Tüm dünya ve ülkemizde günden güne artan obezite nedenlerinden biri de insülin direnci olmaktadır. İnsülin direnci tablosuna şöyle bir baktığımızda, vücutta fazlası, depolanan ve kullanılmayan glukoz, kilo alımını ve iç organlardaki yağlanmayı hızlandırırken, diğer taraftan da yüksek düzeylerde salgılanarak pankreası yorarak diyabet gelişimine zemin hazırlamaktadır.
Günlük yaşantısında da bireyin her zaman karşılaştığı belirtilere dikkat etmesi ve ardından süreklilik olup olmadığını kontrol gerekir. Bu problemin fark edilmesinde bu tarz detaylar önemlidir. İnsülin direnci tedavisinde ilk adım olarak yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında da büyük değişimler yapılmalı. Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, insülin direncinin belirtileri ve alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgiler sundu.
Hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıkları neden oluyor
İnsülin hormonu, pankreas bezinden salgılanan ve glukozun vücutta kalabilmesini sağlayan bir hormon olmaktadır. İnsülin direnci ise vücuttaki insülinin bağlandığı reseptör hücreler tarafından algılanmamasından dolayı kontrolsüz bir düzeyde insülin salgılamaya başlama durumu olmaktadır. Vücudun glukozu kullanabilmesi için daha yüksek düzeyde insülin salgılamaya başlama durumudur.
Vücuttaki yağ oranı arttığı müddetçe de insülin miktarında da artış olur. Ortaya çıkan direnç dahilinde de kilo alınır. Bu hususta da hasta kısır bir döngü içerisine girmiş olur. Fakat fiziksel hareketsizlik durumu ailede tip 2 diyabet hastalığı olması ve D vitamini eksikliği gibi durumlar da insülin direncine zemin hazırlayan önemli faktörler arasında gösterilir.
Aşağıdaki bu belirtiler de kendisini gösterir:
- Yemek sonrasında ağırlık basması ve yoğun bir uyku hissi
- Karbonhidrat içerikli besinlerin tüketimi sonrasında kısa zamanlı ellerde titreme ve kötü hissetme durumları
- Hızlı ve aşırı kilo alımı
- Beslenmeye dikkat edilmesine rağmen kilo vermeme ve kilo alımının devam etmesi
- Özellikle sabahları yorgun uyanmak ve gitmeyen yorgunluk hissi
- Aşırı tüylenme
- Karaciğer yağlanmaları
- Bel çevresinde giderek genişleme durumu
- Kol altları ve kasık bölgelerindeki kahverengi görünümün oluşması
- Kadınlarda regl dönemi düzensizliği
Alınacak önlemler insülin direncinden kurtarabilir
Belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz eğer muhakkak bir hekimle görüşülmesi gerekmektedir. Yapılacak olan kan testi sayesinde bu problemin olup olmadığı kısa süre içerisinde öğrenilir. Alınacak önlemler sayesinde de diyabet gelişmeden insülin direnci de ortadan kaldırılabilir. Ayrıca insülin direncinde ilaç tedavisi de gerekebilir.
Bu sayede de iştah ve kilo kaybı sağlanması da kolaylaşmış olur. Bununla birlikte de muhakkak diyet ve egzersiz de uygulanmalıdır. 2-3 aylık ya da 6 aylık kan tetkiki kontrolleri sayesinde de insülin direnci takibi gerçekleşebilir. Değerleriniz normale dönmesiyle birlikte de zaten ilaçlar kesilerek yaşam tarzınızda önemli değişimler uygulanmaya da alınabilir. Böylece çok daha sağlıklı bir düzen oluşturabilirsiniz.
İnsülin direncinde uygulanması gerekenler şu şekilde:
- Vücut ağırlığının ilk olarak en az yüzde 5’inin azaltılması hedeflenecek şekilde bir diyet programı oluşturulmalıdır. Bu programa uyum sağlamak önemlidir.
- Hazırlanan diyette bütün besin öğelerini içerecek şekilde dengeli olmalı, en az dört veya altı öğün içerecek bir program uygulanması da oluşmalıdır.
- Rafine karbonhidratlar mümkün mertebe azaltılmalıdır.
- Kısa şok diyetler tercih edilmek yerine hayatınız boyunca sürdürebilir tarzda beslenme programı benimsenip uygulanmalıdır.
- Günlük düzenli bir egzersiz programı oluşturulmalıdır. Hareketli bir yaşam tarzı oluşturulup benimsenmelidir.
- Uyku düzeni insülin direncinin kontrol edilmesi de çok önemli bir süreç oluşturur. Uykunuzu düzene sokmak da düzenli insülin direncinin kontrol edilmesi konusunda çok önemlidir. Yani düzenli bir uyku alanı açmalısınız.
- Yaşam tarzı değişimlerinde yararlanamayan hastalarda ilaç kullanımı oluşturulabilir. İlaç dozu muhakkak uzman kontrolüne göre ayarlanmalıdır.
BONUS: Düzenli yürüyüşü ihmal etmeyin!
Kaynaklar:
Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör