Mevsimsel saç dökülmesi Eylül ve Ekim aylarında artabiliyor. Saç dökülmesi günlük hayatımızda olağan bir döngünün parçası… Kişiden kişiye göre farklılık gösterse de saç tellerimiz yaklaşık 2-5 yıl içinde döngüsünü tamamlayarak dökülüyor, yerine yenileri geliyor. Günlük ortalama 100-150 saç telimiz bir soruna dönüşmeden dökülüyor. Ancak bazen farklı nedenlerden dolayı saç dökülmesi artarak bir problem olabiliyor.
Sağlıklı saç döngümüz devam ederken de saç dökülmesi artarak yaşam kalitemizi bozabiliyor. Yapılan çalışmalar henüz az sayıda olsa da saç tellerinin döngüsünde mevsimsel olarak farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. Uzm. Dr. Emre Kaynak, yaşadığımız coğrafyaya göre değişiklik gösterse de tamamen sağlıklı olmamıza rağmen eylül-ekim aylarında saç dökülmesinin artabileceğine dikkat çekiyor.
Mevsimsel saç dökülmesi nedenleri
Uzm. Dr. Kaynak, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Yaz aylarında saçımızın yapım fazı olan anagen fazının belirgin olarak azalır ama dökülmez. Çünkü saçımız yapım fazından sonra yaklaşık 100 gün süren dinlenme fazında bekler ve sonra dökülür. Bu dönem de sonbahar aylarına denk gelebilir. Saçımızın döngüsünü etkileyen hem iç hem de dış faktörler bulunur. Özellikle güneş, vücudumuzun hormon kontrol merkezi olan hipotalamo – hipofizyal aksını etkileyip tiroit ve diğer hormonların aracılığı ile saç dökülmesi yaşanmasına neden olabilir. Mevsimsel saç dökülmesi genellikle saçlarımızda gözle görülür bir azalma yapmaz. Ancak özellikle anagen fazında azalma ile karakterize kadın tipi saç dökülmesi olan hastalarda belirgin saç azalması olabilir.”
Saç dökülmesi nedeni ilaçlar olabilir
Sonbahar döneminde ortaya çıkan her saç dökülmesine mevsimsel denilemeyeceğinin altını çizen Uzm. Dr. Kaynak, mevsim hangisi olursa olsun saç dökülmesi yaşandığı zaman bir dermatoloji uzmanına başvurarak muayene olunmasını öneriyor. Saç dökülmesinin nedeninin daha önce geçirilen hastalıklar veya başka sağlık sorunu için kullanılan ilaçlara bağlı olabileceğini belirten Uzm. Dr. Kaynak şunları söylüyor:
“Saç dökülmesi sürecinin öncesi de değerlendirildikten sonra saç ve saçlı derinin dermoskopik incelemesi, saç çekme testi ve saç köklerinin incelenmesi, saç dökülme paterninin belirlenmesi ve gerekli kan testlerinin değerlendirilmesinden sonra uygun tedaviler seçilmelidir. Düzenli mevsimsel saç dökülmesi olan hastalarda tedavinin ilkbahar ve yaz aylarında yapılması en idealidir. Bu dönemde saçın anagen fazını güçlendirecek ve uzatacak tedaviler sonbahar döneminde olacak dökülmeyi azaltacaktır.”
Vitamin eksikliğine dikkat
Bu dönemi geçiren hastalar için dökülme döneminde destekleyici tedaviler yapılabileceğini hatırlatan Uzm. Dr. Emre Kaynak, bu tedaviler arasında yer alan ağızdan alınan ilaçlar, fotobiyomodülasyon, topikal ilaçlar ve intradermal enjeksiyonların birlikte veya ayrı ayrı kullanılabileceğinin altını çiziyor. Tetkikler sonucu tespit edilen vitamin eksikliklerinin sistemik tedaviyle tamamlanması gerektiğini anlatan Uzm. Dr. Kaynak, “Fotobiyomudulasyon yapabilen düşük seviyeli lazer tedavileri de hastalar için konforlu ve etkili bir tedavi yöntemidir. Saç dökülmesi tedavisinde uygulanan PRP, kök hücre, mezoterapi gibi intradermal tedavileri de çok sık tercih ediyoruz. Bu noktada hasta için en uygun tedaviyi gerekli muayene ve tetkik sonrası doktorunuzla birlikte karar vermeniz en uygunu olacaktır” diyor.
Kadınlarda saç dökülmesi tipleri
Saç dökülmesi erkekler kadar kadınların da korkulu rüyası ve kadınlarda en çok rastlanan saç dökülmesi tipi de telogen tipi dökülme olarak karşımıza çıkıyor. Saç tellerinin yaşam döngüsü uzama yani anagen, yeniden kıl oluşumu yani telogen ve dökülme yani katagen olmak üzere üç evreden oluşuyor. Saçlı derinin kıl foliküllerinin yüzde 1’inden daha azı katagen, yüzde 13’ü telogen ve yüzde 85-90’ı da anagen dönemde oluyor.
Bilindiği üzere günde ortalama 100 telin dökülmesi normal kabul edilirken bu normalliğin testi de çekmeyle yapılıyor. Bir tutam saçınızı çekin. Çektiğiniz tutama bakın ve eğer dört telden fazla tel geliyorsa bu çekme testini pozitif kabul edin. Yani evet saçınızda dökülme sorunu var demek bu. Telogen tipi saç dökülmesi oluşturan faktörler ise şöyle:
- Tiroid hastalıkları, hamilelik sonrası ve hormonal nedenler.
- Demir, çinko, biotin, magnezyum, protein, B12 ve esansiyel yağ asiti eksikliğine neden olan diyetler.
- Kimi hipertansiyon ilaçları, lityum vb. psikiyatrik ilaçlar ve doğum kontrol hapları.
- Depresyon vb. gibi psikolojik stres.
Kaynak: Uzm. Dr. Emre Kaynak Türk Dermatoloji Derneği “Mevsimsel saç dökülmesi varsa geç kalmayın” başlıklı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: