumurtalar laboratuvar ortamında sperm ile bir araya gelir. Döllenme sonrası da elde edilen embriyolar, bir süre takibin altında kalır ve sayısı ile kalitesine göre de rahim içerisine yerleştirilir, daha sonra transfer edilmek için de dondurulur.
Tüm bebek sürecinde anne olmayı kolaylaştıran başlıca faktörler şu şekilde:
- Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çift sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelidir.
- Sigara kullanımından uzak durulmalı çünkü sigara yumurtalık ve spermlere zarar veri
- Kişi fazla kilolarından arınmalıdır.
- Tedavi başladığında ağır sporların yapılmasından kaçınılmalıdır.
- Yumurta toplama işlemi öncesindeki tedavi dönemi, embriyo transferi sonrasında da yaklaşıl 1 haftalık dönemde de cinsel birliktelik yaşanmamalıdır.
- Bu süreçte hekim tarafından yazılan ilaçlar aksatılmayacak bir biçimde kullanılmalıdır.
- Kısırlık sorunu yaşayan kadınlar kanser hastalarıyla aynı anksiyete ve depresyon düzeyine sahip olabilirler. Bu sebepten de bilinçli farkındalık anlamına gelen mindfullens’ın stresi azaltma konusunda faydalı bir yöntem olduğunu ve uygulanabilirliğini bilin.
Tüp bebek tedavisi aşamaların öğrendikten sonra uygulamanın maliyetini merak edebilirsiniz. Tüp bebek fiyatları, işlemin yapılacağı hastaneye / merkeze ve işlemi yapacak uzmana göre değişkenlik göstermektedir.
Kaynaklar:
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
“Bu önlemlerle anne olmak kolaylaşıyor” başlıklı yazımızı beğendiyseniz sağlık portalımızdaki diğer içeriklere de göz atabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki içerik ilginizi çekebilir:
Hafta Hafta Gebelik – Hamilelik Haftaları Rehberi (40 hafta)