Göz sağlığı için yapılması gerekenler neler? Dünya genelinde bir buçuk senedir devam eden salgın dönemi boyunca çoğunlukla evde zaman geçirilirken, bu duruma çok bunalan çocuklar ise açık havada doyasıya koşup oynamanın tadını çıkarıyor. .
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, güneş ışınlarından deniz, havuz, kumsala ve bahçedeki yeşil alanlara kadar çoğu çocukta bir takım yaz risklerinin görüldüğünü belirtti. Alerjik reaksiyonlar, güneş etkilenmesi, gözlere sinek kaçması, yeteri miktarda temizlenmiş ya da kimyasaldan zengin havuz suyuna maruz kalmak gibi birçok yaz tehlikesinin çocukların gözlerinde sorun açabileceğini belirten Altıntaş, bu tehlikelerden korunma yollarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu.
Göz sağlığını tehdit eden yaz alerjenleri
Yaz aylarında havada bulunan fazla toz ve polenler alerjiyi tetikleyerek çocukların gözlerinde kanlanma, kaşınma, sulanmaya neden olabilir. Gözde alerji, bir madde, yiyecek, polen ve ev akarı gibi benzer şeye karşı vücudun bağışıklık sisteminin duyarlı olmasından dolayı gelişen bir tepkidir.
Gözlerdeki kaşıntı, kanlanma ve sulanma da bundan oluşur. Işığa karşı hassasiyet gelişir. Göz kapaklarında şişme ya da hareket ettiremem durumları olur. Üstelik COVID-19 virüsünün göz yoluyla bulaşma ihtimali de mümkün olduğu için kaşıntı durumlarında elin gözle temasını en aza indirerek zaman kaybetmeksizin bir göz sağlığı merkezinde tedavi olunmalıdır.
Göze “bir şey” kaçması
Dış ortamlarda fazla zaman geçirilen yaz döneminde çocukların gözlerine kum, toz ya da ot gibi yabancı cisimlerin girme olasılığı fazla. Bazı durumlarında kendi kirpikleri bile göze kaçabilir. Bu durumlarda çocuklarda sulanma, kanlanma ve kaşıntı reaksiyonları ortaya çıkar. Plaj ve kırsalda ise bu risk artış gösterir. Göze yabancı cisim kaçtığında yabancı cismi görebiliyorsak bir gözyaşı damlası ile gözler yıkanabilir, cismi sıvı ile yüzdürerek dışarı çıkması sağlanabilir. Bu durumda evdeki eski damlalar kullanılmamalı. Fakat cisim görülemiyor ve çocuğun şikayetleri devam ediyorsa kısa zaman içerisinde muhakkak bir göz doktoruna görünülmesi şarttır.
Güneş ışınları
Uzun bir dönem ultraviyole ışığa maruz kalmak çocuklarda ileri dönemlerde katarakt ve retina hastalıklarına dönüşebilir. Bu sebepten de güneşin yeryüzüne dik olarak ulaştığı saatlerde, özellikle 10.00 ile 16.00 arasında olabildiğince ışınlardan uzak durulmaya özen gösterilmelidir. Çocuğunuzun güneşe çıplak gözle ya da güneş gözlüğüyle doğrudan bakması büyük risk olur. Bu sebepten de böyle bir davranışta bulunduğu zaman sebebini açıklayacak şekilde bunun doğru olmadığını anlatmalısınız.
Albenili ama kalitesiz güneş gözlüğü
Güneş gözlüğü kullanımı göz sağlığı için önemlidir. Fakat çocuklar renkleri ya da çizgi karakterler dolayısıyla havalı gözlükler takmak istediklerinde UV korumasına sahip değilse eğer çok ciddi göz hasarlarına sebebiyet olabilir o gözlükler. Bu sebepten de gözlük seçiminizi belli kriterler doğrultusunda gerçekleştirmelisiniz.
Deniz ve havuza gözlüksüz girmek
Havuz kloru ve deniz tuzu gözlerde kızarıklık ya da tahrişe sebebiyet verebilir. Bu sebepten de deniz ya da havuza girerken çocukların yüzücü gözlükleri takmaları sağlık açısından önemlidir. Yine de göze su kaçsa da bu gözlükler riski olabildiğince aza indirir.
Spor ve oyun esnasında göze darbe
Yaz döneminde büyük çocuklarda açık havada yapılan spor çeşidi de artıyor. Bu sporlarda gözlere top, dirsek ya da el – tırnak çarpması gibi durumlar da gerçekleşeceği için dikkatli olunmalı. Bu gibi durumlarda göz hasar alabilir, anlık müdahale ise bu etkiyi en aza indirir ve ortadan kaldırır.
Ekrana uzun süre bakmak
Çocukların TV, tablet ya da bilgisayar başındaki süreçleri en aza indirgenmeli ve ona göre bir program hazırlanarak göz sağlığını korumak için adım atılmalıdır.
Kaynaklar:
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş
American Academy of Ophthalmology
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu içeriğimizi beğendiniz mi? O halde sarı nokta hastalığı tedavisi son gelişmeler 2021 için hazırladığımız bu içerik de ilginizi çekebilir:
Makrovizyon tedavisi nedir? Sarı nokta hastalığına çözüm olur mu?