Balığın faydaları ve içinde bulunan cıvaya dair endişelere bilimsel bilgilerle açıklık getiren Sabri Ülker Vakfı, balığın dengeli ve yeterli beslenmenin en önemli parçalarından biri olduğunu belirtiyor.
Protein, Omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum açısından zengin zengin ve doymuş yağ içeriğinin düşük olması, deniz ürünleri ve balığı oldukça değerli hale getiriyor. Sabri Ülker Vakfı, yapılan çalışmalarda balık ya da balık yağı tüketmenin kalp ve damar sağlığını koruduğunu hatırlatıyor. Dolayısıyla “Kalp hastaları balık yağı kullanabilir mi?” sorusunun yanıtını da vermiş oluyor.
Haftada bir ya da iki defa 85 gr’lık porsiyonlarda tüketilen balık, kalp rahatsızlıkları kaynaklı ölüm riskini yüzde 36 oranında azaltıyor.
Balığın faydaları kadar zararları da var mı?
Cıva ve poliklorlu bifeniller gibi büyük bir kısmı çevreye zararlı bileşikler, tükettiğimiz besinleri de etkiliyor tabii. Bahsi geçen bu bileşikler meyve, sebze, yumurta ve kırmızı et ve balıkta da görülebiliyor. Yüksek dozdaki cıva, erişkinlerde merkezi sinir sistemini etkileyip kimi hasarlara yol açabiliyor.
Balık tüketmemek bu zararlı bileşiklerin alınmasını da azaltabilir fakat bu durumda balığın faydalarından uzaklaşılmış olacak. Son dönemlerde yapılan çalışmalar balığın içeriğindeki PCB ve cıva miktarının çok az olduğunu gösteriyor. Üstelik araştırmalar bu miktarın kırmızı et, süt ürünleri ve yumurta ile hemen hemen aynı oranda olduğunu ortaya koyuyor.
Vücudumuz gündelik hayatta karşılaştığımız çoğu zararlı bileşeni belli bir oranda tolere edebiliyor. Dolayısıyla bu bileşiklere ne oranda ve ne sıklıkta maruz kaldığımız önemli. Bütün besinlerde olduğu gibi balık da dengeli ve yeterli bir şekilde tüketilirse sağlık için risk teşkil etmiyor.
Hamilelerin haftada en az iki defa balık tüketmesi önemli
Hamileler için balık yemenin faydaları var elbette ama sınırı önemli. Yüksek miktarda cıva alımı bebekteki beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceği için hamilelerin de balık tüketimine dikkat etmesi şart. Öte yandan Omega-3’ün yetersiz alımı da bebek için risk yaratabilir.
12 bin hamile üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada; haftada iki defadan az balık tüketen annelerin çocuklarındaki zeka, davranış ve gelişim testleri haftada en az iki gün balık tüketen annelerin çocuklarına oranla daha düşük sonuçlar ortaya çıktı. Diğer yandan Harvard araştırmacıları tarafından yapılan başka bir çalışmada, hamilelikte haftada en az iki defa balık yiyen ve daha az cıva alımı bulunan annelerin bebeklerinin altı aylıkken görsel tanıma düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), omega-3 yağ asitleri kaynağı yağlı balık tüketimiyle ilgili şunları kaydediyor: Bu orandaki tüketimin, kan basıncı ve trigliserit seviyeleri üzerine beklenen faydalı etkilerini gerçekleştirebilmesi için günlük iki ila dört gram arasında EPA ve DHA alınması gerekiyor. Kalp sağlığının devamı için hem EPA hem DHA’nın günde 250 miligram alınması yeterli. Öte yandan günde 5 gram omega-3 takviyesi erişkinler açısından riskli bir durum oluşturmuyor.
İdeal balık tüketimi için balık çorbası tarifi
İçindekiler:
Ortalama 1 kilo 200 gr levrek
Yarım demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
1 sap kereviz yaprağı
1.5 orta boy havuç
Yarım büyük boy patates
1 küçük boy kereviz
1 adet yumurta
1 adet limon
1 tatlı kaşığı buğday unu
Karabiber, tuz
Yapılışı:
Soğanı, yarım demet maydanozun saplarını, defne yaprağını, kereviz yaprağını ve tane karabiberi bir tencereye koyun. Sekiz su bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Ardından balığı ekleyip dağıtmadan yaklaşık 10-15 dakika kısık ateşte pişirin ve sonrasında suyunu süzün. Kılçıklarını ayıkladıktan sonra parçalar haline getirin. Havuç, kereviz ve patatesi küçük küpler şeklinde doğrayın. Balığın suyunu başka tencereye alıp sebzeleri ekleyin ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Terbiye için yumurta, limon suyunu ve bir tatlı kaşığı unu çırpın. Pişen çorbanın suyuyla sıcaklığını ayarlayın, ardından yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ekleyin. Balıkları çorbaya ekleyin ve çorbayı ateşten indirin. İnce kıyılmış maydanozu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika kadar dinlendirin. Çorbanız servise hazır!
Kaynaklar:
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: