Çocuklarda odaklanma sorunu birçok nedenden kaynaklanabilir. Pandemi süreciyle birlikte gelen online eğitimler de bu nedenlere yeni eklendi diyebiliriz. Çocuklarımızın alıştıkları sosyal yaşamdan uzaklaşmaları ve arkadaşlarından ayrı kalmaları farklı bir sosyal yaşam benimsemelerine sebep oldu. Bu hususta da çocuklarda en fazla odaklanma sorunun yaşandığı gözlenebilir.
Ku konu hakkında Eğitmen, Yazar ve Gelişim Lideri Yasemin Sungur’un çocuklar adına sunduğu önerilerin yol gösterici olacağını düşünüyoruz.
İşte çocuklarımızın odaklanmayı öğrenmeleri ve geliştirmelerini destekleyecek 7 önemli adım…
Ailece sohbet önemli
Çocukların bir birey olduğunu kesinlikle unutmamalısınız. Onların görüşlerini almak, onların önemli olduklarını göstermek ve bir konuda ortak kararlar almak için aile sohbetleri düzenlemelisiniz. Bu sohbetler herkesin fikrini belirtmesini sağlayacak içeriklerde olmalıdır. Ayrıca bu sohbetlerde odaklanma konusundan bahsedebilirsiniz. Sizin neler yaptığınızı, nasıl ilerlediğini ve nasıl verimler aldığınızı anlık paylaşmalısınız. Böyle sohbetlerde odaklanma konusunda hep birlikte kararlar alınır ve bu kararları da anlık uygulama hedefiyle sürdürebilirsiniz.
Çocuğunuzun odaklanma tarzını belirlemelisiniz
Çocuklarda odaklanma sorununa yaklaşırken her insanın odaklanma tarzında farklılıklar gözlenebileceğini unutmamak gerek. Ebeveyn olarak sizin odaklanma tarzınızı çocuğunuzdan beklemek yanlış olur. Çünkü çocuğunuz öğrenen ve gelişen bir bireydir. Onun özelliklerine ve doğasına uygun çalışma şeklini gözlemleyerek tanımlayabilirsiniz. Bir konuda kaç dakikada dikkatini topluyor, etraftan bir uyarıcı geldiğinde tepkisi nasıl mutlaka incelemelisiniz. Bunları onunla birlikte oyun şeklinde düzenleyip belirlemek çok daha iyi bir odak süreci kazanmalarını sağlar.
Suçlama dilinden uzak durun
Çocuklarınızın değerlendirilmesinde suçlama dilinden uzak durmak önemlidir. Onlara karşı yargılayıcı olmayın. Yapmıyorsun, yapamıyorsun gibi kelimleler yerine ‘’başka hangi şekilde yapman mümkün, bak bir de böyle bir seçenek var, bunu denemeye ne dersin?’’ ya da ‘’birlikte deneyelim mi, bak ben bu şekilde yapıyorum’’ gibi motive edici sözler kullanmalısınız. Onları durumun içine olumlu bir dille çekerseniz eğer, odaklanma süreçleri ve sorun çözüm aşamaları da aynı olumlu etkiyi gösterir.
Beraber hedef belirleyin
Odak konusu asla hedefsiz olmaz. Her yaş için geçerli olan bu hedef durumu hem kendiniz hem de çocuklarınızın çalışma planını yaparken muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü başarılı insanların daima hedefleri vardır. Hedefe odaklı olunduğunda çalışılan konunun da içinde kalınır. Çocuklarımız için de aynı şekilde çalışmaların öncesinde işleyecekleri konu, çalışmanın süresi ve çalışma sonunda elde edilecek sonuç açısından önceden bilgilendirme yapılması önemlidir. Böylece onları odakta tutmak çok daha basit olacaktır.
Sık ama belli sürede molalar verin
Teknoloji oramı ve ekran karşısında odaklanma süresi hepimiz açısından farklıdır. Çünkü gözlerimizi yoran bir ışık söz konusu. Bu sebepten de çocuklarınızın alışkanlıklarına göre molalar verin. Mesela 20 dakikada bir 5 dakika mola süresi olabilir. Ancak sürelerin her çocuk için değiştiğini ve bunları önceden deneyerek belirleyeceğinizi bilin.
Destekleyici olun
Çocuklarınızın yaşadığı bu dönemde onlara destek vermekten asla çekinmeyin. Değişime çabuk adapte olmaları ve stres yaşamamaları açısından onların odaklanmaları için yol gösterici olun. Böylece her adımını destekleyerek onları yönlendirmek özgüven ve özveri kazanmalarını sağlayacak.
Süreci alışkanlığa dönüştürün
Bütün bu süreçte bahsettiğimiz her şey düzenli ve sürekli coşkulu bir şekilde yapılmalıdır. Çocuklarınız da bu düzeni hissetmeli. Yani bu süreç rutin bir alışkanlığa dönerse çocuklarınız bu alışkanlıklar içerisinde çok daha çabuk bir öğrenme düzenine de erişmiş olacaktır.
Kaynaklar:
Eğitmen, Yazar ve Gelişim Lideri Yasemin Sungur
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği
Çocuklarda odaklanma sorunuyla ilgili içeriğimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: