Kulak ağrısı veya tıkanıklığı gibi sorunlar ertelenmez gibi gelse de salgın döneminden dolayı hastaneye gitme işlerinin ertelenmesi, bazı sağlık sorunlarının artmasına sebep oldu. Bu noktada da kulak hastalıkları ve işitme ile ilgili sıkıntılar da açığa çıktı. Öyle ki işitme sorunları asla ertelenmeye gelecek bir durum değilken Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer, son bir yıl içerisinde bu ertelemelerin arttığını dile getirdi.
Fakat şikayetler hastalıkların ilerlemesine ya da şiddetlerinin artarak bireyin yaşam kalitesinde kalıcı bozukluklara sebep olabilmekte. İşitme ve denge organı olan kulağın olası bir problemi birçok hastalığa sebep olur. Bu kapsamda kulakta sıklıkla görülen 5 hastalığı göz önüne almak istedik.
Kulak tıkanıklığı
“Kulak ağrısı neden olur?” sorusunda ilk akla gelen cevap kulak tıkanıklığıdır. Kulak salgısının, dış kulak yolunda birikmesine bağlı olarak ortaya çıkar kulak tınakıklığı. Dış kulak yolunda üretilen bu salgı çoğunlukla dışarı doğru atılır. Fakat dar kulak yolu ve kulak kanalının içine yabancı cisim sokulması gibi durumlarda da bu salgı derinlere itilerek kulak yolunda tıkanıklıklar olur. Bu kapsamda da kulak burun boğaz uzmanı kontrolünde sertleşmiş olan salgının çıkartılması gerek. Bu sıkışan salgı kişinin kulağında tıkanıklık ve ağrı ile gelen işitme problemine sebep olur.
Kulak yolu enfeksiyonu
Dış kulak yolu içerisinde bakteri, mantar, virüs gibi enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Bu noktada da genellikle lokal travma (kaşınma gibi) ve kulak yolunun kirli su teması ardında ortaya çıkar. Kulak egzaması ya da buna benzer semptomlar kulağın kaşınması sonrasında travmatik sıkıntılar oluşturur. Kulak ağrısı, ödem, temel şikayetler sıkça oluşurken, kulak kepçesine dokunma ve çene hareketi de ağrıyı artırabilir.
Enfeksiyonların ilerleme durumu ise akıntı ve kulak yolunda birikime bağlı artan bir işitme kaybı oluşturur. Bu gibi durumlarda kulak yolunun travmaya maruz kalmaması önemlidir. Bununla birlikte kulak yolundaki zona hastalığı da görüneceği için bu tablo içerisinde yüz felci, işitme kaybı da kendisini gösterebilir.
İşitme kayıpları
Hemen hemen her yaş grubunun maruz kalığı bir sorun olabilir işitme kaybı. İki kulağı da etkilediği takdirde daha önemlidir. Erişkinlerde ortaya çıkan işitme kayıplarında travma, enfeksiyon gibi nedenler oluşurken, damar hastalıkları, genetik nedenlerr gibi geniş yelpaze problemler de oluşuyor. İşitme kayıpları ileri yaşa bağlı olarak ve gürültüyle alakalı kayıplar şeklinde ikiye nedene ayrılır. Özellikle ileri yaş bireyleri işitme kaybında sosyal izolasyon ve yalnızlık yaşamaktadır.
Bu noktada da ani işitme kaybı da ihmal edilmemeli. Mesela bir birey sabah uyandığında aniden kulağında işitme kaybı azalmış hatta tamamen gitmiş gibi bir durumla karşılaşabilir. İşitme kaybına baş dönmesi ve çınlama da etki edebilir. Böyle bir şikayetin ortaya çıkışıyla birlikte 7 ile 10 gün arasında bir tedavi sürecine dahil olunması büyük önem taşır.
Baş dönmesi
Baş dönmesi hareket etmesek bile hareket algısının oluştuğu bir tanıma sahip. Toplum genelinde de yaygın görülen bir şikayettir. Karşımıza birçok hastalığa bağlı olarak çıkar. Kulak kaynaklı baş dönmeleri de genellikle bulantı, başın dönme hissi, istifra ve çift görme gibi belirtileri ortaya çıkartır. Hatta konuşma bozukluğu gibi sıkıntılar da bu sorunlar arasında yer alır. Toplum içerisinde kristal kayma olarak bilinen BPPV, denge sinirinin iltihabı ve kulak kaynaklı baş dönmelerini de ortaya çıkartır.
Yüz felci
Tüm bu belirtiler içerisinde yüz felci de beyin açısından önemli bir problem kaynağıdır. Çünkü beyin, beyin sapı, kulak ve tükürük bezleri hastalıklarına bağlı ortaya çıkan bir durum. Kulak ile ilgili yüz felci genellikle yüzün tek yarısında ortaya çıkar. Göz ile ağız etkilenmesi ile oluşur. Ki bireyde gözünü kapatamam ve ağız hareket bozukluğu bağlı tükürüğün ağızdan dışarı akması gibi şikayetler görülür.
Ani ortaya çıkan tek taraflı yüz felci kulak arkasında ağrı ve yüzde ağrı ya da uyuşma gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Bu kapsamda da bireyde önceden tanı almış kronik orta kulak iltihabı varlığında ortaya çıkan yüz felci tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tuna Edizer
Türkiye Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör