Kavunun faydaları nelerdir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sır, kavunun faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler sundu. Kavun, güzel tadı, aromatik hoş kokusu ve bırakmış olduğu atmosferi sayesinde yaz ve sonbahar mevsimlerinde en çok tüketilen meyvelerin başında gelmektedir.
Özellikle zengin içeriğiyle de ön plana çıkar. Kavunun içerisinde lifli ve sulu yapısı sayesinde kilo vermede de yardımcı olduğu söylenir. Ayrıca birçok sağlık sorunun önlenme aşamalarında da katkısı bulunmaktadır.
Kavunun kalorisi düşük, vitamin ve mineral içeriği yüksek
Kavun kalorisi düşük olan bir meyvedir. 150 gramında yani bir porsiyon kavun içerisinde 1.5 gram lif bulunmaktadır. Kavunun 150 gramı tat ve su durumuna göre 20 – 50 kilokalari (kcal) içermektedir. İçerisindeki çok miktardaki sarı ve turuncu meyve beta karoteni de zengin olmasını sağlar. Lig içeriği yüksek olan kavunun bağırsak çalıştırma konusunda da yardımcı görev üstlendiğini söyleyebiliriz.
Bir porsiyon kavun içerisinde 11.84 karbonhidrat, 2.00 protein, 0.18 yağ, 1.62 lif, 16.20 ve 327.60 potasyum bulunur. Kavunun vücut hücrelerini UV ışınlarından koruyan yüksek bir E vitamini içeriği bulunur. BU fitokimyasallar serbest radikalleri yakalar ve hücre hasarının önüne geçer. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda oldukça sık bulunur. Cildi ve saçı esnek tutarak, göz sağlığına da hayli katkı sunmaktadır bu önemli meyve.
Bunun dışında kavun çekirdekleri içerisinde de A, B, ve C vitaminleri ve magnezyum bulunmaktadır. İçeriğindeki demir, kalsiyum ve değerli yağlar da dikkat çekicidir. Kavun çekirdekleri bütün olarak kesinlikle yutulmamalı, çiğnenmemeli ve öğütülmemelidir. Bunun yerinde doğranarak tüketilmesi önerilir. Olgun tatlı bir kavunda 55 kilokaloriye önemli bir enerji kaynağı olmaktadır.
Yüksek oranda da potasyum ve provitaminin yanı sıra A vitamini, değerli kalsiyumlar, C, B1 ve B2 vitamini, fosfor ve demir gibi değerlerle de dikkat çekici olmayı başarır. Kavunun ana kısmı yaklaşık olarak yüzde 85’i sudan oluşur. Bu da özellikle spor faaliyetlerinden sonra ya da aralarda tüketildiğinde harika bir susuzluk giderici görevini üstlenmektedir.
Kavunun faydaları nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Düzenli tüketimi içeriğindeki potasyum ve C vitamini bağışıklığını destekler. Bu da hastalıklara karşı direnci artırır.
- Damar tıkanıklığını önleme konusunda etkisi çok yüksektir. Kalp ve kansızlığa da iyi gelmektedir. Ayrıca tansiyonu düzenler.
- Böbrek taşları ve kum düşürmede oldukça etkili ve yardımcıdır.
- Yatıştırıcı etkisi sayesinde sinir sistemi üzerindeki etkisi de olumludur. Uyku problemi çekenlere kavun tüketimi önerilir.
- İdrar söktürücü özelliği bulunur. Kabızlığa da doğrudan iyi gelir.
- Cildi nemlendirir ve romatizma ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
- Kavun sindirilmesi kolay bir meyve olduğu için kilo vermek isteyen ancak metabolizması yavaş olan insanlara önerilir. Diyet programlarında da sıkça yer alan kavun hızlı bir biçimde kilo vermeyi sağlayabilmektedir. Bu da metabolizma hızlandırmasında oldukça önemlidir.
Kavun alırken dikkat etmeniz gerekenler
Kavunun olgunlaşması uzun sürer. Bu sebepten de kavun seçimi bazı kriterleri göz önünde bulundurmayı gerektirir. Öncelikle olgun kavun tercihi yapmalısınız. Fakat kabuğundan dolayı olgunluk derecesi belirleme konusunda zordur. Bu sebepten de koku ve kabuğu olgunluğu konusunda size tüyo verebilir. Kavun alırken kabuğu çok sert olmayan, kabuğunda çatlak ya da ezik bulunmayan, hoş ve tatlı aromatik kokulu olanlar tercih edilmelidir.
Zaten kabuğa bastırıldığında hissedilen yumuşaklık ve olgunluk derecesi de kendisini gösterir. Olgun olan kavunlar aromatiktir. Bu da satın alırken yoğun bir koku yaymalarına vesile olur.
Peki kavunun zararları neler?
Kavunun şeker oranı yüksek olduğu için fazla tüketilmesi kimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle şeker hastaları aşırı tüketmekten kaçınmalı hatta ne kadar yemesinin uygun olduğunu doktoruna danışmalı. Kavun alerjisi olan hastaların da uzak durması şart. Öte yandan içeriğindeki yüksek lif, barsakların çalışmasını sağladığı için fazla tüketimi sindirim sisteminin çok çalışmasına neden olur.
Kaynaklar:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sır
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: