Hurmanın faydaları nelerdir? Lezzetinin yanı sıra zengin içeriğiyle sağlık deposu olan hurma, yüksek karbonhidrat barındırması sebebiyle de çokça enerji içeren bir meyve.
Hurmanın çok tüketildiğinde kilo artışına ve kan şekerinde dengesizliklere neden olabileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Cerit, porsiyonunun en fazla iki ya da üç adet olması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Tatlandırmak ve parlak görünmesi sağlamak için hurmalara glikoz ilave edilebiliyor. Bu tip durumlarda diyabet ve insülin direnci gibi sağlık sorunları olanların hurma tüketimine çok dikkat etmesi gerekir.”
Hurmanın faydaları nelerdir?
Hurma hakkında yaptıkları araştırmalarla tanınmış V. H. W ve Dowson, bir hurma ve bir bardak sütün insanın günlük besin ihtiyacını karşıladığı söylüyor. Buna ek olarak hurma hafızaya iyi geldiği gibi kanser önleyici etkisi de biliniyor. Bunların dışında hurmanın faydaları nelerdir?? İşte hurma tüketmek için sizi hemen harekete geçirecek 8 fayda!
Hurma tatlı isteğini dizginler
Bileşiminin çoğunu başta glikoz ve fruktoz olmak üzere basit karbonhidratların oluşturduğu hurma, diyet lifleri açısından oldukça zengin ve faydalı bir meyve. Ayrıca aminoasit çeşitliliğine de sahip olmasıyla öne çıkan hurma; magnezyum, potasyum, fosfor, demir, kalsiyum, selenyum, çinko, bakır ve sodyum gibi pek çok mineral içeriyor. Bunların yanı sıra B1, B2, B6 ve niacin gibi B grubundaki vitaminler, A ve C vitamini, karotenoitler, antioksidan özelliği taşıyan fenolik bileşikler açısından da oldukça zengin bir yiyecek. Hurmanın faydalarından biri de vitaminler ve fenolikler aaçısından zengin olması.
Tatlı isteğini dizginlemek hurmanın faydaları arasında. Hurmanın yemek sonrası oluşan tatlı krizleri için de güzel bir alternatif olduğunu söyleyen Demet Cerit, şunları ekliyor: “Yemekten bir ya da bir buçuk saat sonra tüketilecek maksimum üç adet hurma, üç ceviz ve bir avuç çiğ fındık ya da çiğ badem ya da bir su bardağı süt tatlı ihtiyacını gidermede yeterli olacaktır.
Hurma tokluk hissi sağlar
Başta pektin olmak üzere çözünür diyet lifleri açısından oldukça zengin olan hurma, bu çözünür diyet liflerinin su çekici özelliği sayesinde midedeki boşalmayı geciktirip haliyle doygunluk hissinin uzun zamana yayılmasını sağlıyor. Hurmanın faydalarından biri de uzun süren tokluk hissi sağlamasıdır. Hurma gibi lif içeriği yüksek besinlere yer verip bol su ile desteklemek iştah kontrolüne de destek sağlar.
Hurma bağışıklık sistemini desteklenmesinde rol oynar
Yapılan çalışmalara göre hurma bağışıklık sistemini uyarıcı bir etkiye sahip. Hurmanın bu etkisinin bir polisakkarit olan beta glukan içeriği ile ilişkilendirildiği bu çalışmalarda açıklanıyor. Ayrıca hurmadaki fenolik bileşikler, vitaminler ve karotenoitler de hem antimikrobiyal etkileri hem de antioksidan özellikleri hasebiyle bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkin görev üstleniyor, yani hurmanın yararlarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmek.
Hurma kabızlığın önlenmesinde etkilidir
Beslenmedeki lif alımının artışı dışkı hacmini artırıp bağırsak geçiş süresini kısalttığı için bu durum da kabızlığın engellenmesine destek oluyor.
Hurma kalp sağlığını destekler
Vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinden sorumlu potasyum için harika bir kaynak olan hurma, bu yönü sayesinde nabız ve kan basıncının kontrol edilmesi ve sinirsel iletimin sağlanmasında rol oynuyor. Yapılan çalışmalar, potasyum bakımından zengin bir beslenmenin kan basıncının düşürülmesine yardımcı olduğunu, kalp ve damar sağlığının korunmasını desteklediğini ve inme riskinin minimuma indirilmesinde etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.
Göz sorunlarına karşı koruyucudur
Yaşa bağlı gelişen göz hastalıklarına karşı önleyici bileşenler içeren hurma, zeaksantin ve lutein bakımından zengin ve güçlü bir kaynak niteliğinde. Bitkilere sarı / turuncu rengi veren pigmentler olan zeaksantin ve lutein, gözde bulunan karotenoitlerdir ve antioksidan özelliğe sahiptir. Dolayısıyla bu iki bileşen yaşlılarda katarakt ve makular dejenerasyonun engellenmesinde etkili olabilmektedir.
Hurma enerji seviyesini dengeler
B1, B2, B6 ve niacin vitaminleri besinlerle alınan protein, karbonhidrat ve yağların metabolize edilmesinde görev alır. Bu da gıdalardan enerji elde edilmesi anlamına geliyor. Bu vitaminler ayrıca sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesinde de önemli bir yere sahip. Yeterli düzeyde alınmasıyla hurmanın faydaları olarak enerjide azalma, yorgunluk, halsizlik ve konsantrasyon bozuklukları vb şikayetleri engellemesi gösterilebilir.
Kemikleri güçlendirmede etkilidir
Kemik sağlığında önemli bir rol üstlenen kalsiyumun alımı kadar emilimi de mühim. Kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı açısından birlikte alınmaları haline emilimi artan iki mineral. Hurmanın da içeriğinde fosfor, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi mineralleri barındırması, onu beslenme düzeni içinde önemli bir yere almamız gerektiği anlamına geliyor. Bu sayede kemik sağlığı için gerekli çoğu öğeyi birlikte alma imkanı yaratıyor.
Hurma çeşitleri nelerdir?
Günümüzde en çok tercih edilen hurma çeşidi Medine hurmasıdır. Diğer bilinen hurma çeşitleri arasında Bağdat hurması, İran hurması, Kudüs hurması, Mebrum, Medjul, Acve hurması, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber Sukkeriye ve yaş hurmaları bulunuyor. İşte için ülkemizde en çok tüketilen hurma çeşitleri…
Bağdat hurması
Diğer hurmalara göre daha parlak ve sarı renklidir. Bağdat hurmasını diğer hurmalardan ayıran bir özellik de şeklidir. Hurmalar genellikle kalın ve uzun yapıya sahipken Bağdat hurması ince ve küçük bir yapıdadır.
İran hurması
Ülkemizde en çok tercih edilen hurma çeşitlerinden biridir. Ülkemizde genellikle Türk kahvesi ile tüketilir. İran hurmasını en belirgin özelliği, kabuğunun kahverengi ve ince olmasıdır. Çikolata ve şekere göre daha az kalorili olan İran Hurması, sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Acve hurması
Peygamber hurması olarak da bilinir. Hac yolculuğundan dönenlerin getirdiği hurma türü olduğu için ülkemizde oldukça yaygındır. Siyaha yakın rengiyle tanınan Acve hurması, yoğun ve farklı bir tada sahip olma özelliğiyle tercih edilir.
Medine hurması
Medine hurması renginin açık olması ve küçük olmasıyla bilinir. Ülkemizde en çok tüketilen hurma türlerindendir.
Kudüs hurması
Kudüs hurması “Medjoul’’ adıyla bilinir. En lezzetli hurmalar arasında yer alan Kudüs hurması, farklı tatlar arayanlar için ideal bir seçenek.
Hurma hakkında en çok sorulan sorular
Hurmanın faydaları için araştırma yaparken aklınıza birçok soru takılabilir. Çünkü hakkında derin bilgiler edindikçe merakınız artabilir. Örneğin; taze hurma yani yaş hurmanın hem lezzet hem de içerdikleri açısından farklılık gösterebilir. En çok merak edilen sorular ve cevapları ise şöyle:
Günde kaç tane hurma tüketilmeli?
Daha ziyade Ramazan aylarında aklımıza gelen hurmayı, beslenmemizin bir parçası haline getirmekte fayda var. Uzmanlar hurmanın çok yararlı bir bitki olmasına rağmen, yüksek şeker oranı nedeniyle günde üç adet tüketiminin yeterli olacağını söylüyor.
Hurmanın cilde faydaları nelerdir?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, hurmanın antioksidan içeriği için hücrelerin yenilenmesini sağladığını söylüyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt, daha genç bir görünüm elde ediyor. B vitamininden yana zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan yaralar ve tahrişlerin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Cildin ihtiyacı olan neme kavuşup daha esnek olmasında da etkili.
Hurma kaç kaloridir?
1 adet hurma için belirtilen besin değeri şöyle:
- 66.5 kalori
- 18 gram karbonhidrat
- 1.6 gram lif
- 0.4 gram protein
- 16 gram şeker
Hurmayı ne zaman yemeliyiz? ve yememeliyiz?
Lifin sindirimi uzun sürdüğü için hurma açlık hissini bastırır. Hurma herhangi bir sindirim sorunu olmaksızın günün herhangi bir saatinde tüketilebilir.
Hurmayı ne zaman yememeliyiz?
Hurmanın faydaları saymakla bitmiyor ancak içerdiği şeker yüzünden günde en fazla 3 adet tüketilmelidir.
Hurmada hangi vitaminler var?
Ağırlıklı olarak glikoz ve fruktoz olmak üzere basit karbonhidratlardan oluşan hurma, aminoasit çeşitliliğine de sahip olmasıyla öne çıkıyor. İçeriğinde; magnezyum, potasyum, fosfor, demir, kalsiyum, selenyum, çinko, bakır ve sodyum gibi pek çok mineral bulunuyor. Ayrıca B1, B2, B6 ve niacin gibi B grubundaki vitaminler, A ve C vitamini, karotenoitler, antioksidan özelliği taşıyan fenolik bileşikler açısından da oldukça zengin.
Şekersiz, sağlıklı ve pratik hurmalı tarifler
Cevizli hurmalı şipşak browni
Pişirmenize gerek olmayan browni’yi hazırlanırken hiç zorlanmayacaksınız.
Malzemeler:
4 çay bardağı çekirdekleri çıkarılmış hurma
10 -12 tatlı kaşığı kaşığı kakao (İsteğe göre artırılıp azaltılabilir)
1 yemek kaşığı bal
Çeyrek kahve fincanı kadar su
2 su bardağı kadar ceviz içi
1 çay kaşığı vanilya özü
Tüm malzemeleri robottan geçirip karışımı bir kaba aktarın. Güzel görüneceğini düşündüğünüz bir kaba bu karışımı boşaltın ve iki üç saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
Badem dolgulu hurma bar
Tatlı krizine çok iyi gelebilecek bir atıştırmalık!
Malzemeler:
Dilediğiniz kadar çekirdeği çıkarılmış hurma,
Aynı ölçekte çiğ ya da kavrulmuş badem içi
Tercihe göre sütlü, bitter veya beyaz çikolata
Çikolata ocakta benmari usulü erirken o esnada hurmaların çekirdeklerini çıkarıp yerine bademleri yerleştirin. Her şey hazır olduğunda, doldurduğunuz hurmaları erimiş çikolataya bulayıp buzdolabında bir süre dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz.
Kakao ve tahinli hurma topları
Hurmanın faydalarından yararlanmak için nefis ve basit tarif!
Malzemeler:
8 adet çekirdeği çıkarılmış hurma
8 adet ceviz içi
2 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
1 çay kaşığı ucu kadar toz tarçın
1,5 tatlı kaşığı tahin
2 yemek kaşığı süt (İsteğe göre laktozsuz)
2 tatlı kaşığı kakao
Üzerini süslemek için Hindistan cevizi
Tüm malzemeleri rondodan geçirin ve elinizle top top olacak şekilde yuvarlayın. Topları Hindistan cevizine bulayıp servis tabağına dizin. Hepsi bu kadar basit!
Kaynak:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Cerit
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş
V. H. W ve Dowson
Kavunun faydaları nelerdir? Kavunun 7 önemli faydası
https://saglikajandasi.com/karadutun-bilinmeyen-5-mucizevi-faydasi/
https://saglikajandasi.com/sagliginizi-tehdit-eden-5-populer-diyet/