Erkeklerde kasık fıtığının daha sık görülmesinin yanı sıra kadın hastalarda da ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalık türü kasık fıtığı. Tedavisinde ise cerrahi tedavi yöntemleri önemlidir. Şiddetli karın ve kasık ağrısıyla birlikte bulantı, kusma ve iştahsızlık, karın şişkinliği, gaz ağrısı hissi, faz çıkaramama gibi belirtiler kasık fıtığında açığa çıkar.
Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Erman Aytaç, lapaoskopik ve robotik cerrahi sayesinde kasık fıtığı ameliyatlarının çok başarılı bir biçimde tedavi edilmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Hatta hasta bir gün sonrasında taburcu olarak günlük hayatına dönüş yapabiliyor dedi.
Herkeste görülebilir
Fıtık, vücutta bulunan bir organ ya da doku parçasının bir boşluk içinden geçerek olması gereken yerin dışına taşması olarak tanımlanmaktadır. Kasık bölgesindeki fıtıklar da karın duvarının farklı sebeplerden dolayı zayıflamasına bağlı olarak gelişmektedir. Yani bir insanın hayatı boyunca karın duvarı fıtığı yaşama riski yüzde 5 ya da yüzde 10 düzeyindedir. Ayrıca her dört karın fıtığından üçünün de kasıklarda meydana geldiğini bilin. Kasıktaki fıtık, yenidoğan bebekten tutup da ileri yaşlara kadar her insanda görülebilir. Erkeklerde ise kadınlara göre daha sık görülmektedir. Kasık fıtıklarının sıklığı erkeklerde yaşla birlikte daha fazla artış göstermeye başlamaktadır.
Erkeklerde görülme sıklığının nedeni anatomik
Kasık fıtıklarının erkeklerde çok fazla görülmesinin nedenleri de araştırılır. Bunun ana sebebi erkeklerin kasık kanalında anatomik olarak zayıflık bulunmasıyla alakalıdır. Yani bu zayıflığın nedeni de anne karındaki gelişim dönemine uzanır. Testisler, karın içinde oluşur ve gelişmelerin ilerleyen evrelerinde de kasık kanalından skrotum denilen testis torbasına iniş yapar. Doğum sonrası ilk yıllarda da normal gelişim şartlarında da bu kanal kapanmaktadır. Kasık fıtığı gelişen hastaların bir bölümünde de bu kanal düzgün bir şekilde kapanmadığı için zayıf noktadan fıtık oluşabilme riski vardır. Yani hastalığı erkeklerin alma sebebi biraz da bundan kaynaklıdır.
Ölümcül olabilme riski var
Erkeklerde kasık fıtığı daha sık görülmekle beraber kadınlarda da ciddi sorunlara yol açar. Ki zamanında uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda da içinde bulunduğu organın kan dolaşımını bozar. Bu da ölüme bile sebep olabilecek bir rota oluşturabilir. Bu sebepten de femoral fıtık denilen tipteki kasık fıtığının tanısı anatomik özellikler dolayısıyla zor konabilir. Bağırsak tıkanıklığı riskinin bu fıtık tipinde yüksek olması ve kadınlarla da daha sık görülmesinden dolayı da önem kazanmaktadır. Dolayısıyla kadınlarda ve erkeklerde kasık fıtığı belirtilerinin gözden kaçmaması gerekmektedir.
Kasık fıtığı hızla hızlı bir şiddetle oluşan karın ve kasık ağrısıyla beraber bulantı, kusma, iştahsızlık ve karın şişliği gibi belirtileri de fazlasıyla yaşatır. Bunun dışında da kasık bölgelerindeki şişliğin morarması da dikkat çekici semptomlardan. Bulguların bu seviyeye gelmeden tanı konması gerek ve bu da hekim muayenesi ve uygun görüntüleme yöntemleri belirlenir.
Tedavi: Kasık fıtığı ameliyatı
Kasık fıtığı tanısı alan hastalar cerrahi yöntemle tedavi edilebilir Günümüzde de halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen laproskopik cerrahi ve gelişmiş versiyonu robotik cerrahi sayesinde bu rahatsızlık çözüme kavuşturulabilir.
Son olarak kasık fıtığının tedavisinin boyutu yarım santimetrelik birkaç delik açılarak yapıldığını belirtelim. Hastalar bu işlem sonrası ertesi gün taburcu olabilirler. Ayrıca normal hayatlarına da hızlı bir biçimde dahil olabilirler. Çünkü laparoskopik ve robotik cerrahi kasık fıtığının tedavisini açık cerrahiden daha da etkili bir hızla sağlamakta ve sağlığınıza kavuşmanızı desteklemektedir.
Ameliyat sonrası neler dikkat edilmeli?
Op. Dr. Mustafa Şener’in paylaşımlarına göre kasık fıtığı ameliyatı sonrasında gerek iyileşme sürecinin kısalması gerekse konfora eriştikten sonra fıtığın tekrarlamaması için hastaların şu önerilere uyması gerekir: –
- Bilhassa iyileşme döneminde ağır kaldırılmamalı
- Doktorun önerdiği ağrı kesici ve benzeri ilaçların kullanımı aksatılmamalı
- Kabızlık durumundan kaçınılmalı
- Ameliyat bölgesinde oluşacak sertlik, morluk ve şişkinlikler normal karşılanmalı
Ameliyat sonrasında hasta ortalama 5-6 saat gözlem altında tutulup ardından istirahatine evde devam edebilir. Bu süreçte yanında bir refakatçi olması tavsiye edilir.
Kaynaklar:
Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. Erman Aytaç
Erkeklerde kasık fıtığı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: