Mide balonuyla ilgili merak edilen 10 soru

İnsanların fazla kilolarından dolayı zayıflaması gerekmesi fakat ameliyattan çekinmesi durumlarında devreye mide balonu yöntemi girmekte. Son dönemlerin en etkili yöntemlerinden biri olarak öne çıkan bu seçenek, endoskopla mideye girilerek sıvıyla şişirilmiş balonun yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Altı ay içerisinde en az 15 ile 20 kilo vermesini sağlayan mide balonu, çağımızın obezite sorununa çözüm oluşturan bir yöntem.

İnsanların fazla kilolarından dolayı zayıflaması gerekmesi fakat ameliyattan çekinmesi durumlarında devreye mide balonu yöntemi girmekte. Son dönemlerin en etkili yöntemlerinden biri olarak öne çıkan bu seçenek, endoskopla mideye girilerek sıvıyla şişirilmiş balonun yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Altı ay içerisinde en az 15 ile 20 kilo vermesini sağlayan mide balonu, çağımızın obezite sorununa çözüm oluşturan bir yöntem.

Obezite, son dönemlerde 7’den 70’e tüm yaş gruplarını tehdit eden evrensel bir sağlık sorununa dönüştü. Hareket etmeme, aşırı stres, yanlış beslenme biçimleri ve hazır paket gıdaların gittikçe yaygın tüketimi gibi birçok etken, obez birey sayısının katlanarak artmasına sebebiyet olmaktadır.

Bunun yanı sıra obezite ile eş zamanlı olarak diyabet, kalp, tansiyon, kanser gibi birçok hastalığın da tetiklenme durumu ortaya çıkabilir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen, diyet ve sporla sonuç alamayan kişiler için de önerilen mide balonu, herhangi bir ameliyat zorunluluğu olmaksızın endoskopik yöntemle bu kilo sorununa çözüm geliştirmektedir. Mide balonu fiyatları ise yapılacak hastane ve ameliyatı gerçekleştirecek doktora göre değişkenlik gösterir.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Avşar, mideye balon takılmasının geri dönüşü olan bir yöntem olduğunu belirtti. Altı ay sonra hastanın istediği zaman balonu çıkarttırma ve eski haline dönme şansı olacağını belirten Avşar, bu operasyona dair merak edilen 10 soruya yanıt getirdi.

1. Mide balonu nedir?

Mide balonu zayıflamak amacıyla kullanılan ve silikondan yapılmış bir balon olmaktadır. Bu balonun temel amacı insanlara kilo verdirmek ve ameliyat zorunluluğu olmadan da uygulandığı için geri dönüşü olma ihtimalini sağlamaktır. Yani hasta istediği takdirde bu balonu çıkarabilir. Mide balonu uygulanırken hasta uyutulur. Endoskopla mideye girilerek balonun yerleştirilmesi gerçekleşir. Mide balonu uygulanırken de midenin içerisinde 500 ml sıvı ile şişirme işlemi yapılır. Bu hususta mide bir kese kağıdı gibi düşünülebilir. Kese kağıdının üçte bir ya da yarısı balonla dolu olacaktır.

2. Hangi durumlarda ve kimlere uygulama yapılır?

Mideye balon takılması işlemi 18 ile 60 yaş arasındaki, obezite sorunu yaşayan ve vücut kitle endeksi 30 – 40 arasında olan kişilere uygulanır. Burada kişinin zayıflamak isteyip istememesi önemli. Yani zayıflamak istiyorsa ve ameliyattan korkuyorsa mide balonu alternatif olmaktadır. Vücut kitle endeksi daha aşağıda olan bireyler ede uygulanabilir. Diyet ve egzersiz ile desteklendiğinde de oldukça başarılı bir sonuca ulaşım mümkün.

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Mide balonuyla ilgili merak edilen 10 soru
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri: Mide balonuyla ilgili merak edilen 10 soru

3. Mide balonunun faydaları neler? Kaç kilo verdirir?

Burada temel amaç kilo vermek. Fakat bununla birlikte hastanın tansiyon, şeker sorunu ve yüksek kolesterolü varsa da bu sorunları düzenler. Tecrübeler doğrultusunda da altı ayda yaklaşık 15 – 20 kilo verdirir.

4.Balonun midede kalma süresi ne kadar?

Farklı balon çeşitleri mevcut olmakla birlikte, genelde sıvıyla şişirilen balon uygulaması tercih edilir. Bu balonlar da midede 6 ay kalmaktadır. Bazı hastalara da belli aralıklarla uygulanabilir.

5. Mide balonu nasıl çıkartılır?

Çıkarma işlemi yine endoskopi yöntemiyle sağlanır. Endoskopla girdikten sonra balon görülür ve iğneyle delinir. Enjektörle de içindeki sıvı boşaltılır. Balon da sıvı çekildikten sonra ağızdan çıkacak kadar küçülür ve çıkarılır.

6. Mide balonu sonrası iş ve günlük hayata ne kadar zamanda dönülür?

Bu işlem sonrası 1-2 gün hastanın yatmasında fayda var. İlk günler mide yabancı bir cisme adapte olacağı için hafif bulantı ve kasılmalar olabilir. Fakat 20 gün içerisinde hasta düzenli ve normal bir beslenme dönemine geçer.

7. Olası komplikasyon neler?

Mideye balon takılması bazı durumlarda ülsere sebep olur. Bunun dışında herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet verme.

8. Mide balonu takıldıktan sonra ne sıklıkla takip gerekiyor?

Bu işlem sonrasında hastanın diyetisyen randevularına düzenli aralıklarla gelmesi ve o doğrultuda hareket etmesi gerek.

9. Balon çıkarıldıktan sonra kilo alınır mı?

Hastanın tekrar kilo alma durumu olabilir. Bu sebepten de diyetisyen kontrolünde bir beslenme düzeni geliştirmelidir.

10. Mide balonu söner mi, sönerse ne olur, ne yapmak gerekir?

Balon söndüğünde idrar ve dışkıda mavi renkler görülmeye başlanır. Bu şikayete başvuran hasta uyutulur ve endoskopla mide balonu çıkartılır. Eğer hasta isterse yenisi takılır. Sönen balon uzun bir süre çıkmazsa daha aşağıya ineceği için genelde orada kalır ve yine endoskopla çıkartılır.

 

Kaynaklar:

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erol Avşar

Türk Gastroenteroloji Derneği

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği

Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:

İçerik Sağlayıcı:

Exit mobile version