Uzmanlar sünnet için en uygun zamanın sıfır – altı ay arasında olduğunu belirtirken eğer bu süre içinde gerçekleşmezse altı yaşından sonra yapılmasını tavsiye ediyor. Kardeşler arasında yaş farkı bulunuyorsa büyük kardeşin fazla bekletmeden sünnet etmek önemli. Bununla birlikte sünnet işlemi hakkında şeffaf olmak ve çocuğa olduğu gibi bilgi vermek de süreci kolaylaştırıyor. Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu sünnet olma yaşı yaşı konusunda merak edilenleri anlattı.
Bebeklerde sünnet yaşı 0 – 6 ay arası olabilir
Peki sünnet yaşı kaç olmalı? Çocuklarda sünnetin 0-6 ay arasında yapılması gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Bu zaman diliminde yapılmıyorsa 6 yaştan sonra yapılmasını öneriyoruz.” diye belirtiyor. Ailelerin özellikle 3-6 yaş arasında çocuklarını sünnet ettirmemelerini, özel ve acil bir sağlık durumu yoksa bu yaş diliminin öncesinde veya sonrasında yapılmasını tavsiye ediliyor.
3 – 6 yaş aralığının çocukların cinsel kimliklerinin gelişmeye başladığı bir dönem olduğu için hassas bir dönem. Çocuklar hem çevresindekilerin hem de kendilerinin farkına vararak cinsiyet ve cinsel kimlikleri keşfediyor. Bu dönemde çocuk özdeşim kurmaya başladığı, örnek almaya ve taklit etmeye başladığı için sünnet edilmenin 6 yaştan sonra olmasını öneriliyor.
Sünnet olmayı beklemek çocuklarda kaygı yaratabilir
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu kültürümüzde küçük çocuk yaşının biraz büyümesi beklenerek büyük çocukla birlikte sünnet edilmesinin yaygın olduğunu belirtiyor. Sünnet kaç yaşında yapılmalı diye düşünürken ailelerin ‘ikisinin düğününü bir yaparız’ şeklinde talepleri olabiliyor. Eğer çocuklar arasındaki yaş farkı birden fazlaysa beklenmemeli. Gerekirse ikisi farklı zamanda sünnet edilebilir. Büyük olan çocuğun algıları, farkındalığı daha açık ve yüksek olduğu için kendisini bekleyen süreci düşündükçe kaygılanabiliyor. Bu nedenle de bazı davranışları daha geriye, daha bebeksi olmaya doğru gidebiliyor.
Bu kaygıyı ve korkuyu yönetmekte sorun yaşadığı için çocuklara yüklenmek pek doğru bir davranış değil. Eğer çocuk durumun farkında ve doğru iletişim kurulabiliyorsa doktoruyla birlikte sürecii yönetmesinde fayda var. Hatta sünnet tarihini dahi kendi belirleyip onun fikirlerine saygı duyarak sünnet işlemi gerçekleştirebilir. Küçük olan çocuk da büyüdüğü zaman tekrar aynı süreç onunla birlikte baştan alınabilir.
Çocuğun psikolojisi açısında aile söylemleri önemli
Sünnet sürecinin aslında bu karar alınmaya başlandığı andan itibaren çocuğa anlatılması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu sünnetin neden olması gerektiği, nasıl bir prosedürünün olacağı ve canının ne kadar acıyacağı çocuğa kesinlikle anlatılması gerektiğini belirtiyor. 3-6 yaş dönemindeki çocukların kaygılarını ve korkularını artıran söylemlerden uzak durulmalı. Bu tarz söylemlerı kaygı ve korkuyu tetikleyerek ciddi sorunlara yol açabilir. ‘Hiç canın acımayacak, oldu bitti hiç anlamayacaksın’ denmesi de yanlış çünkü bunlar gerçekçi söylemler değil.
Gerçekçi söylemleri çocuğun yaşına ve bilişsel düzeyine göre anlatmak oldukça önemli. Canının ne kadar acıyacağı, bu işlemin ne zaman olacağı, ne kadar süreceği, ne zaman iyileşeceği gibi detaylar anlatılmalı. Çocuk doktoruyla öncesinde tanıştırılmalı. Doktoru da çocuğa bu süreçle ilgili bilgileri verecektir. Doktoru sürecin ne kadar süreceğini ve nasıl yapacağını ona uygun bir şekilde anlatacaktır. Ancak bu şekilde çocuğun kaygıları kontrol edilebilir ve daha baş edilebilir bir noktaya gelecektir.
Sünnet düğünü pandemi önlemleri dikkate alınarak yapılmalı
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu bu işlemin çocuğun hayatında sadece bir kere olacağı ve bir daha tekrarlanmayacağının da unutulmaması gerektiğini hatırlatıyor. Bu durum da çocuğun kaygısını oldukça aşağıya çekecektir. Ülkemizde erkek çocuklarının sünneti yapıldığı zaman bir tören yapılıyor.
Sünnet düğününde çocuğa güzel kostümler giydirmek, bir organizasyon yapmak, sevdiği hediyeleri, oyuncakları, paraları ona vermek aslında çocuğun kaygısını azaltmaya yönelik yaklaşımlar. Bunlar çocuğun kaygısını azaltmak içini pandemi koşullarında biraz daha dikkat edilerek yapılabilir.
Kaynaklar:
Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Çocuklarda sünnet olma yaşıyla ilgili haberimizi faydalı bulduysanız bu içerik de ilginizi çekebilir: