Çocuklarda su tüketiminin azlığıyla ortaya çıkan 3 hastalık

Su sağlıklı bir bedene sahip olabilmek adına vazgeçilmezimizdir. Hayatımızın merkezinde su daima olmalı ve asla ihmal edilmemelidir.

Çocuklarda su tüketiminin az olması beraberinde çeşitli böbrek sorunlarını da getirebilir. Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir, su içmenin özellikle çocuklarda çok önemli olduğunu vurgulayarak, susuzluğun sebep olacağı 3 böbrek hastalığından bahsetti.

Sağlıklı bir beden için su için, içirin

Vücudumuz, yenidoğan döneminde yüzde 80’lere, erişkin dönemde ise yüzde 60’lara ulaşacak oranda su içermektedir. Hücrelerimizde, dokularımız ve organlarımızda değişen su dereceleri bulunur. 

Sağlıklı bir beden ve ruh için ve uzun bir ömür adına bol su tüketimi önemlidir. Metabolizmamız yoluyla veya gıdalardan yeterli su elde etmemiz, üretmemiz mümkün olamaz. Bunun için ek şekilde su tüketimi gerekir. Bu sebepten dolayı da ne denli su tüketeceğimiz önemli bir konudur.

Çocuklarda su tüketiminin yeterli olduğu nasıl anlaşılır?

Çocuklarda su tüketiminin yeterli olup olmadığı kilo başına yapılacak hesaplarla belirlenebilir. Mesela 20 kg ağırlığındaki bir çocuk günlük 1500 ml su tüketmeli. 30 kilodaki çocuk ise 1700 ml su içmelidir. Burada sadece su içmek önemli değildir. Kalori, mineral ve vitamin içerecek doğal ve sağlıklı beslenme düzeni de önemlidir.

Bu gelişime doğrudan katkı sağlar. Alınan suyun yeterliliğini denetleyen ve bize susama hissi veren bazı mekanizmalar bulunur. Bu mekanizmaların sistemi böbreklerdedir. Vücudun su azlığı olduğu zamanlarda idrarımızı maksimum konsantre ederek suyu vücutta tutarken, aşırı su alımı durumlarında bol idrar çıkışı ile bu denge böbreklerimiz sayesinde sağlanır.

Su vücutta ne işe yarıyor?

Suyun tüm hücrelerimiz, dokularımız ve organlarımızda temel yapı taşı olduğunu belirtmek isteriz. Küçük yaşlarda da büyüme hızlı çok yüksek olduğu için su ihtiyacında da artış gözlenir. Vücudumuza gıdalardan elde edilen şeker, aminoasitler gibi mokeküllerin çözünmesi, hücrelerimize taşınması, üretilen toksinlerin yenilenmesi, oksijen desteği ve kan basıncı düzenlenmesi gibi çok önemli konular için yeteri miktarda su tüketimi şarttır. Hatta su tüketiminin hayati bir role sahip olduğu söylenebilir. Aynı zamanda da vücut ısımızın belli aralıklarla tutulması ve bağışıklık sisteminin güçlü olması da yeterli su tüketimiyle alakalıdır.

Az su içilmesi çocuklarda ne gibi sorunlara yol açabilir?

Çocukluk çağında yeteri miktarda su tüketilmemesi büyüme, gelişme, bağışıklık sistemi, böbrek sağlığı ve daha birçok organ sistemini olumsuz etkileyebilir.

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolları, böbrekler, idrar akışını sağlayan üreter adlı borucuklar, mesane ve idrarın dışa atılımını destekleyen üretra adlı küçük baloncuktan oluşmaktadır. Bu sisteminin sağlıklı işlemesi için yeteri su içilmesi önemlidir. Aksi hali enfeksiyonları beraberinde getirir. Konsantre ve durağan olan bir idrarda bakteriler hızlı bir biçimde çoğalırlar. Bu da idrar yolu enfeksiyonları ve böbreklere kalıcı zararlara, hatta böbrek yetersizliğine bile yol aşabilir.

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocuklarda su tüketiminin azlığı hangi hastalıklara neden olur?
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocuklarda su tüketiminin azlığı hangi hastalıklara neden olur?

Böbrek ve idrar yollarında taş hastalığı 

İdrarın aşırı konsantre olma durumlarında bazı kristaller yoğunlaşarak taş oluşumuna yatkınlık kurarlar. Keza Türkiye böbrek taşlarının sık görüldüğü ülkelerin başında gelir. Vücudumuzda gereksiz tuz, kalsiyum, ürik asit gibi maddelerin varlığı da taş oluşumunu başlatır. Bunun önüne geçebilmek adına çocuklarda su tüketiminin düzenli olması çok önemli. Ayrıca halk arasında tavsiye edilen çeşitli bölgelerin kaynak suları, kiraz sapı, maydanoz suyu gibi kanıtsız bilgilerle verilen tüketimlerden de uzak durmalısınız.

Böbrek yetersizliği 

Böbreklerin verimli çalışması için yeteri miktarda su tüketimi çok önemlidir. Kan dolaşımındaki gereksiz ve toksik maddeler böbreklerimiz tarafından gün boyunca sürekli temizlenir. Çocuklarda su tüketiminin az olmasının en çok etkilediği organdır böbrekler.

Bu durum uzun sürdüğü takdirde de böbrek fonksiyonlarında yetersizlik meydana gelir. Dolayısıyla çocukların yeterli derecede su içtiğini takip etmelisiniz. Bu takip için idrar renginin açık sarı olması, günde 4 ile 7 kez idrar yapması gibi basit kanıtlar olabilir. Sağlıklı kalmak adına lütfen bol su tüketimini gerçekleştirmeyi unutmayın.

 

Kaynaklar:

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Taşdemir

Çocuk Sağlığı Derneği

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

YouTube video player

Çocuklarda su tüketimiyle ilgili bu içeriği faydalı buldunuz mu? O halde aşağıdaki içerik de ilginizi çekebilir. Ayrıca çocuk sağlığı kategorimizdeki diğer sağlık haberlerine de göz atmanızı öneririz.

Çocuklarda yaz ishali nedir? Yaz ishalinden nasıl korunuruz?

 

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version