Erken menopoz annelik şansı için engel değil. HİS-PRP yöntemi ile annelik şansı artıyor. 40 yaşın altında olup menopozla erken tanışmış veya anne olamayan, rahim duvarında kalınlaşma problemi yaşayan kadınların rahmine PRP enjekte edilerek gebelik şansı yükseltiliyor.
HİS-PRP tedavi yöntemi sayesinde umut verici sonuçlar elde edildiğini söyleyen Prof. Dr. Gökalp Öner, “Kişinin kendi kanından elde edilen PRP uygulaması, başarısız tüp bebek denemeleri olan kadınların çoğunda etkili oldu. Bu plazma ile rahim içerisine histeroskopik yöntemle girilerek rahim duvarı kalınlaşıyor ve tutunma oranı artırılarak sağlıklı gebelikler elde etme yolunda bizler de önemli adımlar atıyoruz” diyor.
Gebelik başarısı için annenin yaşı önemli
Gebelik başarısı için kadının yaşı büyük önem taşıyor. 35 yaşından itibaren doğurganlıkta düşüş yaşanıyor. 40 yaşından sonra ise gebelik başarısı hızla düşüyor. Tekrarlayan düşükleri araştıran Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, şöyle konuştu:
“Hasta farklı doğurganlık sorunlarına sahipse, yumurta sayısı aşırı derece azalmışsa, erkekte ileri sperm azlığı veya yokluğu mevcutsa; anne olma şansı çok düşüyor. Rahim duvarının ince olmasından kaynaklanan başarısız gebelikleri engellemeye yönelik çalışıyoruz. HİS-PRP yöntemi ile tüp bebek teknolojisine katkı veren bu yöntem, kısırlıktan mustarip tüm kadınlarda gebelik şansını yükseltti. Söz konusu kısırlık tedavisiyle rahim sağlığı düzene sokuluyor ve anneliğin yolu açılıyor.”
Rahim duvarı kalınlaşıyor
“Özellikle ince duvarı olan rahmin zayıf kısımlarına HİS-PRP enjekte edildiğinde rahim duvarı bir süre sonra kalınlaşıyor ve bebeğin rahimde tutunması sağlanıyor” diyen Prof. Dr. Gökalp Öner, şöyle konuştu:
“Sorun şu ki, kadınlar bize geç geliyorlar. 40 yaşına yaklaştıklarında başvuranların sayısı fazla. Fakat o zaman yumurta rezervleri ya düşük ya da zaten kalitesiz olabiliyor. Daha erken gelmeleri önemli. Fakat 40 yaşında da gelse umut yine var. Gelen hastalarım arasında ‘Anne olmanız imkansız’ denilerek geri çevrilenler var. Bu hastaların çoğunda gebelik oluştu. Tedavilerle hamilelik gerçekleşiyor fakat hastalarımızın bazılarında da düşüklerle bebek kaybedilebiliyor. İşte HİS-PRP yöntemi ile rahim inceliğine bağlı düşük sorunlarında çok önemli aşamalar kaydedildi.”
Bu bölüm farklı uzmanların görüşlerinden derlenmiştir
Menopoza girme yaşı nedir?
Yapılan araştırmalar, Türkiye’de yaşayan kadınların ortalama 47, Avrupa’da ise 51 yaşında menopoza girdiğini gösteriyor. Menopoza girme yaşı kalıtsal olarak belirlenmiş bir durum olarak kabul ediliyor. Menopoza giriş, ilk âdet kanaması yaşı, emzirme, doğum kontrol hapı, ırk, eğitim, boy ya da son gebelik yaşı gibi değişkenlerden etkilenmiyor. Ancak sigara kullanımı yumurta hücrelerinin ölümüne neden olduğundan, özellikle günde 20 adet ve daha fazla sigara içen kadınların menopoza girme yaşı 1-2 yıl öne çekilebiliyor.
Erken menopoz nedir?
Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumuna ise erken menopoz deniyor. Erken menopoz son derece iyi bir analizle kolayca anlaşılabiliyor; psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar belirtiler arasında. Erken menopozda genetik yapı daha etkili ancak; beslenme, yaşam şekli, sigara alışkanlığı ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkileyebiliyor. Bu anlamda ailesinde erken menopoz hikayesi olan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksatmadan yaptırması önemli.
Erken menopoz nasıl tedavi edilir?
Erken menopozda uygulanacak en etkili tedavi olarak östrojen tedavisi kabul ediliyor. Tedavi, herhangi bir nedenle hastanın rahmi alınmış ise tek başına, diğer durumda ise progesteron eklenerek uygulanıyor. Tedavi ardışık ya da devamlı uygulanabiliyor ağızdan ya da cilde yapıştırma şeklinde olabiliyor. Bazı bilimsel yayınlar ışığında, östrojen ile menopoz tedavisi yapılan kadınlarda; Alzheimer, kolon kanseri, karpal-tünel sendromu, romatoit artirit ve fibromyalji gibi rahatsızlıkların daha az görüldüğü kaydı bulunuyor. Ayrıca östrojen tedavisi alan kadınlar altı ayda bir ayrıntılı bir kontrolden geçtikleri için olası hastalıklarda erken tanı ve tedaviler daha başarılı gerçekleşiyor.
Menopoz için önerilen doğal bitkiler
Bitkisel östrojenlerin molekül yapıları vücuttaki östrojen molekülüne çok benziyor. İnsan vücudu bu molekülü kendi östrojen molekülü olarak algılıyor. En önemli doğal fitoöstrojen kaynaklarından biri ise soya. Menopozal şikayetlerin azalması için önerilen diğer bitkiler arasında ise, ginseng, yeşil çay, kedi otu sayılıyor. Elbette bu bitkisel ürünlerle ilgili hekimlere danışmakta fayda var.
Kaynaklar:
Prof. Dr. Gökalp Öner
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği
Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
“Erken menopoz engel değil! HİS-PRP yöntemi annelik şansı veriyor!” başlıklı haberimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için Youtube hesabımızı da takip edebilirsiniz: