Çocuklarda miyop görülme hızının pandemide artması tesadüf olmasa gerek çünkü çocuklar her zamankinden kat kat fazla ekrana bakar oldu. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Emrah Altıparmak, özellikle pandemi döneminde artış gösteren miyopi bozukluğunun nedenleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Yüksek miyopi sınırı Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 numara miyop ve üzeri olarak kabul ediliyor. Yüksek miyop olan bir birey, ileri yaşlarda katarakt, glokom, retina yırtığı / dekolmanı ve sarı nokta hastalığına çok daha sık yakalanıyor. Hatta retina yırtığının bu grupta 20 kat, sarı nokta hastalığının 40 kat arttığına dair elimizde güçlü veriler var. Bu bakımdan çocuklarımızın önce miyop olmamasına uğraşmalı, çocuklarda miyop görülse de hızlı artışlarının olmamasına çalışmalıyız.
Dijital ekran kullanımı miyop ihtimalini artırıyor
Miyopinin görülmesinde ailesel yatkınlığın yanında çevresel risk faktörleri de söz konusu. Bunların birincisi uzun süre yakın mesafe aktivitelerinde bulunmak. Yakın aktivite deyince uzun süre ve aralıksız kitap okumak sayılabilir. Maalesef gençlerimizde kitap okuma alışkanlığı çok yaygın değil. Bunun yerine uzun saatler elektronik cihazlara bakmayı tercih ediyorlar. Cep telefonu, tablet ve bilgisayar ile uzun saatler geçiriyorlar. Hatta COVID-19 salgınında uzaktan eğitim almak zorunda kalmaları nedeniyle birçok çocuk ve gencin ekran sürelerinde istenmeyen artışlar olageldi. Çalışmalar doğrultusunda günde iki saatten fazla ekran önünde zaman geçiren çocukların miyop olma ihtimallerinin arttığını biliyoruz.
Diğer bir risk faktörü ise aydınlık dış ortamda az zaman geçirmek. Her çocuk göz sağlığı konusunda kendine özen gösteremiyor tabii. Günde en az iki saatini dış ortam aydınlığında geçiren çocuk ve gençler, miyop hastalığına daha az yakalanıyor.
Ekrandan uzaktaki açık hava aktiviteleri önemli
Okullar tatilken çocukların ekrana o kadar da bakmaları gerekmiyor. Günler uzun, hava aydınlık ve sıcak. Çocukların günün uygun sıcaklıktaki zamanında açık havada zaman geçirmeleri çok önemli. Biz bunu şöyle basit bir formülle ifade etmeyi uygun bulduk.
Günde 2 saat dışarı, 2 saatten az ekran karşısında. Lütfen çocuklarınızla konuşun, onları daha çok açık hava aktivitelerine yönlendirin, hatta bunu birlikte yapın. Ekran sürelerini artık tüm dijital cihazlar gösteriyor, çocuklarınızla birlikte kullandıkları cihazlardaki ekran saatlerini gözden geçirin, hangi uygulamalarda en çok zaman geçirdiklerini ve nasıl azaltabileceklerini birlikte planlayın.
Çocuklarda göz bozukluğunda rutin göz kontrolleri önemli
Miyopi gelişiminde ailesel yatkınlığın da önemi var. Örneğin, anne ve babasından birisinde miyop olan bir çocuğun miyop olma ihtimali üç kat artıyor. Anne ve babasının ikisi birden miyop ise bu risk altı kat arttığını belirten, anne-babadan birisi veya her ikisi miyop ise çocukların düzenli göz muayenelerini aksatmamak gerekiyor.
Çocuklarda miyop artışının yavaşlatılması için artık kanıta dayalı ve işe yaradığı çalışmalarla ispatlanmış özellikle gözlükler, lensler veya damlalar gibi tedaviler uygulanıyor. Bu tedavilerin işe yararlılığı gün geçtikçe daha da güçlü kanıtlarla ortaya konuyor. Dolayısıyla miyobu hızlı artmakta olan bir çocuğa yardım konusunda elimiz eskisine göre daha güçlü. Ancak şöyle bir gerçek karşımızda hep duruyor.
Ekran karşısında çok zaman geçiren veya dış ortamda aydınlıkta çok az zaman geçiren çocukların ve gençlerin numara artışı verilen tedavilere rağmen hızlı olabiliyor.
Kaynaklar:
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Emrah Altıparmak
American Academy of Ophthalmology
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Çocuklarda miyop konulu içeriğimizi beğendiyseniz bu haber de ilginizi çekebilir: