Kalp ağrısını tetikleyen birçok önemli sebepten bahsedebilmek mümkün. Koşarken, yokuş tırmanırken, soğuk havada, rüzgar esnasında, ağır bir yemek sonrasında ya da sigara içerken… Bunun dışında ani üzüntüler, sinirlenmeler, ruhsal değişimler, cinsel ilişki esnasında ve daha birçok buna benzer durumda kalp ağrısı problemi açığa çıkabilir. İşte bu faktörlerin tetiklenmesiyle göğsümüzün tam ortasında ‘’iman tahtası’’ adı verilen kemiğin üzerinde kalp ağrısı gelişmektedir.
Yoğun bir basınç ve ağırlık hissi oluşturur bu ağrı. Bazı dönemlerde de yine aynı bölge üzerinde, yani göğsün tam ortasında da geniş bir alanda yanma hissi olarak da açığa çıkabilir bu ağrı. Bazı dönemlerde enseye, bazen de sol kola ya da sırta da yayılabilmektedir. Nadiren de olsa karın üzerinde ya da alt çenede de hissedilebilmektedir. Altta yatan neden doğrultusunda da iki ya da üç dakika içerisinde sonlanabilmektedir. Fakat, 20 dakikadan uzun sürme ihtimali de olduğu için kalp ağrısının kaygı sebebimiz olması çok normal.
Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. Şükrü Aksoy, çoğumuzun ‘’acaba kalp krizi mi geçiriyorum?’’ kaygısını oluşturan kalp ağrılarının altında yatan nedenin kalp krizi ihtimali olmadığını belirtti. Kalp ağrısının kalbe gelen kan akışının azalmasından kaynaklı bir göğüs ağrısı olduğunu ifade eden Aksoy, toplumdaki inanışın aksine her kalp ağrısının kalp krizine işaret etmediğini belirtti.
Fakat kalp ağrıları önemli bir sağlık probleminden kaynaklanabilir. Ayrıca ağrı kalp krizi başlangıcından kaynaklanıyorsa şayet erken tedavinin de hayat kurtardığını belirtelim. Bu hususta kalp ağrısına yol açan 5 önemli hastalığı mercek altına almamız gerek.
Ateroskleroz
Kalp ağrısının en sık görülen ve en ciddi sebebi ateroskleroz, halk arasında damar sertliği olarak da bilinir. Bu tabloya etki eden unsurlar hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, sigara tüketimi ve genetik faktörlerdir. Damarın iç yüzeyindeki aterosklerotik plak denek bir plak tabası oluşur. Bu tabaka da damar lümeninde daralmaya sebebiyet verir. Bu faktörler sonucunda da kalbe gider kan ve oksijen miktarı azalmaktadır. Tedavi edilmediği taktirde de büyüme görülür.
Damar spazmı
Daha az görülen nedenlerden biri de damar spazmıdır. Yani damarların kasılarak lümeni daraltması olarak ifade edilebilir. Spazmın yeniden oluşmaması için de ilaç kullanımı önem taşımaktadır. Çünkü bu damar spazmı tedavi edilemez ama ilaç ile kontrol altına alınabilir.
Kalp anomalileri
Doğum itibariyle gelen kalp damarı anomalileri genellikle gençlerde kalp ağrılarına sebebiyet verebilir. Bazı damarların doğuştan olmaması veya normalden farklı bir yerde görülmesinin ciddi sorunlara neden olduğunu belirtelim. Mesela futbol sahalarında görülen ani sporcu ölümlerinin en önemli nedeni, bu tarz doğuştan gelen damar anomalileri olmaktadır.
Kas köprüsü hastalığı (Miyokardial Bridge)
Doğuştan gelen ve “kas köprüsü hastalığı” adı verilen durumda da tipik bir kalpte ağrı oluşur. Kalbi besleyen damarlardan birinin kalp kasının içerisinde seyretmesi temelli kalp ağrısı ile sonuçlanır.
Sendrom X
Sendrom X adı verilen bu hastalıkta efor sarf edildiğinde başlayan ve dinlenmeyle geçen bir ağrı durumu var. Hayati bir sorun oluşturmamakta ve genellikle kadınlarda menopoz sonrasında görülmektedir.
Kalp ağrısı için tedavi yöntemleri neler?
Kalp ağrısı yaşanması halinde ağrının altında yatan nedenlere göre tedavi biçimleri belirlenmektedir. Bunun için öncelikli kontrol çok önemlidir. Bu yöntemler; stent, By-pass, ilaç tedavisi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca kişinin yaşam tarzı değişimleri de bu tedavi biçiminde çok önemli bir faktördür.
Kaynaklar:
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: