Kediler ve köpeklerde kan grupları neler?

Evcil hayvanınızın kan grubunu biliyor musunuz? Kediler ve köpeklerde kan gruplarını evcil dostunuz sağlıklıyken öğrenmeniz öneriliyor.

Tıpkı insanlar gibi, kediler ve köpekler de birden fazla kan grubuna sahip oluyor. Evdeki dostlarımız hiç istemesek de çeşitli hastalıklardan veya travmatik olaylardan kurtulmak için kan nakline ihtiyaç duyabilir. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmek, herhangi bir durumda acil kan gereksinimi olduğunda, sizin ya da başkasının evcil hayvanının hayatını kurtarabiliyor.

Peki evcil hayvanınızın kan grubunu biliyor musunuz?

Köpeklerde 13, kedilerde 3 kan grubu var 

Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş, evcil hayvanınızın, kedilerinizin ve köpeklerinizin kan grubunu öğrenme ve kan grubu prosedürleri hakkında şu bilgileri verdi: “Köpeklerde 13, kedilerde 3 kan grubu tanımlanmıştır. Kan grupları, köpeklerde DEA 1.1 ve DEA12 faktörleri bakımından pozitif ve negatif olarak; kedilerde A, B, AB grubu olarak isimlendirilmiştir. Kan nakli akut kan kayıplarında, anemilerde, sistemik hastalıklarda acil ihtiyaç duyulabilmektedir. Evcil hayvanınızın kan grubunu bilmeniz acil durumlarda müdahale yapılırken hayat kurtarıcı öneme sahiptir.”

Kan nakli sırasında aynı grup kan tercih edilse de uygun donör bulunamadığı durumlarda AB tipi kedilerin, A ve B grup kedilerden kan alabileceğinin altını çizen Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş, “Ancak A ve B grubuna sahip kediler sadece kendi kan gruplarından kan almalıdırlar. Acil bir durumda, hızlı test kitleri ile hastanın ve donörün kan grupları belirlenerek kan nakli yapılmaktadır.

kediler ve köpekler
Kediler ve köpekler, evlerimizdeki en yakın dostlarımız ve onların sağlıklı olmaları önceliğimiz.

Kan bankası var ancak kan bağışçısı yok

Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş, ülkemizde ilk hayvan kan bankasının İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı bünyesinde açıldığını belirterek, “Bu banka var. Ancak sonrasında yeterince bağışçı bulunamadığı için hizmet verememektedir. Kan bağışına ihtiyaç duyulduğu zamanlar hastanın yakın çevresinden veya daha önce kan grupları belirlenmiş donörlerle iletişime geçerek hastamıza kan nakli uygulanmaktadır.”

Kedi kan grupları hakkında hakemli dergilerde bilimsel yayınları bulunan Dr. Ebru Akbaş, evcil hayvanınızın kan grubunu sağlıklı iken belirlemenizin önemini ısrarla vurguluyor.

Kaynak:

Veteriner Hekim Dr. Ebru Akbaş

Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği

Diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

YouTube video player

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version