Lateks alerjisi, pandeminin getirdiği önlemler nedeniyle gündemimizde yer bulur oldu. Çünkü tüm dünyanın maruz kaldığı salgın dönemi nedeniyle çoğumuz artık eldiven kullanır oluk. Bu noktada son zamanlarda eldiven kullanımından dolayı alerjik reaksiyonlar sıklıkla görüldüğünden Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, eldiven alerjisine dair önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Lateks, kauçuk ağacı Hevea brasilliensis’in doğal öz suyundan üretilerek elde edilen doğal bir kauçuk olmaktadır. Lateks’in dünya genelinde 40 binden fazla endüstri üründe bulunduğu söylenebilir. Hatta popüler yiyeceklerde bile benzer proteinlerin yer aldığı söylenebilir. Eldiven alerjisi daha çok irritasyona bağlı olarak gelişmekle birlikte içinde bulunan latekse karşı alerji sebebiyle de artış gösterir.
Tıbbi eldiven çeşitleri nelerdir?
Tıbbi eldivenler farklı çeşitlere ayrılmaktadırlar. Lateks, nitril kauçuk, polivinil klorür, poliüretan ve neopren gibi farklı polimerlerden üretilmektedirler. Doğal lateks eldivenler daha esnek ve daha dayanıklı olmakla birlikte ucuz ve esneyebilen özelliklere de sahiptirler. Ayrıca virüs ve bakterilere geçirgen olmamaları da temel özellikleri arasındadır.
Nitril eldivenler
Nitril eldivenler petrol bazlı eldivenler olmaktadırlar. Sert kimyasallara karşı lateks eldivenlerden çok daha iyi bir bariyere sahipler. Nitril eldivenlerin lateks eldivenlere alternatif olarak yüksek kuvvet ile kimyasal koruma gereken koşullar için ve ayrıca lateks alerjisi olanlar için önerildiği bilinir.
Lateks eldivenler
Biraz önce de belirttiğimiz gibi lateks eldivenler esnektir. Tam oturur ve dokunmaya da duyarlıdırlar. Orta düzeyde koruma sağlamakla birlikte alerji geliştirme potansiyeli çok yüksektir.
Plastik eldivenler
Sağlık çalışanları arasında kullanılan eldivenlerin başında gelir. Temas alerjik reaksiyonu aza indirgenmiş eldivenler arasında yer edinmektedir.
Eldiven alerjisi nedir?
Eldiven alerjisi, eldiven kullanımıyla tahriş edici kontakt dermatit, alerjik kontakt dermatit ve kontakt ürtiker olmak üzere sayısız cilt sorununun reaksiyonu olarak tanımlanabilir. Genel olarak irritasyona bağlı irritan kontakt dermatite neden olur.
Pudralı eldivenler daha alerjiktir
Eldiven alerjisi eldivenin protein içeriği, temas süresi ve pudralı ya da pudrasız oluşuna göre değişim gösterir. Şunu bilmelisiniz ki pudralı eldivenler daha alerjiktir. Pudra eldivenin yapışmasını engeller ve daha kolay giyilmesini sağlar. Fakat alerji açısından daha güçlüdür.
Eldiven alerjisi belirtileri nelerdir?
Eldiven alerjisinin birden fazla belirtisi bulunur. Deri reaksiyonları arasında da kaşıntı, yanma, batma, temas ve vücutta kurdeşen yani ürtiker kendisini gösterir. En sık gözlenen reaksiyon ise kuru, kabuklu, çatlak lekeler şeklinde ortaya çıkan tahriş edici temasa bağlı dermatittir.
Eldiven alerjisi tedavisi nasıl yapılır?
Lateks alerjisinin tedavisi ve yönetimi en etkili yaklaşım, hipoalerjik eldivenler kullanmaktır. Ayrıca lateks içeren ürünlerden kaçınılmalıdır.
Eldivenlere karşı şu alerjik reaksiyonlar
Eldiven içerisine lateks teması engelleyecek astar kullanılabilir. Ayrıca temasa bağlı alerji ele sürülen kortizon içeren merhemler de en iyi tedavi yöntemi olur. El üzerine kortizonlu merhem sürerseniz eğer belirtileri hafifletir ve bunun dışında pudrasız eldivenlerin kullanılması tavsiye edilir.
Eldiven alerjisini azaltmak için neler yapılmalıdır?
Eldiven alerjisi riskini azaltmak adına belli başlı unsurlar göz önüne alınmalıdır. Özellikle lateks olmayan eldivenleri kullanma, pudrasız eldivenler ve hipoalerjenik eldivenleri kullanma önemlidir.
Bunun dışında lateks alerjiniz var ise eğer bunu gösteren bileklik ve kolye takmalısınız. Ayrıca eldiven kullanmadan önce elinizi nemlendirip ıslatmayın. Çünkü bu uygulamalar eldivendeki kimyasalların çok daha çabuk emilmesine yol açar. Böylece alerji çok daha hızlı pekişir.
Eldiven kullanımı sonrası da ellerin yıkanması ve ardından nemlendirici kullanımı alerji gelişimi azaltmaktadır. Bu süreç ile sizler belli başlı unsurlara uyarak ilgili alerji oluşumlarının önüne geçmiş olursunuz.
Kaynaklar:
Prof. Dr. Ahmet Akçay
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: