Gebelikte yüksek tansiyon sorunları hem anne ve hem de bebek sağlığını tehlikeye sokabiliyor. Gebelikte ortaya çıkmakta olan yüksek tansiyon problemleri anne ve bebek sağlığını tehlikeye sokabilmektedir. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkmakta olan gebelik tansiyonu, toplum içerisinde gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi hastalığını pekiştirmektedir.
Gebeliklerin yüzde 3-4’nü etkileyen bu hastalık, yüzde 16’lık oranla anne ve bebek ölümlerinin nedenleri arasında yer almaktadır. Anne adayının, uzman hekimler tarafından sıkı bir biçimde takip edilmesi ve en uygun zamanda da doğumunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Kudret Erkenekli, gebelikte yüksek tansiyon ve preeklampsi hakkında önemli bilgiler verdi.
Gebelerin tansiyon takibi hayati önem taşımaktadır
Halk arasında büyük tansiyon şeklinde bilinen sistolik tansiyonun 140, küçük tanisyon yani diastolik tansiyonun ise 90’ın üzerine olması hipertansiyon olmaktadır. Gebelik öncesinde yüksek tansiyon tanısı almış olan kadınlar kronik hipertansiyon hastaları olarak kabul edilir.
Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan ama idrar yoluyla protein atımı ve organ hasarının eşlik etmediği gebelikte yüksek tansiyon sorunu, bir diğer durum olmaktadır ve üçüncü tabloyu da preeklampsi oluşturmaktadır. Preeklampsi halk arasında gebelik zehirlenmeis olarak tanımlanır. Hamilelerde tansiyon takibi de ultrason kontrolünden daha kritik olup, her muayenede anne adayının tansiyonun ölçülmesi hayati önem arz etmektedir.
Gebelik tansiyonu nedenleri tam olarak belli değildir
Gebelik tansiyonunun ana sebebi tam olarak belirlenememiştir. Bunun yanı sıra C vitamini eksikliği, hastanın kilosu, daha önceden tansiyon rahatsızlığının olup olmaması, genetik yatkınlık gibi unsurlar da tartışma konusudur. Lakin önceki gebeliklerde tansiyonu yükselmiş hastalarda biraz daha dikkatli olunmasında yarar var.
İleri yaş ve fazla kilo riski artırır
Bu tansiyonun ortaya çıkmasında ileri yaş, fazla kilo ya da böbrek hastalığı gibi etmenler de yer almaktadır.
Gebelikte yüksek tansiyon holter ile takip edilmeli
Hastanın tansiyon değerlerinden herhangi birinin 140 -90 üstü olması halinde kardiyoloji bölümüne yönlendirilmeli. 24 saat holter ile takibe alınmalıdır. Holter takibi sonrasında tansiyon yüksekse eğer ilaca başlanmalı ve kontrolde tutulmalıdır.
Yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağı varsa…
Gebelikte yüksek tansiyon ve protein kaçağı ciddi sonuçlar doğurabilir. Gebelik zehirlenmelerindeki bulgular arasında hipertanisyon yani dört saat aralıklarla iki kez tansiyonun 140 ya da 90’ın üzerinde seyretmesi durumu, idrar tahlilinde protein görülmesi, baş ağrısı gibi belirtiler yer almaktadır. Bu durum beyni etkilediği zaman önce sara krizi ve baş ağrısı, sonrasında da beyin kanaması meydana gelebilir.
Gebelik zehirlenmesi durdurulamaz
Tam olarak nedenleri bilinmeyen gebelik zehirlenmesinde hafif ve şiddetli olmak üzere iki kategori bulunur. Hastanın bulunduğu haftaya göre takip edileceği ve yoksa doğum planlaması mı yapılacağı kararı verilmelidir. Gebelik zehirlenmesini durdurma gibi bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Bu süreç başladığında önüne geçilemez.
Anne ve bebeğin sağlığı dengede tutulmalıdır
Gebelik zehirlenmesinin doğuma yakın bir dönemde ortaya çıkması hem anne hem de bebek için daha faydalıdır. Fakat her zaman işler istenildiği gibi ilerlemeyebilir. Bazı durumlarda hastanın ağırlık durumunda göre gebelik sonlandırılmasına gidilebilir. Bu durumlarda en önemli unsur anne ve bebeğin sağlığının dengede tutulmasıdır. Anneye sıkıntı olmaksızın bebeğin gelişiminin sağlanması ve ikisi dengeye geldiğinde de doğumun gerçekleşmesi gerekir.
Gebelik tansiyonu kalıcı olabilir
Gebelik tansiyonu bazı zamanlarda kalıcı olabilir. Doğum sonrası hastaların tansiyonunun 12 hafta boyunca takip edilmesi gerekir. Kalıcı olup olmadığını kontrol etmekte yarar vardır.
Kardiyoloji kontrolü ihmal edilmemelidir
Normalde herhangi bir bulgu vermeyen bir kalp rahatsızlığı daha fazla sorun oluşturup anne ölümlerine neden olabilir. BU sebepten de böyle problemler yaşayan hastanın muhakkak bir kardiyoloji bölümüne kontrol olması gerekmektedir.
Kaynaklar:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Kudret Erkenekli
Gebelikte yüksek tansiyon içeriğimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Hamilelik uzun bir süreç ve bu dönemde hem anne hem de bebek sağlığı hakkında merak ettiğiniz birçok konu olacaktır. Bunlardan biri de hafta hafta hamilelik sürecinde bebektenki ve annedeki değişimler olabilir. O halde bu içeriğimiz ilginizi çekebilir:
Hafta Hafta Gebelik – Hamilelik Haftaları Rehberi (40 hafta)