Hamilelikte anne adaylarını neyin beklediğini önceden öğrenmekte fayda var. Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin kurdukları en özel hayallerin başında çocuklarını kucaklarına almak ve sağlıklı mutlu olacakları günlerin planlarını yapmak gelir. Fakat bu hayalin gerçekleşmesi için hamilelik sürecinin yolunda gitmesi de önemlidir.
Sağlıklı bir hamilelik dönemi ise anne adaylarının hamilelik öncesindeki önlemleriyle başlar. Öyle ki anne olmaya hazır hissetmek ile birlikte sağlık durumunun da iyi olması son derece önemlidir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Berkem Ökten, kansızlık, tiroit hastalıkları, diyabet ve daha birçok farklı sağlık probleminin hamilelik sürecinde daha da şiddetli eğilim alma sebebi oluşturduğunu belirtiyor. Bu sebepten dolayı da hamilelik öncesinde kadının ilgili değerlerinin ideal üzerinde olması çok önemlidir.
Bununla birlikte sigara, alkol gibi sağlığa doğrudan zarar verecek olan alışkanlıklar var ise eğer gebelik öncesi bırakılması gerekmektedir. Bu noktada hem anne hem de bebeğin sağlığını tehdit eden 7 sağlık problemine değinelim.
Obezite
Yüksek kiloyla hamile kalındığı zaman yüksek tansiyon, gebelik şekeri ve zehirlenme gibi risk artışları yaşanmaktadır. Ki bebekte de aşırı kilo ya da gelişme geriliği de bu tarz bir sıkıntıdan dolayı kendini gösterir. Bunun dışında yapılan çalışmalar da obezite sorunu yaşayan kadınların doğum esnasında rahim kasılmalarının sıklığının ve şiddetinin daha az olduğunu göstermektedir.
Yetersiz kasılmalardan dolayı normal doğum yerine sezaryan uygulanması da doğum rahim sonrası rahmin kasılamaması sonucu aşırı kanama gibi sorunları oluşturur. Bu sebepten de obezite ya da aşırı zayıflık sıkıntılarının önüne geçerek daha sağlıklı bir hamilelik süreci oluşturabilirsiniz.
Kontrolsüz diyabet
Kanın şeker düzeyinde yükseklik oluşması yani diyabet; hamilelikte sürekli olarak tekrarlayan düşük, bebekte doğum esnasında kap ve ya organ amomalsi, akciğerlerinin gelişiminde sıkıntı gibi sorunlar oluşturabilir. Ayrıca bebekteki kilonun fazla olmasının erken doğum riskine neden olduğunu da belirtelim. Bu noktada bebeğin iri olması doğum esnasında zarar göresi ya da doğuma bağlı annenin genital bölgelerinde ciddi yırtıklar almasına sebep olabilir. Dolayısıyla hamilelik öncesi kan şeker seviyesini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Tiroid hastalıkları
Tiroid ihtiyacı, bebeğin sinir sistemi gelişimi için hayli önemlidir. Bu sebepten de hamilelik döneminde günlük 250 – 300 mikrograma kadar yükselir bu ihtiyaç Tiroid hormonunun yeterli üretilmemesi ise düşükler, bebekte zeka geriliği, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara ve erken doğum riskine sebep olur.
Anemi
Hamilelik döneminde anne adaylarında demir ihtiyacı artar. Bu sebeple de ilerleyen haftalarda demir eksikliği anemisi yani kansızlık gelişir. Bu da erken doğum ve düşük riskini arttırmaktadır. Bu nedenle de hamilelik öncesi demir depolarının dolu olması büyük önem taşır.
Diş eti hastalıkları
Hormonal ve bağışıklık sistemi değişiklikleri ile hamillelikte diş eti hastalıkları yatkınlık oluşturur. Hamilelik gingivitisi olarak da bilinen bu durum, diş etlerinde kanama, şişlik ve ödem oluşturur. Erken doğum ve düşük riski de oluşturan bu sıkıntının önüne ağız sağlığının korunmasıyla geçilebilir.
Kadın hastalıkları
Hamile kalmayı zorlaştıran ve hamilelik esnasında da annen ve bebek sağlığına sorunlar oluşturabilecek jinekolojik miyom, polip, yumurtalık kisti gibi sıkıntılar hamilelik öncesinde tespit edilip tedavi altına alınmalıdır.
Hamilelikte bunlara dikkat!
Tüm bunların dışında anne adaylarının hamilelikte ilk 3 ayda kızamıkçık, toksoplazma ve sitomegalovirüs gibi enfeksiyonlara yakalanması bebekte problemler oluşturabilir. Bu sebepten de hamilelikte kalabalık ve çocukların çok olduğu yerlerden uzak durulmalı
Aynı zamanda da bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için folik asit hamileliğin özellikle ilk 3 ayında ve hamilelik öncesinde takviye olarak kullanılmalı.
Kaynaklar:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Berkem Ökten
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Hamilelik uzun bir süreç ve bu dönemde hem anne hem de bebek sağlığı hakkında merak ettiğiniz birçok konu olacaktır. Bunlardan biri de hafta hafta hamilelik sürecinde bebektenki ve annedeki değişimler olabilir. O halde bu içeriğimiz ilginizi çekebilir:
Hafta Hafta Gebelik – Hamilelik Haftaları Rehberi (40 hafta)