Çocuklarda orta kulak iltihabı, yağışlı havaların artışıyla birlikte daha sık görülmeye başlıyor. Bu dönemde çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyon artışları da artıyor.
Orta kulak iltihapları, genellikle hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen, kulak zarının ve orta kulağın iltihaplar olmaktadır. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, çocuklarda orta kulak iltihabına dair tüm merak edilenler hakkında bilgiler verdi.
Kulak iltihapları, akut orta kulak iltihapları ve kronik kulak iltihapları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kronik orta kulak iltihapları genellikle erişkinlerde görülen, iyileşmeyen iltihaplanma türü anlamındadır.
Çocuklarda orta kulak iltihaplanması neden olur?
Akut orta kulak iltihaplanması, çocuk yaş grubunda fazlaca görülen ve aileleri de dolayısıyla endişelendiren bir hastalık türüdür. Orta kulak iltihapları, kulak zarını ve orta kulağı ilgilendiren bir hastalık türü olarak bilinir.
Genel olarak çocuklarda çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi de bu problemi doğrudan tetikler. Üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında ya da sonrası dönemlerde, genizde bulunan mikrobik ortam öksürük ya da başka yöntemlerle östaki tüpünden orta kulağa doğru yol alarak, orta kulakta enfeksiyon oluşturabilir.
Orta kulak iltihaplanması çocuklarda hangi sorunlara sebep olur?
Çocuklarda orta kulak iltihabı aniden gelişebilen ve yayılan bir iltihap türüdür. Mesela sabah sağlıklı bir şekilde okula giden çocuğunuz öğlen saatlerinde kulak ağrısı yaşayabilir ve öğretmeni sizi bu durumdan haberdar edebilir. Özetle çok kısa süreler içerisinde bulgularda gelişim olmaktadır. Hastalardaki şikayetler genellikle; kulak ağrısı, kulakta basınç ve dolgunluk hissi, yüksek ateş, halsizlik ve bitkinlik olmaktadır. Bu tarz problem çok önemlidir. Çünkü orta kulak iltihapları ciddi ağrılar yapar ve çocuğun gerçekten de çok rahatsızlık duymasına sebebiyet verebilir.
Antibiyotik ile tedavi tercih edilmeli mi?
Orta kulak iltihaplanmasını tedavisinde artık doktorlar hemen antibiyotik verme gibi bir yönteme başvurmamaktadır. Ancak bunun için ailenin bilinçli davranması, doktoruna hemen ulaşıyor olması gerekir.
Hasta ağrı kesici ve ateş düşürücü takviyeleriyle iki gün boyunca takip edilmelidir. İki gün sonunda ağrıda ve ateşte azalma görünmezse antibiyotiğe başlanmalıdır. Doktora ulaşma imkanınız, günlük hayat koşturmacalarından dolayı müsait değilse eğer, çocukta bu sıkıntı görülür görülmez antibiyotiğe de başlanır. B ailenin ve doktorunuzun tercihi ile belirlenecek bir durum olmaktadır.
Kulak tüpü konulabilir
Çocuklarda orta kulak iltihabı ağrısı geçtikten sonra hemen gerilemeyebilir. Orta kulakta bir sıvı kalabilir ve bu sıvı belirli bir dönem sonrasında kendiliğinden kaybolacaktır. Fakat bazı çocuklarda bu süre uzayabilir. Üç aya dek bu sıvılar gerilemeyebilir. Eğer ki 3 aya kadar bu sıvılar gerilemezse ve daha uzun sürerse çocukta işitme kaybı meydana gelebilir. Bu işitme azalması da sıvıyla alakalıdır. Bu gibi durumlarda kulağa tüp diye tabir edilen sonra kendiliğinden atılacak, geçici küçük protezler konularak müdahale edilebilmektedir.
Çocukların yüzde 90’ı yaşıyor
Çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla görülür. Neredeyse çocukların yüzde 90’ında, 7 ya da 8 yaşına gelene kadar sıkça gözlenebilir.
Alınacak tedbirler neler?
Bu hastalığa karşı çocukların gribe yakalanmasını önleyici ne kadar tedbir varsa faydalı olabilir. Çocukların yanında kesinlikle sigara içilmemelidir. Ayrıca çocuklar mümkün mertebe doğal ve katkısız gıdalarla beslenmelidir. Her ne kadar tartışmaya açık bir konumda olsa da tıbbi açıdan büyük önem taşıyan grip aşıları ve pnömokok aşıları, çok üst solumun yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu mevsim dönemlerinde yapılırsa, gripleri önlediği gibi orta kulak enfeksiyonlarının da önüne geçilmiş olunur.
Çocuklarda görülebilen diğer kulak sorunları
Çocuklarda çevresel etkiler de dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanan farklı kulak hastalıkları veya sorunları da gelişebilir. En sık karşılaşılanlar şöyle sıralanabilir:
- Dış kulak yolu iltihabı
- Kulak çınlaması
- Vertigo
- Orta kulak iltihabı
- Çınlama
- İşitme kaybı
- Kepçe kulak estetiği
- Kulağa yabancı cisim kaçması
- Kulak kiri
Kaynaklar:
Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen
Türkiye Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği
Çocuklarda orta kulak iltihabı içeriğimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör