Erken boşalma sorunu, erkeklerin korkulu rüyaları arasında yer alıyor. Bu yüzden cinsel hayatları ciddi zarar görebilen erkekler, “Erken boşalıyorum neden” diye sorarak bu sorundan biran önce kurtulmanın yollarını arıyor. Psikiyatr Dr. Aytül Gürbüz Tükel, erkeklerde erken boşalma sorunu ve tedavi yolları hakkında önemli bilgiler verdi.
Erken boşalma erkeklerdeki cinsel işlev bozukluklarında ilk sırada yer alıyor, her 3-4 erkekten birinde erken boşalma sorunu var. Ancak tedavi başvurusunda ikinci sırada yer alıyor. İlk sırada ise sertleşme sorunu var. Çünkü sertleşme sorunu cinsel birleşmeye engel ve bu nedenle daha acil bir durum olarak algılanıyor.
Erken boşalma sorunu nedir?
İnatçı ve tekrarlayan bir biçimde, çok az bir cinsel uyarılmayla cinsel birleşme olmadan veya birleşmeden çok kısa bir süre sonra erkeğin kendi isteği dışında boşalmasına erken boşalma adı veriliyor.
Hangi sürelerde boşalma erken boşalma sayılır?
Erken boşalmada mesela süreden ziyade denetimin olup olmamasıdır. Kişinin boşalma süresini denetleyememesidir. Bu nedenle erken boşalma yerine denetimsiz boşalma ifadesi daha doğrudur diyebiliriz.
Erken boşalmanın çeşitli dereceleri var. Bunlardan ilki, nadir görülse de çok ağır vakalarda hiç cinsel birleşme olmadan boşalma yaşanabilir. İkinci derece dediklerimizde cinsel birleşme olur olmaz boşalma görülür. Üçüncü derecede olanlar 1 dakikanın altında, dördüncü derecede ise daha uzun sürebiliyor ama yine de kontrolsüz olduğu için denetimsiz boşalma kategorisine giriyor. Cinsel terapiye gelenler ise genellikle 1 dakikanın altında erken boşalma yaşayanlar diyebiliriz.
Erken boşalma sebepleri nelerdir?
Erken boşalma sebepleri hem psikolojik hem de fizyolojik olabilir. Aslında erken boşalma problemi yaşayan erkek cinsel hayatın başından itibaren bunu yaşamaktadır ve genellikle nedenler psikolojiktir. Ancak bu sorunu yaşamayıp daha sonra karşılaşmış olanların durumu sekonder yani ikincildir ve altında organik sebepler yatar. Örneğin bir erkeğin prostat iltihabı, merkezi sinir sistemini etkileyen multipl skleroz (MS hastalığı) gibi farklı dejeneratif hastalıklar, tiroit hastalığından sonra veya kişinin farklı bir sertleşme sorununa ikincil olarak gelişebilir.
Psikojenik nedenlere gelince…
En önemlisi yeterli cinsel deneyimin olmaması. Bu düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkeklerde daha sık görülür. Özellikle uygun ortamlarda olmayan cinsel yaşantılar (genelev gibi süresinin kısıtlı olduğu) veya yakalanma endişesinin, aşırı heyecanın olduğu durumlarda boşalma kontrolü öğrenilemiyor ve erken boşalma sorunu yaşanabiliyor.
Mastürbasyon alışkanlığı geç boşalmayı engeller mi?
Erken boşalmada cinsel deneyimsizlik, çok önemli bir rol oynar. Aslına bakılırsa mastürbasyon da cinsel deneyimdir ve kişinin düzenli mastürbasyon yapması, boşalma kontrolünü öğrenmesini sağlayabilir. Ancak mastürbasyonun çok sık yapılması (kendini rahatlatmak, daha iyi uyumak isteyen veya obsesif kişilerde vb) ve boşalmaya endeksli yapılması, geç boşalmayı önleyerek erken boşalmaya yol açabilmektedir.
Erken boşalma tedavisi nasıl yapılır?
Erken boşalma tedavisi için kanıtlanmış en geçerli tedavi cinsel terapidir. Özellikle partnerle birlikte katılım gösterilen tedavilerde, başarı yüzdesi daha da artmaktadır. Terapistler öncelikle çiftlere cinselliğin, boşalmanın fizyolojisini anlatıyoruz. Çünkü çiftler, boşalma denetimsizliğinin ne olduğunu anlayabilirlerse tedavide de ne yaptıklarını o kadar iyi kavrayabilirler.
Erken boşalma vakalarında erkek ön sevişmeyi uzatmak istemediği için kadına da uyarılmak için yeterli süre kalmamaktadır. Bu da aslında kaliteli bir cinsellik yaşamalarına engel olur. Dolayısıyla tedavide boşalma süresini uzatmak kadar iki tarafın da daha fazla haz aldığı, ön sevişmenin de daha uzun tutulduğu ve haliyle daha iyi bir cinselliğin yaşandığı bir süreç yaratılması amaçlanır.
Partneri olmayan erkeklerde erken boşalma tedavisi yapılır mı?
Öncelikle erken boşalma tanısının doğru koyulup koyulmadığı önemli. Eğer tedavi için gelen kişinin o ana kadar hiç düzenli bir cinsel yaşamı olmamışsa, erken boşalma tanısı koymak doğru değil. Şöyle vakalar var: Diyelim ki daha önce düzenli bir partner ilişkisi olmuş (örneğin bir yıl) ve erken boşalma problemi devam etmiş. Şu anda o partnerle birlikte değil ve yalnız. Hatta bu erken boşalma sorunu nedeniyle yeni bir ilişkiye başlama konusunda da sorun
yaşıyor. Veya yeni bir ilişkiye başlamış ancak henüz birlikte cinsel terapiye gelecek kadar yakınlaşılmamış.
Bu durumda kişi tek başına terapiye başvurabilir. Ancak bilinmeli ki çift terapisinde başarı oranı daha yüksek.
Erkeklerde erken boşalma tedavisinde uygun olmayan yaklaşımlar
Erkeklerde erken boşalma yaşayan kişi bazen kendi kendine yöntemler deneyebiliyor. Örneğin cinsel ilişki sırasında aklına başka şeyler getirerek kendini cinsel hazdan uzaklaştırabiliyor. Ancak burada yaptığı şey cinsel uyarılmayı azaltarak boşalmayı geciktirmek. Bunun dışında tırnakların etine batırmak gibi kendine acı verecek şeyler yaparak dikkatini cinsel hazdan uzaklaştırarak boşalmayı geciktirmeye çalışıyor. Birtakım geciktirici kremler, spreyler, uyuşturma etkisi olan anestezik pomadlarla da boşalma süresini uzatmaya çalışanlar var.
Tüm bunlar sadece penisin duyarlılığını azaltır hatta boşalma sırasında zevk almanın da önüne geçer. Aslında tedavilerdeki amaç penisin uyarılması, haz alması ve boşalma kontrolünü sağlamasıdır.
Tedavi sonrası bu sorun tekrar yaşanır mı?
Boşalma kontrolü bir kere sağlandıktan sonra bir daha erken boşalma sorunu yaşanmaz. Önemli olan bir erkeğin boşalma kontrolünü öğrenmesidir. Bunu çocukların tuvalet ihtiyacını kontrol edebilmesine benzetebiliriz. Küçük bir çocuk başlangıçta bu kontrole sahip değildir ancak öğrendikten sonra da bu bilgi geri dönmez.
Benzer bir mekanizma, erken boşalmada da var. Aynı şekilde sfinkter kontrolünü öğrenmesi lazım. Tabii prostat iltihabı gibi sorunlarla karşılaşan biri geçici olarak erken boşalma sorununu yeniden yaşayabilir. Öte yandan her erkeğin cinsel hayatı birtakım çevresel faktörlerden olumsuz etkilenebilir. Örneğin uykusuzluk, stres, yorgunluk, depresyon gibi psikolojik nedenler, başka bir cinsel sorunu olması ve aşırı alkol tüketimi gibi faktörler geçici erken boşalma sorununa sebep olabilir.
Erken boşalma sorunu tedavi edilmezse ne olur?
Çiftlerin cinsel hayatı çok olumsuz etkilenir çünkü cinsel birleşmenin 1 dakikadan az sürdüğü bu durum, tatmin yaşanmadığı için giderek tarafların seksten uzaklaşmasına neden olur. Kadınların psikolojisi bu durumdan etkileniyor ve ikincil olarak erken boşalmaya bağlı orgazm olamama sorunu baş gösteriyor. Çünkü orgazm için yeterli bir süre sağlanamamış oluyor.
Kaynaklar
Psikiyatr Dr. Aytül Gürbüz Tükel
“Erken boşalma sorununda tedavi işte böyle yapılıyor!” başlıklı yazımızın yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: