Uzmanlar “Çocukta kulak ağrısı varsa panik olmayın ve mutlaka bir uzmana danışarak tedaviye başlayın” önerisinde bulundu.
Bilindiği üzere kulak ağrısı, her yaş aralığında görülebilen, tıbbi adı ile otalji olan son derece rahatsız edici bir durum. Çocuk ya da erişkin olsun kişinin yaşam kalitesini düşüren ve de toplumda sık görülebilen ağrılardan. Kulak ağrısına yol açan en yaygın sebep ise orta kulak ile boğazın arkası arasındaki geçiş yolunun tıkanması. Bu geçiş yoluna östaki borusu denir. Orta kulak, kağıt inceliğindeki kulak zarının hemen arkasındaki küçük, hava dolu boşluktur. Normalde hava orta kulağa östaki borusundan girer ve orta kulak ile dış kulak arasındaki basıncı eşitler.
Östaki borusu ayrıca sıvıyı orta kulaktan dışarı atar. Bu tüp tıkandığında kulakta basınç oluşarak ağrıya neden olur. Kulak ağrısını tedavi edebilmek için öncelikle kulak ağrısının nedenlerini doğru tespit etmek önemlidir. Batma, yanma, ani girip çıkan, hafif, şiddetli bir biçimde ağrı çeşitleriyle ortaya çıkabilen kulak ağrısı kulakla veya başka organlarla ilgili pek çok hastalığın habercisi olabilir.
Çocukta kulak ağrısı neden olur
Kulak ağrısının altında enfeksiyonlardan travmalara kadar birçok neden bulunur. Kesin sebebi belirlemek için doktora başvurmak büyük önem taşır. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Yenidoğan döneminden itibaren çocuklarda en sık görülen problemlerden birinin de kulak ağrısı olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın, “Peki çocuklarda ciddi
anlamda huzursuzluğa ve ebeveynlerin korkmasına sebep olan bu problemi ortaya çıkaran sebepler nelerdir?
2 yaşından büyük çocuklar kulak ağrısının olduğunu ebeveynlerine anlatabilirken daha küçük çocuklarda kulağını
kaşıma, gece sebepsiz ağlamalar, huzursuzluk, iştahsızlık, kulağının üzerine yatma isteği, kulağına dokundurtmama, kusma gibi farklı yansımaları da olabilmektedir” diye konuştu.
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Çocukta kulak ağrısı yapan en sık nedenlerin başında üst solunum yolu enfeksiyonlarının geldiğini söyleyen Op. Dr. İbrahim Akın, şunları ekledi: “Çocuklarda orta kulak havalanmasını ve basıncın ayarlanmasını sağlayan östaki tüpü tam gelişmediğinden çocuklarda orta kulak enfeksiyonları (süpüratif otitis media) daha sık görülmektedir. Bunun yanında dış kulak yolu enfeksiyonları, kulakta yabancı cisim, diş çıkarma, diş çürüğü gibi problemler de çocuklarda kulak ağrısına sebep olan başlıca etmenlerdir” dedi.
Çocukta kulak ağrısı nasıl tedavi edilmeli
Dr. Akın bu hastalıkta sık yapılan yanlışlara da değinerek, “Öncelikle en sık gördüğümüz yanlışlardan biri ailelerin bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışmadan çocukları için gereksiz yere kulak damlaları ve antibiyotik kullanmasıdır. Ebeveynler gereksiz veya yanlış kullanılan kulak damlalarının çocukta kulak enfeksiyonunu arttırabileceğini veya kulak mantarı gibi daha kötü tablolara sebep olabileceğini bilmelidir. Bazen de sadece ağrı kesici kullanarak süreci geçirmek isteyen aileler de olabilmektedir. Bu çocuğun geçici olarak rahatlamasını sağlayacak fakat tablonun ağırlaşmasına kulak zarında delinmeye kadar gidebilecek problemlerin oluşmasına sebep olabilmektedir” uyarısında bulundu.
Özet olarak kulak ağrısının tedavisinin sebebe yönelik olduğundan kesinlikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanına danışılmalı. Özellikle 2 yaşından küçük çocukları olan aileler; kusma, huzursuzluk, iştahsızlık gibi
alakasız görülen şikayetlerde altta yatan sebebin kulak ile alakalı olabileceğini de akıllarında bulundurmalı.
Alınacak tedbirler neler?
Uzmanlar, bu hastalığa karşı çocukların gribe yakalanmasını önleyici ne kadar tedbir varsa alınmasını faydalı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca çocukların beslenmesinde mümkün olduğunca doğal ve katkısız gıdalar tercih edilmeli. Her ne kadar tartışmaya açık bir konumda olsa da tıbbi açıdan büyük önem taşıyan grip aşıları ve pnömokok aşıları, çok üst solumun yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu mevsim dönemlerinde yapılırsa, gripleri önlediği gibi orta kulak enfeksiyonlarının da önüne geçilmiş olunabilir.
Çocuklarda görülebilen diğer kulak sorunları
Çocuklarda çevresel etkiler de dahil olmak üzere birçok nedenden kaynaklanan farklı kulak rahatsızlıkları da gelişebilir. En sık karşılaşılanlar şöyle:
- Dış kulak yolu iltihabı
- Kulak çınlaması
- Orta kulak iltihabı
- İşitme kaybı
- Kulağa yabancı cisim kaçması
- Kulak kiri
Kaynaklar:
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İbrahim Akın
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği
“Çocukta kulak ağrısı varsa bunu yapmayın!” başlıklı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: