Sonbaharı sağlıklı bir şekilde geçirmek ve bağışıklığı güçlendirmek için bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya, hepimizin kolayca uygulayacağı 9 tavsiyede bulunuyor.
Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları
Su içmeyi aksatmayın
Yazın etkisi bitince suya olan özlemi azalsa da su içmek için susamayı beklemeyin. Sonbaharda sıklıkla su içmeye özen gösterin. Yeterli miktarda su içerek zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar, solunum yollarının kurumasını engeller ve bağışıklığınızı güçlendirirsiniz.
Sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemi büyük
Mevsim meyve sebzelerinden, yağsız etlerden ve balıktan yana zengin sofralar kurmak mühim. Mevsimin yıldızlarından balkabağını yalnızca tatlı olarak tüketmeyin. A ve C vitaminlerinden zengin balkabağını ana yemeklerde nasıl kullanacağınızı araştırın ve yeni lezzetler deneyin. Fitosterollerden yana zengin bal kabağı çekirdekleri kolesterolünüzü düşürdüğü gibi erkeklerde prostat semptomlarına karşı da rol alır.
Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
Her gün tempolu ve düzenli yürüyüş yapın. Bir yetişkinin haftada 150 dakika nabzı hızlandırıcı egzersiz yapmasının yanında, haftada iki gün kas güçlendirici egzersizler yapması oldukça önemli. Koşu, yürüyüş, bisiklet ve yüzme gibi sporlara zaman ayırmaya bakın. Bu sayede vücut direnciniz artarken metabolizmanız da hızlanır. Ayrıca gelecekte olası bir düşmeye karşı kemikleriniz güçlenir ve şimdiden hazırlıklı olur.
Sigaradan ivedilikle uzaklaşın
Sigarayı bırakmayla birlikte vücudunuza sağlayacağınız fayda, geri kalan tüm önerilerden daha değerli.
Sağlık kontrollerini muhakkak yaptırın
Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarının başında sağlık kontrolleri geliyor. Kış aylarındaki yoğunluğa kalmadan sonbahardayken sağlık kontrollerinizi yaptırın. İç hastalıkları muayenenizi aksatmayın, D vitamini ve tiroit hormonları düzeyinizi ölçtürün. Öte yandan yıllık göz ve diş kontrollerini ihmal etmeyin. Kadınların meme ve jinekolojik incelemelerini de aksatmaması önemli.
Ellerinizi sıkça bol suyla yıkayın
Elleri en az 20 saniye su ve sabunla el yıkamak sonbahardaki grip riskini minimuma indirir.
Eve kapanmayın
Kış henüz soğuk yüzünü göstermemişken parklar gibi yürüyüş yapabileceğiniz parkurlarda vakit geçirmeniz Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarına göre konsantrasyonunuzu iyileştiriyor. Ayrıca kişiyi daha mutlu kılıyor.
Klimanızı muhakkak temizletin
Yaz sonrası klimaların toz yuvası haline gelmesi kaçınılmaz. Kış boyunca küfleri tutmaması için filtrelerinin temizlenmesi, iç soğutucu bölüme uygun dezenfektanların uygulanması sonraki dönem için temiz hava soluyacağınızın garantisi olur. Öte yandan her türlü baca temizliğini gözden geçirmekte fayda var. Bilhassa soba, şömine, kuzine ile ısınan veya şofben / kombiyle sıcak su alan evlerde duman ve gaz dedektörü mutlaka yer almalı. Eğer varsa mutlaka pilleri değiştirilmeli.
Grip aşısı olun
Sonbahar veya kışın bir haftasını evde, yatakta, eklem kas ağrıları içinde geçirmemek için en iyi önlem grip aşısı olmaktır.
Sonbahar hastalıkları neler?
- Nezle
- Grip
- Bronşit
- Zatürre
- Orta kulak iltihabı
- Farenjit
- Boğaz ağrısı / bademciklerin şişmesi
- Sinüzit
- Menenjit
- Saman nezlesi
Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için el hijyeninin önemi nedir?
Okulda bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları
Okullar, kabalık ortamların başında geliyor ve uzun süre vakit geçiriliyor. Dolayısıyla bulaşıcı hastalıkların birinden diğerine geçişini kolaylaştıran koşullar söz konusu. Peki okullarda bulaşıcı hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız?
- Yaşa göre grip aşısı etkili olabilir.
- Elbette el hijyeni çok önemli, çocuklar sık sık ellerini yıkamaları öğütlenmeli.
- Hepatite karşı aşı yapılmalı. Sağlık Bakanlığı tarafından hepatit A aşı takvimine alındı. Fakat aşısı eksik çocukların muhakkak altı ay arayla iki doz şeklinde aşılanması mühim.
- Bir diğer bulaştırıcılığı yüksek olan hastalık ise su çiçeği ve mutlaka aşılar tamamlanmalı.
- Çocuklara tek kullanımlık mendiller kullanmanın önemi anlatılmalı.
- Hasta çocuklar okula gönderilmemeli.
- Çocuklar düzenli ve yeterli uyku uyumalı.
Kaynaklar:
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya
Türkiye İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: