El çatlaklarına ne iyi gelir? Ellerde çatlama ve yarılmalar neden olur? El kuruması ve çatlamasına hangi krem iyi gelir? El çatlamasına karşı hangi krem kullanılmalı? Ellerde çatlak ve yarılmalar için kullanılabilecek doğal yöntemler nelerdir? Siz de el çatlaklarına ne iyi gelir merak ediyorsanız uzman doktor görüşleriyle hazırlanmış pratik çözüm önerilerimizi okumaya başlayın.
El çatlaması neden olur?
El çatlaması gerek mevsim geçişleri gerekse sıkça kullanılan dezenfektan gibi hijyen ürünleri nedeniyle olabilir. El çatlaması hemen çözüm üretilmezse çeşitli enfeksiyonlara da zemin hazırlıyor.
El çatlamasının başlıca sebebi elleri gereğinden fazla sıklıkta ve uzun süre boyunca yıkamaktır. Dezenfektan ya da kolonyayı aşırı kullanmak, ellerde aşırı kuruluğa ve daha ileri boyutta el çatlamasına yol açabiliyor. Ellere gerekli bakım yapılmadığında bu çatlaklar çoğalıp derinleşebilir.
El çatlamasının farklı sebepleri olabilir
El çatlaması eğer yeterince özen gösterilmezse ağrı, sızı, acıma ve kızarıklık gibi problemler oluşmasının yanında çeşitli enfeksiyon hastalıklarının görülme riskini de artırıyor.
El çatlaklarına ne iyi gelir bu konuda bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Pırmıt ellerde oluşan çatlama ve yarık gibi deri sorunlarının mantar, bakteri ve virüs gibi her tür enfeksiyon için açık kapı oluşturabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Tüm bunlar sonucunda mantar, siğil ve bakteriyel deri enfeksiyonları gibi problemler, egzama ya da el çatlaması oluşabilir. Haliyle dışarı çıkarken bu tür yaraların yara bandıyla kapatılması çok önemli.”
Ellerde çatlama ve yarılmaların sebebi egzama olabilir
Ellerde çatlama ve yarılmalar çok sık görülen, kızarıklık ve kaşıntı yapan bir cilt rahatsızlığı olan egzama yani atopik dermatit; kuru görüntüye ve çatlamalara da neden olabiliyor. Eğer ellerinizde yoğun miktarda; pullanma, kabarcık, kaşıntı ve kabarmalar varsa bir cilt doktoruna başvurmanızı öneririz.
El çatlaklarına ne iyi gelir?
El çatlaklarına iyi gelecek en basit yöntemler şunlardır:
- Havadaki sıcaklık ve nem değişimi, cildimizin yapısını etkiliyor. Eğer hassas bir cilde sahipseniz kış ayları sizin için daha zorlu geçebilir. Kış aylarında cildinizin aşırı kuruması egzamalara sebebiyet verebiliyor. Kış aylarında cildin dokusunu korumak için nemlendirici kremler, besleyici yağlar ve evde yapılabilecek kürleri deneyebilirsiniz. Bu tavsiyelerle soğuktan el çatlaması veya kuruması gibi sorunlara karşı önlem alabilirsiniz. “Ellerim çatlıyor kanıyor, ne yapmalıyım?” diyorsanız doktorunuzun önereceği medikal ilaçlardan önce aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
- Saf vazelin gibi merhem benzeri nemlendiriciler tercih edin.Vazelin eldeki çatlaklar için en çok önerilen kozmetik ürünlerinden bir tanesi. Cildinizi kaplayan ve koruyan, nemi hapsetme özelliğine sahip koyu kıvamda bir ürün olan vazelin; eskiden, petrol çıkarma işlemleri sırasında ortaya çıkan petrol mumundan elde ediliyordu. Cildin iyileşmesine ve nemin korunmasına yardımcı olan bu maddeyle, İngiliz kimyager Robert Chesebrough tarafından icat edilen vazelinin güncel ana maddeleri ise yumuşak parafin, gaz yağı jeli ve parafin yağı.
- Eğer yeterli gelmezse cilt bariyerini onaran madecossid, dekspantenol, hamamelis ve çinko gibi içeriklere sahip kremleri kullanabilirsiniz.
- Seçeceğiniz kremler parfümsüz ve renksiz olmalı. Parfüm ve renk içerikleri hasarlı deriden nüfuz edip egzama gelişimine sebep olabiliyor.
- Çatlağı azaltmak ya da yeni başlayanları iyileştirmek için saf vazelin içeren kremi gece ellerinize sürüp streç filmle sararak birkaç saat bekletin. Bu sayede kremin emilimini artırıp çatlakların daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
9 doğal çözümle el çatlamasına önlem alın!
El çatlaklarını önlemek için ellerinizi Cilt pH’ına uygun, kokusuz ve renksiz ya da nemlendirici özelliğine sahip katı sabunlarla yıkamaya özen gösterin. Zaten dışarıyla bir temas halinde değilseniz sadece su ve sabunla ellerinizi yıkamak yeterli. Bu ürünler cildin doğal yağ içeriğini etkilediğinden cilde gerekli nemi kazandırır ve kuruluğu azaltır.
Sıvı ve antibakteriyel sabunlarsa nispeten fazla kimyasal içerdiği için el çatlaması ve ellerdeki kurumayı artırabilirler. O sebeple sıvı sabun kullanımında dikkatli olmalısınız. Bu 10 tedbiri alırsanız ellerinizin çatlamasının ve yaralar oluşmasının önüne geçebilirsiniz:
1- Su ve sabun kullanmak el çatlaklarına iyi gelir
Cilt pH’ına uygun, kokusuz ve renksiz ya da nemlendirici özelliğine sahip katı sabunlarla yıkamaya özen gösterin. Zaten dışarıyla bir temas halinde değilseniz sadece su ve sabunla ellerinizi yıkamak yeterli. Bu ürünler cildin doğal yağ içeriğini etkilediğinden cilde gerekli nemi kazandırır ve kuruluğu azaltır.
Sıvı ve antibakteriyel sabunlarsa nispeten fazla kimyasal içerdiği için el çatlaması ve ellerdeki kurumayı artırabilirler. O sebeple sıvı sabun kullanımında dikkatli olmalısınız.
Özellikle enfeksiyonların artığı dönemlerde hijyenimize daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Fakat bu durumu takıntı haline getirmek ise psikolojik problemlerin yanında fiziksel problemleri de beraberinde getiriyor.
Özellikle obsesif kompulsif bozukluğa sahip olan bireylerde görülen sık sık el yıkama durumu, pH değerinin bozulup ellerde çatlama ve yarılma oluşmasına sebep oluyor. Temizlik ürünlerinin fazla kullanımı ve gereğinden fazla el yıkanması, cildin yapısını bozduğundan eller dışarıdan gelen enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Ayrıca temizlik malzemelerine çok fazla maruz kalındığında solunum problemleri de baş gösteriyor.
2- El çatlakları için bebeklere özel ürünleri seçebilirsiniz
Cildiniz halihazırda hassas ya da aşırı kuruysa veya egzama ve sedef gibi cilt problemleriniz varsa klasik sabunları kullanmayın. Onların yerine eczanelerde bulabileceğiniz ve deterjan özelliği bulunmayan cilt temizleyicileri veya bebek ürünlerini kullanabilirsiniz.
3- Yıkamadan sonra nemlendirici kullanarak el kuruluğu önlenebilir
Her yıkamadan sonra nemlendirici uygularsanız el yıkamanın neden olduğu kuruluğu ve dolayısıyla ellerin çatlamasını ciddi oranda azaltabilirsiniz. Tabii sadece yıkama sonrası değil ellerinizde her kuruluk hissettiğinizde nemlendirici kullanmanızda fayda var.
4- Kolonya ve dezenfektan kullanmak ellerde kuruluğa neden olabilir
Kolonya ya da el dezenfektanı gibi ürünleri, yalnızca su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde tercih etmelisiniz. Bu ürünler sıklıkla kullanıldığında deride kuruluğa ve zamanla çatlaklara neden olabiliyor. Kolonya ve dezenfektan kullanırken de kurutucu etkisini azaltmak için nemlendirici kullanmayı unutmayın. Eğer dezenfektan kullanımına bağlı ellerinizde hasar oluşursa el çatlakları için krem kullanmayı tercih edebilirsiniz.
5- El çatlaklarına iyi gelecek kremi cilt yapınıza göre seçin
“El çatlaklarına ne iyi gelir?” arayışı sizi ilk akla gelen çözüme yani nemlendiricilere yönlendirebilir. Şayet başka bir cilt hastalığınız yoksa saf vazelin ve gliserin gibi basit içerikli nemlendiricileri kullanabilirsiniz. Öte yandan ellerinizde aşırı kuruma emaresi, egzamaya yatkınlık ya da sedef gibi sorunlar varsa, cilt bariyerini onaran özellikteki ürünleri kullanmanız çok önemli. Bunun gibi durumlarda el çatlak kremi veya losyonlarından birini kullanabilirsiniz.
6- Yıkama sonrası ellerinizi ovuşturmadan kurulayın
Hijyen seviyesini artırmak için yıkama sonrası tek kullanımlık kağıt havlu ya da yumuşak pamuklu bir havlu kullanın ve ovuşturmamaya dikkat edin.
7- Bol bol su tüketmek kuruyan ellere iyi gelerek cilt sağlığını destekler
Cildinizin ideal nem oranını koruyabilmesi için bol bol su içmeniz ve beslenme düzeninde sebze ve meyveye ağırlık vermeniz şart. Vücudun günde kilo başına 30 ml suya ihtiyaç duyduğu düşünülünce 60 kilo ağırlığındaki bir kişinin günde ortalama 2 litre su içmesi gerekiyor.
8- Ellerinizin soğuktan kuruyup çatlamaması için ılık suyla yıkayın
Deride çatlakların gelişmemesi için ellerinizi yıkadığınız suyun sıcaklığı da mühim. Çok sıcak ya da soğuk suyla yıkamamaya özen gösterin. Çünkü bu durum ciltte kuruluğu artırabilir. Bu nedenle ılık suyla yıkamaya gayret edin.
9- Temizlik yaparken ellerinizi tahrişten korumak için eldiven kullanın
Bulaşık yıkarken veya diğer yüzeyleri temizlerken mutlaka eldiven kullanın. Eğer eldivenin içine pamuklu eldiven giyerseniz ellerinizi daha fazla korumuş olursunuz. Aksi halde hijyen ürünleri ellerinizdeki nem dengesini bozup tahriş olmasına neden olabilir. Herhangi bir nedenle böyle bir tahriş oluştuğunda el çatlaması ve kanaması krem tedavisiyle durdurulabilir.
10 – Ellerinizin PH dengesini koruyun
“El çatlaklarına ne iyi gelir?” sorusuna verilecek cevabın yanında ciltteki pH dengesiyle ilgili de bilgi sahibi olmakta fayda var. Cildimizin yapısı bölgesel olarak değişiklik gösterse de bazı özellikleri ortak. Cildimizin dış tabakası ter, yağ asidi ve amino asitlerden oluşuyor ve bu tabaka cildimizi bir manto gibi sarıyor. Bu tabakanın en önemli özelliği ise asidik olması.
Cildimizin normal pH değeri 4 ila 6 arasındayken ideal pH değeri 5.5’tir. Kasık, koltukaltı ve parmak araları gibi nemli ve kapalı bölgelerin pH değeri, vücudumuzun diğer bölgelerine nazaran daha yüksektir. Cildimizin pH derecesini etkileyen faktörler arasında ırk, cinsiyet, yaş, çevresel faktörler, kozmetik ürünler ve kozmetik işlemler bulunuyor.
Cildimizin pH değerinin korunmasında özellikle organik ve doğal ürünlerin tercih edilmesi en doğru seçenek olacaktır. Özellikle cildimizin yağlı veya kuru olmasına özen göstererek ürünler bu şekilde kullanılmalı. Cilde uygulanan nemlendirici ve temizleyicilerin pH’larının 4 ila 6 arasında olmasına özen gösterilmeli. Asit mantonun bütünlüğünü bozmayan bir ürün seçilmesi cildin hem yağ hem de nem ihtiyacını karşılaması gerekiyor.
Strese bağlı cilt hastalıkları neler? İşte 6 hasar
Ellerin soğuktan çatlamasını önleyin
Özellikle kış aylarında ve diğer zamanlarda ellerin soğuktan çatlamasını önlemek için 3 doğal el bakım maskesi:
1- Kuruyan eller için nemlendirici el maskesi
- 1 tane haşlanmış patates
- 1 tutam papatya (kuru)
- 1 çay kaşığı vazelin
Haşlanmış patatesi püre haline getirin. İçine vazelin ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kuru papatya çiçeklerini ekleyip tekrar karıştırmalısınız. Karışımı ellerinize sürüp, pamuklu mendille sarıp yarım saat bekletin ve ılık su ile durulayın.
2- El çatlaklarını önlemek için el kuruluğunu önleyici maske
- 3 yemek kaşığı gül suyu
- 3 tatlı kaşığı badem yağı
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Tüm malzemeler kap içerisinde karıştırın. Karışımı ellere uygulayın. Ellerin maskeyi iyice emmesi için ellerinize streç film sarabilir, ya da eldiven takabilirsiniz. 30 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkamanız yeterli.
3- İpeksi eller için el bakım maskesi
- Domates suyu
- Lime
- 2 ya da 3 çorba kaşığı gliserin
Malzemeleri karıştırdıktan sonra ellerinize masaj yaparak uygulayın. Uyguladıktan beş dakika kadar sonra ellerinizi ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Bu tariflerle “el çatlaklarına ne iyi gelir?” sorununa çözüm arayabilir ve estetik açıdan ellerinizin güzelleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Kışın sağlıklı cilt için 10 altın öneri
El çatlamasına iyi gelen doğal yöntemler neler?
- Yatmadan önce ellerinize zeytinyağı sürebilirsiniz. Zeytinyağını ellere masaj yaparak yedirip eldiven ya da pamuklu çorap geçirerek uyuyabilirsiniz. Zeytinyağına alternatif olarak ellerinizin üstündeki çatlak yerlere tereyağı da sürebilirsiniz.
- Çay ağacı yağı, tatlı badem yağı, susam yağı veya hindistan cevizi yağı gibi cilde iyi gelen yağlar da el çatlaklarına iyi geliyor.
- Ellerinize gün içinde de nemlendirici sürmelisiniz.
Hangi doğal yağlar el çatlamasına iyi gelir?
“El çatlaklarına ne iyi gelir?” sorusuna verilen yanıtlardan biri de bitkisel yağların gücünden faydalanmak olsa gerek. Eğer cildinizde bir rahatsızlık yoksa ellerinizde çatlaklar ve kuruluk tamamen kullandığınız dezenfektan ve temizleyiciler, ısı değişiklikleri, aşırı soğuk su ve hava gibi dış etkenler nedeniyle oluşuyorsa bitkisel yağlardan yardım alabilirsiniz. Eldeki kuruluğu gidermek için özellikle her gece yatmadan önce ellerinize bu yağlardan sürerseniz, sabah daha yumuşak ellerle uyanabilirsiniz.
- Jojoba yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Saf zeytinyağı
- Shea butter (karite yağı)
- Kantaron yağı
El çatlaması için 3 ev yapımı doğal maske tarifi
El çatlaklarına iyi gelen ev yapımı maskelerle ellerimiz ne kadar yumuşaksa o kadar bakımlıymış hissi verir. Bu nedenle kuruluk problemi yaşayanlar tokalaşmak gibi sosyalleşmenin gerekliliği olan davranışlardan kaçınabilirler. Hatta bu kuruluk ilerleyip derinin çatlamasına ve kanamasına neden olabilir. Peki eldeki çatlaklara ne iyi gelir? Eğer bu problem hastalık seviyesindeyse acilen doktora görünmeli ve vereceği ilaçları aksatmadan kullanmalısınız. Çatlağa ne iyi gelir; çok ileri boyutlarda olmadığını düşünüyorsanız aşağıdaki maskeler çatlaklara iyi gelecektir.
Avokado el maskesi tarifi:
Avokado el maskesi yarım olgun avokado, bir tatlı kaşığı jojoba yağı, bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ve yarım tatlı kaşığı limon suyunu bir kapta iyice ezin veya blender’da karıştırın. Karışımı ellerinize sürün, 10 dakika bekletin. Soğuk veya sıcak olmayan, oda sıcaklığındaki suyla durulayın, ellerinizi havluyla bastırmadan hafifçe kurulayın.
Aloe vera el maskesi tarifi:
Aloe vera el maskesi üç yemek kaşığı saf aloe vera, iki çay kaşığı E vitamini yağı ve istediğiniz beş damla esansiyel yağı (kuşburnu tohumu yağı önerilir) karıştırın. Karışımı ellerinize sürün, 10 dakika bekletin. Soğuk veya sıcak olmayan, oda sıcaklığındaki suyla durulayın, ellerinizi havluyla bastırmadan hafifçe kurulayın.
Yulaf el maskesi tarifi:
Yulaf el maskesi bu maskenin malzemeleri iki yemek kaşığı kuru yulaf, üç yemek kaşığı papatya çayı, bir yemek kaşığı mısır unu veya mısır nişastası. Cam bir kaseye kaynamış su koyun ve papatya çayını demleyin. Soğuyunca poşeti çıkarın. Yulaf ve mısır ununu ayrı bir kapta karıştırın ve ölçülerde yazan miktar kadar çayı karışıma ekleyin. Karışımı ellerinize sürün, 10 dakika bekletin. Soğuk veya sıcak olmayan, oda sıcaklığındaki suyla durulayın, ellerinizi havluyla bastırmadan hafifçe kurulayın.
Her cilt tipi için 17 farklı yüz maskesi – Evde uygulanan yüz maskeleri
El çatlakları için ev yapımı doğal krem tarifi!
El çatlaklarına hangi krem iyi gelir bilgisine geldi sıra? Ellerde aşırı kuruluğa iyi gelen bir krem hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki malzemelerle kolay bir formül uygulayabilirsiniz.
El çatlaklarına iyi gelecek ev yapımı doğal krem:
- İki çay kaşığı balmumu
- İki çay kaşığı kakao yağı
- İki çay kaşığı shea yağı
- Bir çay kaşığı badem yağı
- 15 damla esansiyel yağ
Bir karıştırma kabına balmumu, kakao yağı, shea yağı ve badem yağını ekleyip bir buçuk dakika mikrodalgada eritin. 30 saniyede bir mutlaka iyice karıştırın. İstediğiniz uçucu yağları kaba ekleyin ve karıştırın. 10 dakika soğumasını bekleyin, ardından tekrar iyice karıştırın. Cam bir kavanoza koyun ve ihtiyaç duydukça kullanın.
El çatlaklarına iyi gelen kremler
El çatlaklarına iyi gelen kremler bazı durumlarda el çatlakları için doğal korunma yöntemleri işe yaramadığında gerekebilir. El çatlak kremi olarak kullanılabilecek birçok ürün bulunuyor fakat burada doktor ve eczacıların önerdiği alternatiflere yönelmek ek komplikasyonlar yaşanmasının önüne geçebilir.
Eczacıların önerdiği el çatlak kremleri:
El çatlakları için medikal krem önerileri şöyle:
1- Havilland
Yağlı ve yağsız olarak ikiye ayrılan ve Aventis tarafından üretilen Havilland, el çatlaklarına çok iyi geliyor. Doğal yöntemler işe yaramadığında el çatlaklarına ne iyi gelir sorusunun cevabı mutlaka hekim ve eczacıların önerdiği kremler olmalı. Eczacıların önerdiği ve köklü bir marka olan Havilland, el çatlaklarının yanı sıra yağlı ciltlerin bakımını sağlıyor ve cilt tarafından kolayca emiliyor. Cildin nemini ayarlıyor ve koruyor.
2- Bepanthol
Günümüzde en çok kullanılan el ve yüz kremlerden biri olan Bepanthol, cildi nemli tutuyor ve nem oranını dengeliyor. Bilhassa pul pul dökülen, kuru ve çatlak ellere sahip olan kişilerin düzenli olarak kullanması tavsiye ediliyor. El çatlaklarına ne iyi gelir diye danışılan çoğu eczacı düzenli olarak kullanılan Bepanthol kremin, cilde kaybettiği nemi geri kazandırarak ellerde çatlama ve yarılmalara iyi geldiğini ifade ediyor.
3- Urgo Filmogel
Ağızda çıkan aft ve yaralar için versiyonları da bulunan Urgo Filmogel’in el çatlaklarına ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri. El çatlaklarına iyi gelen kremler arasında ilk sıralarda önerilen bu krem çatlak üzerine uygulandığı anda jelin hava ile teması sonucu esnek ve şeffaf koruyucu film tabakası oluşturuyor. Oluşan bu film tabakası, çatlağı zararlı dış faktörlerden koruyor ve yeniden açılmasını önlüyor. Acıyı azaltıyor. Urgo filmogel su geçirmiyor.
4- Bioder Aquasoft
Bioder Aquasoft 24 saat boyunca nemlendiren el kremi cildin hem ihtiyacı olan bakımı yapıyor hem de ciltteki nem seviyesini yükseltiyor. Bu krem ayrıca cildin elastikiyetini artırmayı da amaçlıyor.
5- Apaisac Biroga
Apaisac Biorga, el ve tırnak bakımı için özel geliştirilen bir krem. Kuru ve hassas ciltler için üretilen ve B3 vitamini içeren Apaisac Biorga, cildi beslemeye ve güçlendirmeye yardımcı oluyor. Apaisac Biorga aynı zamanda hyalüronik asit de içeriyor.
El çatlakları için hazır eldiven maskeler
El çatlakları için hazır eldiven maskeler son yıllarda kuru ve çatlamış ellere hızlı bir bakımla yapan uygulamalar. Bu nedenle “El çatlaklarına hangi krem iyi gelir?” gibi soruların da arttığını görmek mümkün. Sizin de böyle bir arayışınız varsa el çatlaklarını onarmaya yardımcı olan şu markaları deneyebilirsiniz:
- Mjcare Eldiven Tipi El Maskesi
- Sephora Aloe Vera El Maskesi
- Cettua Clean & Simple El Maskesi
- Dermokil Kil ve Kenevir İle Yoğun Bakım El Maskesi
- Neutrogena CICA-Onarıcı El Maskesi
Maskeler de işe yaramıyorsa eldeki çatlaklar nasıl geçer? Yukarıdaki öneriler, henüz tıbbi müdahale gerektiremeyen vakalar için daha ziyade kozmetik amaçlı önerilmiştir. Dolayısıyla bunlara rağmen el çatlaması veya geçmeyen aşırı kuruluk ve hatta kanama gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunun çözümü için medikal kozmetik ürünler, medikal estetik ürünleri gibi ürünlerin devreye girmesi gerekebilir. Aşağıdaki videoda ayrıntılı bilgileri gözden geçirebilirsiniz.
VİDEO: El çatlaklarına ne iyi gelir?
İleri vakalarda herhangi bir uygulama yapmadan önce mutlaka en yakın cilt hastalıkları doktoruna danışmanızı ve tedavinizi kendisine düzenletmenizi öneririz.
Türk Dermatoloji Derneği Hasta Bilgilendirme El Egzaması Broşürü (PDF)