Kalp büyümesi neden olur? Kalp büyümesinin belirtileri nelerdir? Uzmanı cevapladı.
Kroner arter hastalığı, kalp işleyişi için önemli olan kroner arterlerinin daralması yahut tıkanması sonucunda oluşuyor. Kroner arterlerin daralmasıyla, kalp kası kuvvetini kaybediyor ve genişliyor. Kalp kasının kuvvetini kaybedip genişlemesiyle de kalp büyümesi meydana geliyor.
Özellikle virüsler olmak üzere, zararlı mikroorganizmalar kalp kasını tutarak kalp büyümesine sebep olurken, kalp büyümesine sebep olabilecek diğer hastalıklar ‘Yüksek tansiyon, kroner arter hastalığı, romatizmal ve romatizmal olmayan kalp kapağı hastalıkları, doğuştan kalp hastalığı, metobolik hastalıklar, virüsler ve diğer mikroorganizmalar yer alıyor.
Kalp büyümesi neden olur? Sebep olan hastalıklar
Kardiyomyopatiler deyince kalp kası hastalıkları ve sonucunda gelişen kalp yetmezliği ve büyümesi akla gelir. Kalp yetmezliğinin önemli sebeplerinden biri ‘Kalp kası hastalıkları’ dır. Kalp yetmezliğinin pek çok sebebi vardır ve birbiri içine girmiş bu sebeplerin sonucunda da, tedavisi güçlük yaratan kalp büyümesi hastalıkları gelişebilir.
Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Doç. Dr Mehmet Balkanay, halk arasında ‘Kalp Büyümesi’ olarak bilinen ‘Kalp Kası Hastalıkları’ hakkında bilgiler verdi.
Kalp kası hastalıkları üç ana gurupta toplanır.
Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Doç. Dr Mehmet Balkanay, kalp kası hastalıklarının üç ana grupta toplanabileceğini söyleyerek şunları ekledi:
1.Grup: Kalp kası duvarının kalınlaşması sonucunda kalbin büyümesi.
2. Grup: Kalp kasının gevşeme özelliğinin sınırlanması
3. Grup: Kalp kasının genişlemesi ve kasılma gücünün azalması sonucunda kalbin büyümesi.
Kalp büyümesi neden olur? Temel sebepleri…
“Öncelikle sebebi bilinen ve sebebi bilinmeyenler olmak üzere iki guruba ayırıyoruz” diyen Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Doç. Dr Mehmet Balkanay. “Bilim insanları, her geçen gün sebebi bilinmeyen kalp büyümelerinin sebeplerini bulmakta, tanımlamakta ve bu gurubu giderek küçültmektedirler. Kalp kası hastalığı yapan yani kalbi büyüten başlıca bilinen sebepler neler olabilir?” diyerek aşağıdaki sebepleri sıraladı:
“Yüksek tansiyon: Aylar, yıllar sürmüş ve uygun, doğru tedavi görmemiş hastalarda yüksek tansiyon kalp kası duvarı kalınlaşmasına ve kalbin büyümesine sebep olur.
Koroner arter hastalığı: Kalp kası koroner arterlerdeki darlıklar nedeniyle iyi kanlanamaz. Yeterli oksijen, besin ve enerjiye kavuşamayan kalp kası hücreleri giderek zayıflar ve kalbin zayıflaması ile sonuçlanır. Buna tıp dilinde iskemik dilate kardiyomyopati diyoruz. Yani, az kan almış, genişlemiş, kasılması yetersiz kalp kası hastalığı kalbin aşırı büyümesine sebep olabilir.
Romatizmal veya romatizmal olmayan kalp kapağı hastalıkları: Zamanında uygun şekilde ilaç, cerrahi veya kardiyolojik girişimlerle tedavi edilmemiş hastalar da kalp büyümesi ile karşılaşırlar.
Doğuştan kalp hastalığı: Doğuştan anormal anatomi ile doğan kişilerde görülen kalp kası hastalıkları olabilir. Bu kişilerdeki anatomik bozukluk hayatın ilerleyen evrelerinde anormal kalp kası gelişimlerine ve kalbin büyümesine sebep olabilirler. Zamanında ve uygun şekilde opere edilmeleri gerekir.
Metabolik kalıtsal hastalıklar: Yaşama idamemizi sağlayan, yani hareketimizi, enerjimizi, kimyasal ve biyokimyasal döngüdeki bozukluklar kalp kasının gevşemesine ve kalbin büyümesine sebep olabilir.
Virüsler ve diğer mikroorganizmalar: Özellikle virüsler olmak üzere zararlı mikroorganizmalar kalp kasını tutarak kalp büyümesine sebep olabilir. Güncel olan Covid-19 da kalp kasını tutarak kalbin büyümesine sebep olabilir.”
Bu bölüm farklı kaynaklardan derlenmiştir
Kalp büyümesi nasıl teşhis edilir?
Kalp büyümesinin erken teşhisi, erken müdahale açısından önemlidir. Fizik muayene sırasında, doktor anormal kalp sesleri veya sıvı varlığını duyabilir. Ayrıca bacaklarda, ayak bileklerinde veya karında şişlik görebilir.
Durumu etkili bir şekilde teşhis etmek ve tedaviyi belirlemek için kullanılabilecek bazı testler şunlardır:
- Kan testi: Kan testleriyle, kalpte genişlemeye neden olabilecek hastalıkların altta yatan durumlarını tespit edebilir.
- Anjiyografi: Bu işlem, uzun, ince ve esnek bir tüp kol veya kasıktaki bir kan damarına sokularak kalbe doğru ilerlenmesiyle yapılır. Kalpteki tıkanıklıkları aramak için bir tür X-ışını videosu çekilir.
- Göğüs röntgeni: Akciğer, kalp ve damarların görüntülenmesi tanı için yardımcı olur.
- Bilgisayarlı tomografik anjiyografi: Karın, kalça ve bacaklardaki damarları gösteren bu test özellikle kalp pili veya stentli hastalara uygulanır.
- Ekokardiyogram: Bu ultrason muayenesi, kalp odalarının ve kapaklarının hareketli resimlerini çekmek için ses dalgalarını kullanır.
- Elektrokardiyogram (EKG): EKG, kalbin elektriksel aktivitesini ölçer, kalp büyümesini tespit edebilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Emar kalp büyümesi tespiti amacıyla kullanılabilen diğer bir yöntemdir.
Bu tanı yöntemlerinin haricinde hekim altta düşündüğü hastalığa bağlı olarak daha farklı testler de yapmak isteyebilir.
Kalp büyümesi tedavisi nasıl olur?
Kalp büyümesinin tedavisi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterir. Kalp büyümesinde ilaç tedavileri, yaşam tarzı değişiklikleri veya ameliyat uygulanabiliyor. İlaçlar, kalp büyümesinin semptomlarını veya nedenlerini tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Kalp büyümesi için ilaç tedavisi ile hedeflenen durumlar şunlardır:
- Düşük kan basıncı varlığı
- Kan pıhtısını önlemek
- Kalp krizi veya felç riskini azaltmak
- Kalp kasılmalarının gücünü arttırmak
Kan basıncını, şeker hastalığını ve kan kolesterol yüksekliğini farkında olmak ve bunları kontrol etmeye çalışmak kalp büyümesi dahil kalp hastalıklarını önlemek için faydalı.
Kalp büyümesi için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
- Sigarayı bırakmak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sağlıklı kiloda kalmayı hedeflemek
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme
- Stres yönetimini iyi yapmak
Kaynaklar:
Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Doç. Dr Mehmet Balkanay
TKSV – Türkiye Kalp ve Sağlık Vakfı
“Kalp büyümesi neden olur?” başlıklı haberlerimizin yanı sıra daha fazla Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: