Çocuklarda ayakkabı seçimi için 4 önemli adım

Çocuklarda ayakkabı seçimi söz konusu olduğunda, ebeveynlerin en az kıyafetlerde olduğu kadar titiz davranması önemli.

Çocuklarda ayakkabı seçimi söz konusu olduğunda, ebeveynlerin en az kıyafetlerde olduğu kadar titiz davranması önemli.

Tüm anne babaların ortak amacı çocuklarının sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşam sürmesi elbette. Dolayısıyla ebeveynler çocukların giysilerini özenle seçerken ayakkabı konusunda kıyafetlerle uyumlu olanları seçme eğilimi gösteriyorlar. Ancak her şeyden önce ayakkabının ayak sağlığını gözetmesi önemli. Peki çocuklara ayakkabı nasıl seçilir? 

Yaş grubuna göre çocuklara ayakkabı alırken nelere dikkat edilmeli?

İki yaş grubu bebekler düz taban yürürken üç – beş yaş arasında topuk ve parmak vuruşuyla yürürler. Çocuklar gelişme döneminde olduğu için bu aşamalarda hafif ve esnek ayakkabıları seçmek önemli. Her şeyden önce uzmanlığı ayakkabıcılık olan yerlerden alışveriş yapmaktan fayda var.

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocuklarda ayakkabı seçimi nasıl olmalı?
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocuklarda ayakkabı seçimi nasıl olmalı?

İç ve dış malzemelerin yapısı önemli

Ayak sağlığında hangi yaşta olursa olsun sağlıklı malzemelerin kullanılması elbette önemli ama çocuklarda daha da hassas olmak gerekiyor. Ayakları terletmeyen, ortopedik özellikte ayakkabı seçimi şart. Organik malzemelerden üretilmiş olmasının çocuğunuzun ayak sağlığını koruyacağını unutmayın. Ayakkabının üst kısmının kanvas ya da deri olması, hava almasını sağlar fakat dış etkenlerden de koruyacak özellikte olması da önemli. Öte yandan çocukların ayakları çok fazla terlediği için tabanlığın da teri emebilen bir özellikte olmasını önemseyin.  

Ayakkabı burnu kontrolünü unutmayın

Ayakkabının burun tarafının parmak hareketlerine izin verecek şekilde yuvarlak ve geniş olması, çocuğunuzun hem sağlığı hem de rahatı için önemli. Ayrıca baş parmakla 10-15 mm kadar boşluk olmasına dikkat edin. Öte yandan serçe parmağın da ayakkabının dış bölümün sürtüp sürtmediğine bakmalısınız. Sürtünmesi halinde ayağını rahatsız edecektir. .

Ayakkabıda sertlik kontrolü

Ayakkabının topuğu her iki taraftan bastırıldığında da sert olmalı, içeri göçmemeli. Ayrıca ayakkabının orta kısmının esnememesi de mühim. Bunu test etmek için ayakkabıyı ortasından kıvırmaya çalışın. Eğer katlanıp bükülüyorsa o ayakkabıyı almayın. 

Ayak ölçüsünü anlamanın yolu

Çocuğu bir yere oturtup ayakkabının topuğunu hafif çekin ve kayıp kaymadığına bakın. Bu sayede ayağından çıkıp çıkmayacağını anlayabilirsiniz. 

Bebek ayakkabı seçimi nasıl olmalı?
Bebek ayakkabı seçimi nasıl olmalı?

Çok hareketli çocuklarda ayakkabı seçimi

Çocuğunuz yerinde duramıyorsa yeni aldığınız ayakkabının ayağını vurması işten bile değil. Bu nedenle topuk çevresi yastıklı ayakkabıları tercih etmenizde fayda var. Ayrıca bağcık yerine cırt cırtlı modelleri tercih edebilirsiniz. Bu özellik çok küçük yaştaki çocuklar için de geçerli.

Yeni yürümeye başlayan bebek ayakkabısı…

Bebeklerin iki yaşına kadar ayakkabıya ihtiyaç duymadığını öncelikle belirtelim. Yürümeye başladığında ise dışarı çıkarken ortopedik ilk adım ayakkabısı giydirilmeli. Peki bebek için ayakkabı seçimi nasıl olmalı? Ayakkabı bebeğin ayağını sarmalı, yere temas hissi vermeli, hafif ve yumuşak olması kafidir. Öte yandan arkası bileği destekleyen, önü geniş ve yumuşak ayakkabılar seçilmeli. Ayakkabının önünde bir parmak boşluk kalması önemli olsa da bu “seneye giyer” mantığıyla çok büyük olmamalı.

Ayrıca yeni yürümeye başlayan çocuklara lastik spor ayakkabı yerine normal ayakkabı kullanılması daha uygundur.

İnternetten ayakkabı alırken bunlara dikkat!

Vaktiniz kısıtlı olduğu için online alışverişi tercih ediyorsanız yukarıdaki bilgiler kadar sitenin güvenli olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Sitenin güven damgası var mı? Markanın sosyal medya platformlarında yapılan yorumları güven telkin ediyor mu? Bunlara tatmin edici cevaplar bulduktan sonra e-ticaret sitesinin kargo süreci, iade ve geri ödeme koşullarını mutlaka öğrenin. Çünkü ayakkabı ölçüsünün uymaması, renk veya desenlerinin sitede göründüğü gibi çıkmaması, malzemesinin farklı çıkması gibi birçok nedenden dolayı ürünü değiştirebilir veya geri vermek isteyebilirsiniz. Çocuklarda ayakkabı seçiminde beden tablosunu incelemek, ayakkabının hangi ortam için uygun olduğuna ve nasıl özellikler taşıması gerektiğine de hakim olmak önemli.

Düz tabalık ne zamana kadar normal?

Çocuklarda ayakkabı seçiminde ailelerin kafasını düz taban olma durumu karıştırıyor olabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mithat Öner, 5 yaşına kadar düz tabanlığın normal gelişim sürecinin sonucu olduğunu söylüyor ve bu yaştan önce özel bir tabanlık veya ayakkabı kullanmaya gerek olmadığını belirtiyor.

 

Kaynaklar:

Çocuk Sağlığı Derneği

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

YouTube video player

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version