Çocukların vitamin ihtiyacı yetişkinlerinkinden farklı

Çocukların vitamin ihtiyacının, nasıl beslendikleriyle doğrudan bir ilişkisi var. Bu da bizi bağışıklık sisteminin önemine götürüyor. Günümüzde çocukların yetersiz beslenmesinin ve gizli açlık yaşamasının evrensel bir problem unutmamak gerek.

Çocukların vitamin ihtiyacının, nasıl beslendikleriyle doğrudan bir ilişkisi var. Bu da bizi bağışıklık sisteminin önemine götürüyor. Günümüzde çocukların yetersiz beslenmesinin ve gizli açlık yaşamasının evrensel bir problem unutmamak gerek.

Eczacı Aysen Dinçer, bu tarz durumun birçok sağlık sorununa sebebiyet verdiğini vurgularken, vitamin ve mineral desteklerinin sağlıklı bir yaşam sürmek adına önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle de ebeveynlerin çocukları için yaşa ve onların ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmış olan multivitaminleri tercih etmesi gerekmektedir.

Yüz yüze eğitimin bir kere daha gündeme gelmeye başladığı şu dönemlerde çocukların bağışıklık sistemindeki düzenleri de önemlidir. Özellikle evdeki ortamlarından çıkıp eski normal düzenlerine geri dönmeye hazırlanmaları, bir takım önlemleri de beraberinde getirmektedir. Çünkü özellikle D vitamini ihtiyacını çok iyi karşılayamayan büyük bir çocuk kesimi mevcut. Bu sebepten de belli başlı vitamin takviyeleri onların daha güçlü bağışıklıklar elde etmelerini sağlar. Ki bu dönemde çocuklarımız evdeki güvenli ortamlarından çıkarak arkadaşları ve öğretmenleri ile temasta olacaklar. Hatta kimi zaman okula toplu taşımayla gidip gelme durumları olacaklar.

Dolayısıyla bu dönemde bağışıklığını güçlü tutmak en önemli detay olacaktır onlar için. Düzenli ve dengeli beslenme ise bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda ilk adımdır. Fakat maalesef sadece ülkemizde değil, dünya genelinde çocukların yetersiz beslendiğini, hatta gizli açlık problemiyle karşı karşıya kaldığını bilmeniz gerek.

Dünyadaki çocukların vitamin ihtiyacı 

UNICEF’in 2019 senesinde yayınladığı ‘’Dünya Çocuklarının Durumu’’ başlıklı araştırmadaki detaylar da vurgulamış olduğumuz bu bilgilerin niteliğini taşımaktadır. Bu araştırmada alınan sonuçta dünyada beş yaşının altındaki her üç çocuktan en az birinin yetersiz beslenme nedeniyle bodurluk, zayıflık ve aşırı kilo sorunları yaşadığı belirtilmekte. Keza beş yaşın altındaki iki çocuktan en az birinde vitamin, mineral ve diğer temel besin maddelerindeki eksikliklerden dolayı açılık problemi yaşamaktadır.

Bu hususta da 6 ila 23 aylık çocukların yüzde 44’ü meyve veya sebze ile beslenememektedir. Yüzde 59’u ise yumurta, süt ürünleri ve balık ya da et tüketimi gerçekleştiremez. Dolayısıyla da çocukların düzensiz beslenmesi onların daha güçlü bir vücut yapısına ulaşabilmelerinin önüne geçmektedir.

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocukların vitamin ihtiyacı yetişkinlerden farklı
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Çocukların vitamin ihtiyacı yetişkinlerden farklı

İşlenmiş gıdalar, gizli açlık nedeni

Günümüzde çocukların sıkça tüketmekte oldukları işlenmiş yiyecekler, fast food gıdalar ve gazlı içecekler gizli açlığın en önemli nedenlerinden biri. Çünkü 1990 senesinden bu yana ülkemizde 5-19 yaş arasında aşırı kilolu çocuk ve ergenlerin oranının yüzde 151.1 arttığı gözlenmiştir. Bu sebeple de çocuklar üzerinde şıkça görülen sağlık sorunlarının başında anemi, demir ve iyot eksikliği gelir. Bu süreç salgın döneminde de daha fazla artış gösterdiği için normale dönüş evrelerinde belli başlı unsurları göz önüne alarak ilerlemek çok daha önemli etkileşimleri de beraberinde getirebilir.

Salgın sürecinde vitamin ve mineral desteğinin hastalıklardan korunabilmek ve çocukların akademik başarısını sürdürebilmeleri için çok önem taşıyor. Bu sebepten de çocukların yaş ve ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olan vitamin – mineral takviyelerinin kullanılması, çocukların vitamin ihtiyacının karşılanması için şarttır. Ayrıca bir çocuğun anne ve babasının kullandığı desteği kullanamayacağını da bilmelisiniz. Çünkü çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçları yetişkinler ve yaşlıklarınki ile bir değildir. Hatta kadın ve erkeğin bile bir değildir.

Bu sebeple de bütün ailenin aynı vitamini kullanması doğru bir tercih olmaz. Çocukların gelişim çağında oldukları da göz önüne alındığında günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarına yanıt veren ve güvenilirliği konusunda şüphe duymayacağınız bir markanın ürettiği multivitaminleri kullanmanızda yarar var.

Aşağıdaki bilgiler farklı görüş ve kaynaklardan derlenmiştir.

En iyi vitamin takviyesi hangisi?

Hangisinin çocuğunuz için daha iyi olduğuna konunun uzmanları doğru yanıtı verecektir. Çocuklar için vitamin şurubu veya farklı formattaki takviye gıdaları araştırırken öncelikle çocuk doktorunun fikrini almayı ihmal etmeyin. Bu nedenle en iyi olarak değil belki ama piyasada en çok arananlar olarak aşağıdaki takviyeleri sıralayabiliriz:

Kaynaklar:

Eczacı Aysen Dinçer

UNICEF

Çocukların vitamin ihtiyacı ile ilgili bu içeriğimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

YouTube video player

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version