Halk arasında çınlama olarak da bilinen tinnitus, çevreden gelen herhangi bir ses olmamasına rağmen kişinin kendisinin duyduğu seslere verilen genel bir tanımdır. Tinnitus’un kendi başına bir hastalık olmadığını ancak bir hastalık belirtisi olabileceğini belirten Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Çoğunlukla sessiz ortamlarda, örneğin gece yatarken etkisini daha da artıran ve sürekli devam ederek kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Özellikle depresyon, kaygı bozuklukları, stres gibi psikolojik sorunlara yol açabildiği gibi uyku ve dikkat sorunları gibi farklı noktalarda da günlük hayatı olumsuz etkileyebiliyor” dedi.
Toplumun yüzde 10-15’inde bu şikayet görülüyor. Bu kesimin de yüzde 1’inde çınlamanın günlük hayat kalitelerini oldukça düşürdüğünü söyleyen Demant İşitme Sağlığı Grup Şirketleri Eğitim Müdürü, Odyolog Bahtiyar Çelikgün, “Çınlamanın nedeni ile ilgili pek çok teori olmasına rağmen, işitsel sinirlerde spontan aktivitenin normalden fazla olmasıdır. Fizyolojik sebebin yanı sıra sorunun altında, kişilerin sese verdiği ’korku’ veya endişe gibi duygusal anlamlar da yer alıyor. Bu da kişiden kişiye değişen bir durum olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
İşitme kaybı çınlamayı beraberinde getiriyor
Tinnitus ile işitme kaybının ilişkisi uzun zamandır biliniyor. Araştırmalara göre de bu şikâyeti olan kişilerin çoğunda işitme kaybı saptanıyor. Bu sorundan rahatsız olan ortalama yüzde 20-30’luk kesimde işitme kaybının gözlemlendiğini belirten Odyolog Bahtiyar Çelikgün, şu açıklamalarda bulundu:
“Çınlama şikayeti olan bireylerin KBB muayenesi ve sonrasında tam odyolojik değerlendirmeden geçmesi oldukça önemli. Tinnitus şikayeti ile hekime başvuran hastaların genellikle doktorlardan ilk beklentisi, tıbbi bir tedavi ile çınlamanın ortadan kaldırılması oluyor. Ancak bazı sebepler, hızlı bir şekilde çözülebilirken bazı sebepler tam anlaşılamadığı için kişi tinnitus rehabilitasyonuna yönlendirilebiliyor.
Aynı zamanda, tinnitus sorunları ile kliniğe başvuran kişilere yapılan anketler gösteriyor ki hastaların benzer şiddette soruna sahip olmalarına rağmen birbirinden farklı şikayetler olabiliyor. Örneğin nispeten az çınlaması olan bir hasta çok fazla şikâyet ederken, daha fazla çınlaması olan başka bir hasta çok daha az şikâyet edebiliyor. Bu nedenle şikayeti olan bireylerin kişiye özel rehabilitasyonu önem kazanıyor. Burada diğer önemli nokta ise özellikle bu konuda çalışan odyolog ve KBB hekimine ulaşarak işitme cihazı uygulamasını da bu alanda eğitim almış odyologlara yaptırmak.”
Kaynaklar:
Odyolog Bahtiyar Çelikgün
Diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: