Son bir buçuk senede hareketsizlik ve dengesi beslenme birçok fazla kiloya, bu kilolar da mutsuzluk sebebine sebep oldu. Diyet yaparken tartı odaklı yaşanmaması konusunda ısrarcı olan uzmanlar ise bu durumun strese yol açacağını belirtiyor. Keza diyet yaparken profesyonel bir destek olmalı. Sürekli tartılarak kiloyu takip etmeye çalışmak, inişli çıkışlı göstergelerden dolayı motivasyonu düşürür.
Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, diyet sürecinde yaşanan stres veya kaygı gibi psikolojik yansımalara dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
En önemli motivasyon kaynağı diyete başlama nedeni olmalı
Diyet süreci öncesinde ilk olarak diyetin neden yapılması gerektiğine cevap bulmak gerekir. Çünkü kişinin neden kilo verme ihtiyacı duyduğunu bilerek ilerlemesi artı adımdır. Doğru bir başlangıç olarak sayılır. Sağlık problemleri, beden algısı, form ve diyete neden başlandığının bilinmesi, motivasyon kaynağı olmakla birlikte size önemli bir yol haritası da çıkartmış olacaktır.
Diyet yaparken geçmişin yükleri taşımamaya bakın
Diyet sürecinde neden kilo alınıp verildiğini bulunmaya çalışıldığı gerektiği kaydedilir. Bu konuda cevapsız soru bırakılmamalı. Stres ve kaygı sebebi olur bu cevapsız sorular. Vücudunuzu suçluluk psikolojisi altında hırpalamamak için kilo alıp verme nedenlerini bir uzman desteği ile arayabilirsiniz. Bu durum duygusal açlık mı yoksa geçmişten gelen travmalar mı neden oluyor gibi olasılıklar incelenmeli. Diyet sürecinde geçmişteki başarısız deneyimleri baz alıp negatif düşüncelere sürüklenmek hem mutsuzluğa hem de diyette istikrarsızlığa yol açabilir. Geçmişteki tecrübelerden dersler çıkarın ama yüklerini sırtınızda taşımayın.
Diyetisyeninizi sevmeniz başarıyı getirir
Burada ilk adım neden diyet yapmak istendiğine dair doğru cevap vermektir. Sonra da vücut değerleri ve uygun diyete yatkınlığı öğrenmek için size en uygun gelecek diyetisyenin seçilmesi gerektiğidir. Diyetisyen seçiminde iletişim becerileri, güven, motivasyon, alan yeterliliği gibi ikili uyumu etkileyecek özelliklere dikkat edilmelidir.
Kilo almak suç nedeni değildir
Şunu unutmamak gerekir ki kilo almak, vermek, fazla kilolu olmak ya da çok zayıf olmak gibi durumlar suç, mahcubiyet, utanç özellikleri taşıyamayacağını bilin. Burada tek kaygı beden ve ruh sağlığı tehdidir. Bu hususta kendinizi sevmekten kesinlikle vazgeçmemelisiniz. Özel olduğunuzu, varlığınızı başlı başına anlam taşıdığını bilin ve öyle hazırlanın.
Süreç profesyonellerle yönetilir
Az önce de belirttiğimiz gibi diyet yaparken tartı odaklı yaşamamalısınız. Diyetisyenle alınan yolda zaten kilo takibinin kontrol altına alınma olasılığı çok yüksek. Tartı odaklı yaşamak her zaman inişli çıkışlı göstergelerle sağlanır. Kilo verme ve alma sürecinde zamana dikkat etmelisiniz. Kısa süreli fazla kilo değişimleri bedensel algıyı bozar ve aynada kendinize düşman yaratmadan hareket etmek önemlidir.
Diyet mutsuz ederse psikolojik destek şart
Diyet yaparken insanların kilo takıntısı olmamasına önem vermelisiniz. İdeal kilonun diyetisten tarafından belirleneceğini bilin. Hayat içerisinde ideal kilonun üstüne çıkılabilir ya da altına düşülebilir. Bu durumlarda erken tedbirlerle her zaman kontrol altına alınabilir ruh sağlığı ve çok daha sağlıklı bir ilerleyiş elde edilebilir.
Unutmayın ki diyet deneyimleri sizleri depresyona sürükleyebilir. Bu sebepten de kilo alma ve verme süreçlerinde mutsuzluk halinde psikolojik destek almanız da şarttır.
Sağlıksız besinler yerine doğru besinleri koymalıyız
Son olarak beslenme programları, diyet listeleri hazırlanırken beynimizin beklentileri kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız besinlere alışkın haline getirdiğimiz, tatmin ettiğimiz beynimizi artık bu besinlerden kurtarmalıyız ve aynı zamanda da yerine doğru olacak besinleri koymalıyız. Beyin sağlığımızın beslenme ilişkisi bakımından da artık uzmanlarca kanıtlanmış bir gerçek var ve bu konu hakkında yazılmış makale, kitap ve yazıları mutlaka okuyun. Böylece daha hızlı bir ilerleyiş ve sağlıklı bir kilo düzeni oluşturma imkanı da bulabilirsiniz.
Kaynaklar:
Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Sağlık Ajandası’nda beslenmeden spora, hastalıklardan göz ve diş sağlığına, psikolojiden modern tedavi yöntemlerine kadar birçok alanda uzman görüşleriyle hazırlanmış içerikler bulabilirsiniz. Bu kapsamda “Diyet yaparken depresyona girmeyin” başlıklı yazımızı beğendiyseniz bu içerikler de ilginizi çekebilir:
https://saglikajandasi.com/diyet-hakkinda-az-bilinen-7-gercek/