Göz tansiyonu göz kanlanmalarına neden olabilir

Göz tansiyonu belirtileri arasında göz kanlanmaları olabilir ki bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Göz tansiyonu belirtileri arasında göz kanlanmaları olabilir ki bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurmak gerekir.

İnsanların çeşitli duyuları ilerleyen yaşlar neticesinde bir takım hasarlar alabiliyor. Özellikle belli başlı şikayetleri yaşın durumuna bağlı sıkıntılar olarak görmemelisiniz. Keza 40’lı yaşlar ardından görme keskinliğinin azalması, göz kararmaları, kızarıklık ve bulanıklık gibi belirtiler, normal sıkıntılar gibi gözükse de dikkate alınmalıdır. Aksi hali kalıcı körlüğün tetikleyicisi olan göz tansiyonu yani glokom hastalığının tanısını geciktireceği için bu gibi durumlarda önlemini erken almanızda yarar vardır.

Glokom nedir? Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen glokom göz tansiyonudur ve çeşitli türlerde kendisini gösterebilir. Fakat en fazla görüleni 40 yaş sonrası ortaya çıkan açık açılı olanıdır. Keza ailesinde de daha önce bu hastalığı geçirmiş olan bireylerin daha dikkatli davranması önerileri.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Can Üstündağ, glokom için hiçbir belirti olmasa dahil 40 yaşından itibaren herkesin senede bir defa göz muayenesi yaptırması gerektiğini belirtiyor. Risk grubunda olunsun olunmasın senelik kontrollerin yapılması, erken müdahale konusunda yüzde 100 sonuçlar oluşturur.

Sinsi ilerleyen bir hastalık

Belirttiğimiz üzere glokomun farklı türleri ve semptomları bulunmaktadır. Özellikle göz içindeki sıvıyı dışa boşaltmaya yarayan kanallarda bir takım tıkanıklıkları oluşması gözdeki basıncı yükseltir. Hal böyle olunca da göz içi basıncının görme sinirine zarar verilme ihtimali artar. Netice itibariyle kalıcı görme kaybına sebep olan glokom hastalığı gelişir.

40 yaş üzerindeki her 100 insandan en az 2 ya da 4’ünde açık açılı glokoma rastlanırken, bu oranın 70 yaş üzerinde çok daha arttığı söylenebilir. Belirtiler genellikle yaşa bağlı olarak açığa çıksa da farklı sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir. Görmede bulanıklıklar, mide ağrısı ve bulantısı ve kanlanma gibi belirtilerde muhakkak doktorunuza başvurmanız önerilir.

Açık açılı glokomdan korunmanın en önemli yolu belli; senelik göz muayeneleri!

Bu hususta yıllık göz muayenesi asla aksatılmamalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi glokomun da belli bir risk grubu vardır. Aileden glokom hikayesi bulunanlar, tansiyon hastaları, miyop problemleri olanlar ve hayatının bir döneminde göz yaralanmaları yaşayanların bu hastalığa yakalanma olasılığı var. Göz muayeneleri erken teşhis ve anlık müdahale gibi durumları destekleyeceğinden muhakkak yılda bir kere de olsa aksatmadan ilerlemenizde yarar var.

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Glokom yani göz tansiyonu belirtileri
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Glokom yani göz tansiyonu belirtileri

Tedaviyle hasar önlenebilir

Glokom tedavisinde hastalığın gidişatı doğrultusunda damla, ilaç ya da cerrahi yöntemler kullanılır. Sıkça denk gelinen açık açılı glokomun başlangıç aşamasında damlalar kullanılmaktadır. Bunun esas amacı da gözün içindeki sıvı üretimini azaltmak. Kanallardan sıvı çıkışı arttırıldığında göz tansiyonunu düşürür ve göz sinirine gelecek olası hasarın önüne geçilir.  Dolayısıyla düzenli bir tedavi doğrultusunda hastalığı kontrol altında tutma olasılığı da fazlaca artar. 40 yaşından itibaren gerçekleştirilecek olan bu tarz kontroller sayesinde böyle bir hastalık riskini mümkün mertebe en aza indirgeme olanağınız da artış gösterecek.

İri gözlü çocuklara dikkat edin!

Son olarak glokom hastalığının yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra bebeklerde de ortaya çıktığını belirtelim. Özellikle iri gözü olan bebeklerin glokom riski taşıdığını söylenebilir. 10 binde bir rastlansa dahi bu riskin önüne geçebilmek adına böyle bir durumda muhakkak bir uzman hekimle görüşülmeli. Üstelik bebeklerin gözleri elastik olduğu için basınç yüksekliği gibi bir durumda göz kürelerinde büyümeler gözlenir. O sebepten de iri gözlü olmaktadırlar.

Bu gibi durumları fark eden aileler, bebeklerini muhakkak uzmana göstermeli. Pek çok açıdan önemli bir hastalık olduğu için glokomun önüne geçebilmek adına senelik kontroller ve belirtileri dikkate alma çok önemlidir.

Peki göz kanlanması neden olur?

Dış faktörlerden kaynaklı göz kanlanması nedenleri: 

  1. Göze bir cismin girmesiyle oluşan yaralanma
  2. Uzun süre kirli ve tozlu alanlarda bulunma
  3. Güneş çarpması
  4. Gözlerin kimyasal maddelerde temas etmesi
  5. Alerjik reaksiyonlar
  6. Gözde tahriş
  7. Lensten kaynaklı sorunlar
  8. Göz hijyeninde eksiklik
  9. Uzun süre dijital ekranlardaki mavi ışığa maruz kalma
  10. Evlerde ve ofislerde yanlış ışık seçimi
  11. Uyku problemleri
  12. Alkol kullanımı

Bir başka hastalıktan kaynakalanan göz kanlaması nedenleri:

  1. Göz tansiyonu
  2. Kirpik diplerinde iltihaplanma
  3. Konjonktivit
  4. Göz kuruluğu
  5. Romatizmal hastalıklar
  6. Yüksek tansiyon
  7. Tiroit hastalıkları

 

Kaynaklar:

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr. Can Üstündağ

Türk Oftalmoloji Derneği

Göz Vakfı

American Academy of Ophthalmology

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version