Kulaktan dolma bilgiler aşı karşıtlığına yol açarken birçok sağlık çalışanı her gün büyük bir mücadele ve özveri içinde aşılama çalışmalarına devam ediyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak ise COVID-19 pandemisinde pek çok hastasını kalp krizinden vefat etmekten kurtaran bir cerrah. Prof. Dr. Barış Çaynak bu tarz kulaktan dolma bilgilerin birçok hastanın canına mal olabileceğini söylüyor.
Kalp rahatsızlıkları olanlar aşı olmalı
Aşı karşıtları, aşının miyokardit ve kalp iltihabına sebep olduğunu iddia ediyor. Bunun aksine kalp damarları tıkalı olup COVID-19 geçiren insanlar kalp krizi geçiriyor. Aslında kalp krizi riski altındaki insanlar aşı olduklarında kriz geçirmeden ameliyata alınabilir. O yüzden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak hastalarına aşı olmalarını öneriyor. Kalp damarları tıkalı ama durumun farkında olmayanlar salgına yakalandığı için kalp krizi geçiriyorlar. O yüzden kalp damar tıkanıklığı riskiniz varsa ve virüse yakalanırsanız çok daha ağır atlatırsınız, kalp krizi geçirme riskiniz artar. Bu yüzden aşınızı mutlaka olmalısınız.
COVID sonrası mini by-pass bir seçenek
COVID’e kalp damarları tıkalıyken yakalanan ve kalp krizi geçiren hastaların şikayetleri özellikle akciğer şikayetleri ile karıştığı için daha geç teşhis ediliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak’ın belirttiği üzere geç teşhis edildiği için de kalp adalesi hasar görerek bir ameliyat kararı almış duruma geliyorlar. Bir diğer riskli durum ise COVID-19 geçirdiklerinden dolayı akciğerlerinin açık kalp ameliyatına uygun olmaması. COVID-19 sonrası akciğer kapasitesinin ve fonksiyonlarının azalıyor. Bu noktada mini by-pass denilen kapalı kalp ameliyatı bu hastalar için ideal bir cerrahi oluyor.
Mini by-pass cerrahisinde göğüs kemiği açılmadığı için ameliyat ile ilgili komplikasyonlar biraz daha az oluyor. Göğüs boşluğuna girilmediği için akciğer travmaları azalıyor. Bu hastalar yoğun bakımda bir gün tutuluyor. Ameliyat sonrası ağrı kontrolleri çok daha rahat olduğu için rahatça solunum fizyoterapisi yapabiliyorlar ve dördüncü gün taburcu olabiliyorlar. COVID-19 sonrası kalp krizlerine yakalanan hastalarda mini by-pass cerrahisi çok güçlü bir alternatif.
Mini by-pass olan hastalar mevcut
55 yaşındaki Abdülmetin Alkan, koronavirüsü atlattıktan sonra kalp krizi geçirdi. Zaten akciğerleri ameliyatı kaldıramayacak olan Alkan tıkalı üç damarı için açık ameliyat istemiyordu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, bu hastaya kapalı yöntemle by-pass yaptı.
Diyarbakır’da yaşayan Abdülmetin Alkan, koronavirüs geçirdikten sonra yaşadığı göğüs ve sırt ağrılarının hastalığa bağlı olduğunu düşündü ama kalp damarları tıkalıydı. Damar darlığınının sebebi koronavirüs değildi. Damar darlığının üzerine pıhtı bindiği zaman kalp krizi riski artar. Kalp krizi geçirip anjiyo oldu, İstanbul’da ise kapalı yöntemle ameliyat.
Kalp damarı tıkanıklığından şüphelenilmedi
Salgını çok ağır şekilde geçirdiğini söyleyen Abdülmetin Alkan, tedavi sonrası göğüs ağrısı, sırt ağrısı ve kaşıntı şikayetiyle tekrar hastaneye gitti. Ancak hastanede bu durumun korona kaynaklı olduğu söylendi. Şikayetleri geçmeyen Alkan bir süre sonra kalp krizi geçirdi ve üç damarının tıkalı olduğunu öğrendi. Acil açık ameliyata alınmak istemesine rağmen bu ameliyatı reddeden Alkan İstanbul’da Prof. Dr. Barış Çaynak’ı buldu. Alkan mini by-pass sonrası için “Kapalı ameliyat oldum. Göğüs kemiğim açılmadı. Çok kolay iyileştim. Kendimi çok iyi hissediyorum, çok sağlıklıyım. Sağlıkla evime dönebildim.” dedi.
Göğüs kafesi açılmadığından akciğer zarar görmüyor
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, salgın döneminde artan kalp krizleri ve kapalı ameliyatın avantajları hakkında konuştu. Kalp rahatsızlıkları (kalp damarlarında var olan darlıklar) COVID-19 ile pıhtılaşmanın artmasıyla kalp krizlerine sebep olabiliyor. Üstelik bu şikayetler birbirlerine karışabiliyor. Kriz kendini anjiyo sonrası belli ediyor.
Açık ve kapalı ameliyat arasında büyük farklar var. Açık ameliyatta göğüs kafesi açıldığı için iyileşme süreci zorlaşıyor. COVID-19 sonrası akciğerler zaten bu tarz bir işleme uygun olmuyor. Çaynak bu şartlarda açık ameliyatı tercih etmediğini belirtti. Ayrıca kapalı yöntemle akciğer çok hırpalanmıyor. Böylece daha hızlı iyileşme mümkün oluyor. Hastalar ilk gün yoğun bakımdan çıkıp, dördüncü ve ya beşinci gün yürüyerek sağlıkla taburcu oluyorlar.
Kaynaklar:
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak
Diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Kalp rahatsızlıkları ve salgın ilişkisiyle ilgili haberimizi faydalı olduysa aşağıdaki içerik de ilginizi çekebilir:
Kalp krizi belirtileri nelerdir? İşte kalp kriziyle ilgili doğru bilinen 10 yanlış