Metabolizma hızlandıran öneriler sadece kilo kontrolü için değil, sağlıklı beslenme açısından da önemli. Salgın döneminden dolayı zamanımızın büyük bir kısmını evde geçirdiğimiz dönemde genel olarak hareketsiz bir düzen oluşturmak zorunda kaldık. Özellikle can sıkıntısıyla birlikte yemek yeme alışkanlıklarımızda da artış gözlenirken, bu hatalı alışkanlığın can sıkıcı sonuçlara yol açabileceğini bilmenizi isteriz! Öyle ki ani kilo almak metabolizmanın yavaşlamasına sebebiyet vermektedir.
İlerleyen yaş, genetik yapı ve hormon sorunları gibi sayısız faktörden etkilenen metabolizma hızının yavaşlamasındaki en önemli etmenlerden biri de hatalı beslenmedir. Fiziksel aktiviteler azaldığında diyet yapmanıza rağmen kilo alıyor ya da veremiyorsanız, dikkate almanız gereken detay metabolizma hızıdır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, vücudumuzdaki kas dokusunun oranının fazla oluşunun metabolizma hızının da o kadar fazla oluşuyla bağlantı kurduğunu belirtti. Bu durumun aksi halinde hareketsizlik ve hatalı beslenmenin yağ kitle oranının arttırıp, paralel kas kitlesi oranını düşürdüğünü ve kilo artışı gerçekleştiğini belirten Ozman, metabolizmayı hızlandıran 8 önemli öneride bulundu.
Günde 2 kez protein şart!
Proteinlerin vücutta sindirildikten sonra harcattıkları enerjiler diğer besin gruplarına kıyasla çok daha yüksek. Bu hususta protein tüketildiği zaman kalori almanızın yanı sıra yaktığınız kalori miktarında da artış gözlenecek. Bununla birlikte proteinler uzun bir süre tokluk da sağladıklarından beslenme planınızın merkezinde olmalı. Yumurta, yoğurt, et ürünleri ve bakliyatlar gibi protein grubunda yer alan besinleri muhakkak tüketmelisiniz. Fakat fazla tüketilmesi de kalp damar hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Öğün atlama yapmayın
Zayıflamak adına aç kalma girişiminde bulunmayın. Keza aç kaldığınızda metabolizmanız da bu açlık hissine ayak uydurmak adına yavaşlar. Bu sebepten uzun süre aç kalıyorsanız metabolizma yavaşladığı için bir süre sonra kilo vermek yavaşlar. Günlük ihtiyacınız olan kaloriyi 2 öğün yerine 4 – 6daha fazla öğünde alırsanız metabolizma hızlandırmada etkilidir.
Çok düşük kalorili diyetlerden kaçının
Aşırı düşük kalorili diyetlerin bedenin asgari düzeyde alması gereken besin öğelerinden mahrum kaldığını belirtelim. Bu da kas kaybına ve metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Bu durum zamanla kilonuzu da koruyamamanıza etken edeceği için diyet yaparken günlük 1200 kalori altına düşmeyin. Çok hızlı kilo verdiren diyetlerden medet ummak yerine sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası haline getirin.
Bolca su tüketin!
Sağlıklı beslenme her konuda ön plana çıkıyor. Çoğu çalışmada 500 l su içmek metabolizma hızını yüzde 30’a kadar arttırdığını gösterdi. Günde en az 2 ile 2.5 litre su tüketimi hem metabolizma hızını arttırır, hem de vücudunuzun susuzluktan kaynaklanabilecek yaşam riskini yok eder.
Egzersizi hayatınıza dahil edin
Egzersiz, metabolizma hızını ve yaşam fonksiyonlarındaki enerjiyi artırır. Haftada 150 – 300 dakika kadar orta yoğunluk bir egzersizi hayatınıza muhakkak dahil etmeye bakın.
İyotlu tuz kullanın
İyotlu tuz metabolizma hızını doğrudan tam olarak olmasa da dolayı bir biçimde etkilemesini bilir. Çünkü iyot troit hormonlarının sentezlenmesi açısından gereklidir. Metabolizma yavaşlığına iyi gelmekle birlikte çok daha sağlıklı bir besin tüketimini de destekler.
Kafein hızlandırır ancak dozunda olması şartıyla…
Çay, kahve ve çikolata gibi yiyeceklerdeki kafein metabolizma hızlandırmada etkilidir. Fakat drüetik etki, çarpıntı, uykusuzluk gibi olumsuz ektiler yapmaktalar. Bu sebepten de dozunda tüketmek her zaman önemlidir bu ürünleri. Abartısız bir tüketim sayesinde metabolizma hızını da arttırmış olacakasınız.
Yeşil çay tüketin
Yeşil çay tüketimi de vücut yağ kütlesini azaltma konusunda yararını belirtelim. Çünkü yeşil çay fiziksel aktivite, yeterli protein ve enerji alımı gibi olumlu faktörlerle bir araya geldiğinde anlamlı sonuçlar oluşturur. Günlük güvenli kafein sınırlarını aşmayacak bir şekilde yeşil çay tüketimi yapabilir, daha sağlıklı sonuçlara ulaşım sağlarsınız.
Kaynaklar:
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman
Beyhekim Gıda, Beslenme ve Sağlık Derneği
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Metabolizmayı hızlandıran 8 öneri konulu yazımızı beğendiyseniz bu içerik d ilginizi çekebilir: