“İftardan sahura kadar bunları yemeyin” uyarısı

İftardan sahura kadar geçen sürede arada yiyeceğiniz şeyler, özellikle bağırsak sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

İftardan sahura uzanan süreçte sadece akşam yemeği değil ara öğünler de tüketilebiliyor. İftar sonrası öğünler genellikle çorba, ana yemek ve tatlı içerir ve bu öğünlerin tüketilmesi, gün boyunca oruç tutan kişilerin ihtiyaç duydukları besinleri almalarına yardımcı oluyor. Ancak sahura kadar geçen sürede ara ara çiğneniliiip yutulacak besinler tüketilmesi de yaygın ve Dr. Fevzi Özgönül’e göre bu durum sakıncalı.

Ramazan ayı aynı zamanda kötü alışkanlıklardan arınma ayıdır. Bu ramazan, hem kötü alışkanlıklardan arınma hem de günümüzde hepimizi etkileyen deprem afetine karşı bedenimizi savunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirme ayı olsun.Bağışıklık sistemimizin yüzde 80 bölümü bağırsaklardır. Yani öncelikle bağırsaklarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Ramazanda iki öğün var. Birinci öğün: Sahur. Genelde kahvaltılıkların tercih edildiği gün ağarmadan yenilen bir öğün. İkinci öğün: İftar. Ana yemeklerin yendiği hemen güneş batışı ile başlayan bir öğün.

Ramazan ayında dikkat etmeniz gerekenlerden biri şu ki iftar sofrasından kalktıktan sonra sahura kadar kesinlikle çiğnenip yutulacak bir şey yemeyeceksiniz. Bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar için tercih etmemiz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

Sahur için:

-Çiğ fındık ceviz badem.
-Yumurta
-Avokado
-Tereyağı
-Kefir, yoğurt, peynir çeşitleri
– Hurma.
-Zeytin

İftar için:

-Orucunuzu hurma, zeytin ve ceviz ile açarsanız sindirim sistemi bütün gün dinlenmeden sonra yavaş yavaş kendine gelir ve yeni yemekleri karşılamaya hazırlanır. Bunu maça çıkmadan önce ısınan sporculara benzetebiliriz.

İftarda yemeğe başlarken hava çok sıcak olsa bile, çok susamış olsanız bile iftara başlamadan önce en çok bir bardak su için. Çok su içmek iftarda yeterince yemek yemenizi engeller böylece iftar sonrasında 1-2 saat içinde tekrar acıkma başlayabilir. Hatta iftarda ana yemekten başlayıp çorbanızı en sonra içmenizi de öneriyorum. Böylece daha iyi doyup sahura kadar bir şeyler yeme ihtiyacı da hissetmezsiniz. İftar sonrası çok hareketsiz kalmamanız da sindirim sistemi için çok değerlidir. Hastanede koridorda yürüyen hastaları görmüşsünüzdür. Bu yürüyüşün amacı bağırsak hareketlerine destektir.

Bunlar dışında bağışıklık sisteminiz desteklemek için iftarda tercih edeceğiniz yiyeceklere gelelim: Kemik ilik suyu, balık, et, hindi, yoğurt, hurma.

Aşağıdaki bu sebzeleri de hem iftarda yemeğini yapabilir salatalarda kullanabilirsiniz hem de sahurda yoğurtlu mezeler, kavurmalar yapabilirsiniz: Mantar, semizotu, enginar, pazı, kıvırcık, lahana, ıspanak, kereviz, kabak, biber, kırmızı pancar, maydanoz ve dereotu.

iftardan sahura beslenme
iftardan sahura beslenme

Salatalarda ve yemeklerde kullanılması gereken besinler

Özetle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için öncelikle ritmik beslenmek çok önemli. Mümkün olduğunca basit şekerlerden yani tatlı, ekmek ve hamur işi gıdalardan uzak durmak gerekir.

Sahurda kahvaltılık, iftarda ana yemekler ve sonunda çorba içilmesi önemli. İftar sofrasından kalktıktan sonra sahura kadar kesinlikle çiğnenip yutulacak bir şey yenilmemeli. Bu kurallara uyulduğu takdirde Ramazan sonunda hem güçlenmiş hem de fazla kilolardan kurtulmaya başlamış olunur. Ramazandan sonra da aynı ritmi erken kahvaltı ve en geç 15:30’a kadar öğle yemeği yiyerek devam ettirmek sağlıklı bir yaşam için yeterli olacaktır.

Aşağıdaki bilgiler farklı kaynaklardan derlenmiştir.

İftarsan sahura spor yaparken nelere dikkat etmeli?

İftardan sahura kadarki zaman boyunca spor yapmak, genellikle oruç tutanların özellikle Ramazan ayı boyunca yaptığı bir aktivitedir. İftar sonrası spor yapmak, vücudu hareketlendirmeye ve enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Ancak, spor yapmadan önce birkaç faktör göz önünde bulundurulmalıdır:

  1. Yemek yeme sürecine uyum sağlamak: İftar sonrası hemen spor yapmak yerine, sindirim sistemine uyum sağlamak için biraz beklemek daha iyidir. Aşırı yemek yemek, spor yapmayı zorlaştırabilir ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
  2. Vücut sıvılarını yenilemek: Spor yapmadan önce vücut sıvılarını yenilemek, yeterli su içmek çok önemlidir. Ramazan ayı boyunca, iftar sonrası spor yaparken de bol miktarda su içmek gerekir.
  3. Uygun giysiler seçimi: İftar sonrası spor yaparken, hafif ve rahat giysiler tercih edilmelidir. Özellikle sıcak havalarda, vücut sıcaklığının yükselmesini önlemek için uygun giysiler seçilmelidir.
  4. Dikkatli olunması: Spor yaparken aşırıya kaçmamak, yavaş yavaş başlamak ve vücudunuzu dinlemek çok önemlidir. Aşırı zorlamak, yaralanmalara ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

İftar sonrası spor yapmak, genellikle sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçasıdır. Ancak vücut tipinize ve sağlık durumunuza uygun bir şekilde spor yapmanız önemlidir. Sağlık sorunları veya yorgunluk gibi nedenlerden dolayı, bazen spor yapmak yerine dinlenmek daha uygun olabilir.

 

Kaynaklar

Dr. Fevzi Özgönül

Sağlıklı Yaşam Hareketi Derneği 

“İftardan sahura kadar bunları yemeyin uyarısı” başlıklı içeriğimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

YouTube video player

İçerik Sağlayıcılar:

Exit mobile version