Makrovizyon tedavisi, toplumda sarı benek, sarı nokta gibi isimlerle de anılan, yaş aldıkça ortaya çıkan makula dejenerasyonunda önemli bir tedavi yöntemi olarak gösterilmektedir. Makrovizyon tedavisi – ameliyatı nedir? Makrovizyon (Macrovision) tedavisi fiyatları nedir? Makrovizyon ameliyatı nasıl yapılır?
Makrovizyon (Macrovision) tedavisi hakkında önemli bilgiler
Makrovizyon tedavisi (Macrovision); ileriki yaşlarda meydana gelen, görmede azalmaya yol açan sarı nokta hastalığının tedavisi için kullanılan bir yöntem. Makrovizyon ameliyatından sonra, az görme sorunu yaşayan kişilerin bile görme kalitesi artırılabiliyor. Eğer hastanın durumu uygunsa katarakt ameliyatıyla aynı anda yapılabilen macrovision operasyonu, katarakt ameliyatı olmuş kişilere sonradan da uygulanabiliyor. Macrovision ameliyatı için uygun olan ve operasyonu geçiren sarı nokta hastalarının, tedavi sonrası iyi görebilmesi için uzak veya yakın gözlüğü takmaları gerekebiliyor.
Sarı nokta hastalığı nedir?
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak tanımlanan sarı nokta hastalığı, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişiler görülüyor. Öncelikle “makula”yı anlatmak gerekirse; gözün arka duvarındaki retina tabakasında bulunan 4-5 milimetre çapındaki alana makula denir. Baktığımız cisimlerden gelen ışınlar, bu bölgeye düşer. Bu alanın önemi, renkli ve hassas görmemizi sağlamasıdır. Rengi sarımsı olduğu için makulanın diğer bir adı da sarı noktadır. Sarı noktalar, gözün sinir tabakası olan retinanın keskin görmesini sağlar.
Yaşa bağlı makula hastalığının, kuru ve yaş olarak iki tipi bulunur. Makula dejenerasyonun kuru tipinde; gözdeki retina hücreleri ölür ve yenilenemez. Bu durum devam ettikçe de makula giderek bozulur. Yaş tipinde de normal olmayan kan damarları makula içinde büyür, makuladan kan ve sızı sızar, makula yara haline gelir ve sonuçta görme kaybı oluşur. Halk arasındaki bilinen adı ise sarı benek hastalığıdır.
Sarı nokta hastalığı tipleri nelerdir?
En sık görülen sarı nokta hastalığı tipi olan kuru makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalarının yüzde 85-90’ında teşhis ediliyor. Kuru makula dejenerasyonunda, retinanın makula bölgesinde sarı küçük maddeler birikiyor, makulaya zarar veriyor ve görme kaybı oluşuyor. Daha düşük oranda görünen yaş makula dejenerasyonunun sarı nokta hastalarında görülme oranı ise yüzde 10-15. Yaş makula dejenerasyonunda, makulanın altında anormal yapıda kan damarları gelişiyor, kanamalar ve damar dışına çıkan sıvılar nedeniyle makula yapısı hasar görüyor ve görme kaybı yaşanıyor.
Gözde sarı nokta kimlerde görülüyor?
Sarı nokta hastalığı, aile öyküsüyle yani genetik olarak da oluşabileceği gibi bazı kişilerde daha sıklıkla görülebiliyor. 60-65 yaş ve üzerinde, kadınlarda, beyaz tenli ve renkli gözlülerde, fazla kilosu olan kişilerde, sigara içenlerde; kalp damar, yüksek tansiyon ve yüksek kan kolesterolü hastalarında daha sık görülüyor.
Gözde sarı nokta hastalığı belirtileri nedir?
Retina merkezini etkileyen sarı nokta, rahatsız edici birkaç belirti gösterir. Düz çizgileri yamuk görme, bulanık görme, bakılan yerde karanlık bir leke görme gibi sorunlar en önemli sarı nokta belirtileri arasındadır. Sarı nokta hastalığının az ışıklı ortamda görememe, yüzleri tanımakta zorluk çekme, renkleri net olarak ayıramama gibi belirtileri de bulunur. Tek gözde zor fark edilen makula dejenerasyonu, iki gözde yaşanıyorsa belirtileri fark etmek kolaydır ve merkezi görme sorunları belirir.
Sarı nokta hastalığının teşhisi
Makula dejenerasyonunun yani sarı nokta hastalığının ancak damlalı göz dibi muayenesiyle teşhis edilebildiğinin altını çizen Op. Dr. Fevzi Akkan, göze damla damlatıp hastayı yarım saat beklettiklerini, damla sayesinde genişleyen göz bebeğinden retina tabakasını detaylıca görebildiklerini söylüyor. Sarı nokta hastalığında da erken teşhisin görme kaybını büyük ölçüde kurtardığını vurgulayan Akkan, yılda bir kez damlalı göz dibi muayenesi yaptırılmasının öneriyor.
Sarı nokta testi
Sarı nokta hastalığının teşhisi damlalı göz dibi muayenesiyle yapılabildiği gibi, bazı ileri tetkik cihazlarıyla da retina muayenesi yapılabiliyor. Ardından bazı teknolojik cihazlarla simülasyon oluşturuluyor ve macrovision tedavisi sonrası görmede nasıl bir düzelme olabileceği hastaya gösterilebiliyor. Uzman kişilerin ilgili sağlık merkezlerinde yaptığı bu tetkikler, sarı noktanın varlığını test edebilmek için önem taşıyor.
Sarı nokta hastalığı tedavisi
Sarı nokta hastalığının tedavisindeki en önemli unsurun, doktorun damlalı göz dibi muayenesi yapıp hastaya doğru teşhisi koyması olduğunu söyleyen Op. Dr. Fevzi Akkan; doğru tedaviyi seçmenin de önemli olduğunu belirtiyor.
İlerledikçe görme kaybına yol açabilen yaş tip sarı noktanın, erken teşhis edilmesi büyük önem taşıyor. Op. Dr. Fevzi Akkan sarı nokta tedavisini şöyle anlatıyor: “Kuru tipte; antioksidan, lutein, çinko, A, C, E vitaminleri gibi koruyucu tedaviler uyguluyoruz. Yaş tipte; göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi öneriyoruz. Göz içine iğne tedavisinde, damla sayesinde göz uyuşturuluyor ve göze iğne yapılıyor. Bu işlem ağrısız acısız gerçekleşiyor. Fotodinamik tedavide ise toplardamardan Verteporfin adındaki ilaç veriliyor ve sonra da düşük şiddette lazer uygulanıyor. Eğer kişinin kuru tip sarı nokta hastalığı ilerlemişse veya yaş tip sarı nokta hastalığı tedavi edilmişse, sarı nokta merceği olarak tanımlanan makrovizyon yani göz içi özel mercek tedavisini uyguluyoruz.”
Hastalara boş ümitler veriliyor!
Prof Dr. Zeliha Yazar, halk arasındaki ismi sarı nokta hastalığı olan ve genellikle de 65 yaş üzerindekilerde daha çok görülen ve kalıcı körlüğe sebep olan bu hastalık için son dönemlerde makrovizyon tedavisinin gündemde olduğu bilgisini verdi. Fakat bu ameliyatlarda yakın dönemde kaygı verici bir artış gözlenmiş durumda. Sarı nokta hastalığı merkezi görmenin azalmasına sebep olan bir durumdur ve son dönemlerde de geri döndürecek bir tedavisi bulunmamaktadır.
Prof Dr. Zeliha Yazar, “Makrovizyon tedavisi olarak pazarlanan cerrahi yöntem ise görüntüyü büyüten lenslerin ameliyatla gözlerin içine yerleştirilmesi yoluyla görmeyi çok daha iyi sağlamayı hedefleyen bir uygulama olmaktadır. Bu uygulamada ticari kaygılardan dolayı büyük bir artış gözlenmiş durumda. Bu ameliyatlar çoğu hastaya ümit verirken, bazı hastalarda tedavi etme şöyle dursun daha kalıcı hasarlara da sebebiyet vermektedir.” açıklamalarında bulundu.
Hasta çaresizliği ticari amaç olmamalı
Prof Dr. Zeliha Yazar, “Az gören insanlara yarımcı olacak alet ya da cihazların başında el büyüteçleri, teleskopik gözlükler ve el teleskopları gelir. Ancak son yıllarda göz içi teleskopik implantlar, özel büyütücü göz içi lensleri de geliştirildi ve uygulama başlanır hale getirildi. Fakat bu uygulama için yarar sağlanacak hasta olmakla birlikte, iyi sonuçlar almama durumu da var. Üstelik bu tarz makrovizyon yöntemlerinin hasta çaresizliğinden ticari çıkar sağlamaya çalışılması da aslında ortaya kötü bir imaj izlenimi çıkarıyor.” dedi.
Göz için minyatür teleskop ameliyatı
Prof Dr. Zeliha Yazar, “Sarı noktalar, gözün sinir tabakası olan retinanın keskin görmesini sağlayan sorumluluğu üstlenmekte. 5 milimetre çapında olan koyu sarı renkli dairesel bir bölgedir bu. Baktığımız cisimlerden gelen ışınlar bahsetmiş olduğumuz bu bölgeye düşmektedir.” şeklinde konuştu.
Zeliha Yazar sözlerine, “Bölgede geri dönüşümü zor bir hastalık olduğu zaman ise cisimlerin görüntüsü büyüyerek bu alana sağlam kalmış hücreler daha iyi kullanılabilir ve görünü hastalıklı bölge dışındaki sağlam retina bölgelerine düşürülebilir. Son 10 sene içerisinde bu teleskopları ve büyütücü alanlar içeren mercekleri ameliyatla göz içine yerleştirme fikri gelişti. Bu amaçla yapılan teleskopik merceklerdeki araştırmalar da çok daha iyi görme saptanmaktadır.” diyerek devam etti.
Sarı nokta hastalığında macrovision ameliyatı
Makrovizyon operasyonun bir diğer adı göz içi mercek uygulamasıdır. Sarı nokta merceğinde (makrovizyon) görüntüyü büyütücü lensler göz içine yerleştirilir ve bu sayede teleskobik bir etki oluşturur. Görüntünün odağını ise sarı nokta hastalığı olan dar noktanın dışına yönlendirir. Özetlemek gerekirse, makrovizyon ameliyatında göze lensler yerleştirilir ve ameliyat sonrası uygun gözlükler verilir. Makrovizyon tedavisi, sarı nokta hastalığı nedeniyle görme zorluğu çeken hastalar için önerilir.
Macrovision tedavisi fiyatları
Makrovizyon ameliyatı fiyatları hastane, klinik veya sağlık merkezine göre değişiklik gösterir. Doktorun teşhisinden sonra tedaviye karar vererek, detaylı bilgileri ve macrovision tedavisi fiyatlarını doktorun yönlendireceği merkezden öğrenmenizi öneririz.
Makrovizyon tedavisi devlet hastanesinde var mı?
Sarı nokta hastalığının bir tedavi yöntemi olan makrovizyon ameliyatı, 2021 yılı itibarıyla devlet hastanelerinde yapılmıyor. Makrovizyon tedavisi; özel göz hastaneleri ve ilgili sağlık merkezlerinde, konusunda uzman doktorlar tarafından yapılıyor.
Makrovizyon tedavisi sarı nokta hastalığı dışında uygulanır mı?
Sarı nokta hastalığı yani yaşa bağlı makula dejenerasyonu nedeniyle görme zorluğu çeken hastaların bazılarına uygulanabilen makrovizyon tedavisi, farklı hastalıklar ve sorunlar yaşayan kişilere de uygulanabiliyor. Sabit ve ilerlemeyen şeker hastalığı, yüksek miyop, kalıtsal retina hastalıklarına bağlı yakını görme sorunu yaşayan kişilere de yapılabilen makrovizyonun; her sarı nokta hastasına uygulanamadığının, uzman doktor önerisinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizelim. Uzman doktorlar makrovizyon tedavisine karar vermek için, hastalığın artık ilerlememesi ve uzak yakın görme dereceleri gibi birkaç faktörü inceliyor.
Ameliyat sonrası veya tedavi amaçlı numaralı gözlük alırken bunlara dikkat!
Sarı nokta hastalığının tedavi yöntemlerinden biri olan makrovizyon ameliyatında, göz içine özel bir mercek yerleştirilir. Operasyon sonrası doktorun önerdiği numaradaki gözlükleri kullanmak da tedavi içinde yer alır. Makrovizyon ameliyatı; retinadaki hasarın giderilmesi değil, retina üzerine düşen görüntü büyütülmesi operasyonudur. Makrovizyon ameliyatı sonrası kullanılan gözlük, lensin etkisiyle birlikte teleskopik bir görüntü sağlar.
MAKROVİZYON TEDAVİSİ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR:
Makrovizyon tedavisinde kimlere yapılır, yaş sınırı var mı?
Makrovizyon tedavisi 18 yaşından itibaren, uzman doktorların uygun gördüğü hastalara yapılabilir.
Sarı nokta olan katarakt ameliyatı olabilir mi?
Makrovizyon ameliyatı katarakt ameliyatıyla aynı anda yapılabilir veya katarakt ameliyatı olmuş kişilere sonradan da uygulanabilir.
Sarı nokta hastalığının tedavisi var mı?
Sarı nokta hastalığında macrovision tedavisi dışında; koruyucu tedavi, göz içi iğne tedavisi veya fotodinamik tedavi gibi yöntemler e uygulanabilir.
Makrovizyon tedavisi nasıl yapılır?
Makrovizyon tedavisinde, göz içine özel bir mercek yerleştirilir.
Gözde sarı leke hastalığı nedir?
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak tanımlanan sarı nokta hastalığının diğer bir adı da gözde sarı leke hastalığıdır.
Sarı nokta hastalığı tehlikeli midir?
Sarı nokta hastalığı tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir.
Sarı nokta hastalığına iyi gelen bitkiler hangileridir?
Sarı nokta hastalığının bitkisel bir tedavisi yoktur. Fakat sağlıklı ve dengeli beslenmek bu hastalık için de önemlidir. Omega 3 zengini balık, çinko zengini et, ıspanak, brokoli, mısır, yumurta gibi besinler tüketmek; sarı nokta hastalığının gecikmesine yardımcı olur.
Göz sağlığı için bu önemleri almak çok önemli!
Göz sağlığı için önlem almak hastalığa yakalanmamak açısından önemli. İki yılı aşkın süredir yaşam alışkanlıklarımızda radikal değişikliklere neden olan COVID-19 pandemi sürecinde bir çok hastalık gibi göz hastalıkları da yaygınlaştı. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Sinim Kahraman, bu süreçte hiç olmadığı kadar ekran karşısında geçirilen uzun saatlerin ve COVID-19 endişesiyle hastaneye gitmeye çekinip göz şikayetlerinin ertelenmesinin göz sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Sinim Kahraman, iki yıllık pandemi sürecinde artan göz hastalıklarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Yüzyılın salgın hastalığı COVID-19’un etkisini hala devam ettirdiği günümüzde, pandeminin sağlığımıza en olumsuz etkilerinden biri de gözlerimizde oldu. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Sinim Kahraman, “COVID-19 sürecinde evden çalışma ve online derslerle öğrencilerin derslerini bilgisayar ekranından takip etmeleri dijital ekran kullanım süresini çok artırdı. Ayrıca yine dijital ekranlar karşısında göz kırpma refleksinin azalması nedeniyle gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde kuru göz ve göz yorgunluğu şikayetleri başta olmak üzere göz kızarıklığı, gözde kanlanma, konjonktüvit ve miyopi derecelerinde artış yaşanıyor” diyor.
Göz sağlığı için 9 etkili önlem
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Sinim Kahraman, göz sağlığını korumak için alınması gereken önlemleri detaylı olarak şöyle anlatıyor:
- Ekran karşısında uzun süre kalmayın. 20 dakikada bir mola vererek gözlerinizi dinlendirin.
- Ekrana çok yakın bakmayın ve mutlaka gözlerinizi sık sık kırparak kurumasını engelleyin.
- Bu süreçte mümkünse lens kullanımına ara vererek gözlük kullanın. Böylece gözlüğün koruyucu bir bariyer oluşturması ve ellerin göze temasının azaltılması sağlanabilir.
- Maskenin gözlükte buharlanmaya yol açmaması için gözlüğünüzü maskenin üzerine gelecek şekilde takın.
- Buna karşın maske takmak buhar oluşmasına yol açarak gözlük kullanmayı zorlaştırdı.
- Gözlüğe sık dokunmak, çok sık çıkarıp takmak, enfekte olabilecek kirli yüzeylere bırakmak da risk oluşturduğundan bu konularda dikkatli olun.
- Ellerinizi gün içerisinde gözlerinize ve yüzünüze götürmeyin. Ellerinizi sık yıkamanız olası riskleri azaltacaktır.
- Kontakt lenslerin temizliğine her zamankinden fazla dikkat edin. Lenslerinizi takıp çıkarmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
- Kronik göz hastalığınız (glokom, diyabetik retinopati, yaşa bağlı makula dejenerasyonu vb) varsa mutlaka tedavinize devam edin, tedavinizi aksatmayın.
- Olası bir göz sorununuzda ‘geçer’ diye beklemeyip, daha büyük sıkıntılara yol açmaması için hekime başvurun. Özellikle ani gelişen görme azalması durumunda zaman kaybetmeyin.
Kaynaklar
Op. Dr. Fevzi Akkan
Prof Dr. Zeliha Yazar
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Sinim Kahraman
“Makrovizyon tedavisi nedir? Sarı nokta hastalığına çözüm olur mu?” başlıklı yazımızın yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: