“İmmünoterapi nedir?” sorusunu cevaplamadan önce mide kanseri hakkında genel bir bilgi vermekte fayda var. Mide kanseri dünya genelinde görülen kanserler sıralamasında beşinci sırada yer alıyor. Ölüme neden olan kanserler içerisinde ise ikinci sırada. Dünyada her sene yaklaşık 1 milyon kişiye mide kanseri tanısı konuluyor. Bu hususta da yine yaklaşık 780 bin kişi de bu kanserden dolayı hayatını kaybediyor.
Ülkemizde her sene yaklaşık 12 bin insan mide kanseri tanısı alıyor ve yaklaşık 10 bin hasta da mide kanserinden dolayı yaşama veda ediyor. Bu durumun en önemli sebebi ise mide kanserinin erken dönemde belirti göstermemesi. Ayıca mide tümörü büyüdüğünde oluşan yakınmaların hastalar tarafından hazımsızlık olarak yorumlanması da eklenebilir buna. Bu tarz göz ardı etme durumları sonucunda da tanının geç konulması mide kanserini ölümle sonuçlandırabiliyor.
Fakat içimizi rahatlatacak haber ise kanser tedavisinde son yıllarda atılan en önemli adım olarak nitelendirilen immünoterapi, mide kanseri hastalarında tümörün küçülmesine katkı sağlayarak hastalığın ilerleme konusunda gecikmesini sağlıyor. Bu sayede de yaşam süresini uzatmak mümkün. Ayrıca görevini hastanın yaşam konforunu bozmadan, ciddi yan etkiler göstermeden sürdürmesi de zaten bu yöntemi bir hayli özel kılıyor.
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane, mide kanserinin tedavisindeki gelişmeler sayesinde hastaların yaşam kalitelerinin arttığını belirtiyor. Fakat unutulmaması gereken noktanın ise her kanser türünde olduğu gibi mide kanserinde de erken teşhisin önem taşıdığını belirten Dane, bu konuda önemli bilgiler verdi.
Mide kanserinin belirtileri
Peki mide kanseri belirtileri nelerdir? Mide kanseri, sigara, alkol kullanımı, obezite, aşırı tuzlanmış yiyecekler, bazı gıda koruyucular, yağda fazlaca kızartılmış yiyecekler ve genetik yatkınlık durumları gibi hususları risk grubu olan bir türdür. Bu risklerin azaltılmasıyla kanserin kısmen önlenme durumu da olabilir. Fakat mide kanseri ülkemiz ve batı ülkelerinde genellikle ileri evrelerde teşhis almaktadır. Keza hastaların sadece 3’te 1’i ancak erken tanı alabiliyor. Bu durumun esas nedeniyse hastalığın erken dönemde belirti vermemesi.
Mide kanserine bağlı şikayetlerin hastalığa özgü belirtiler oluşturmaması ve tarama yönteminin de az kullanılması gibi durumlar aslında bu kanserin hayli sinsi bir tür olduğunu da göstermektedir. Bu hususta da geçmeyen bulantı- kusma- uzun süre mide ağrısı- çabuk doyma- kusarken kan gelmesi, yutma güçlü ve ani kilo kaybı gibi bu alt belirti halinde muhakkak doktora başvurmalısınız.
İlerlemiş mide kanseri belirtilerinde yayılma fazlasıyla görülür. Üçüncü evrede tümör midenin ana kas tabakasına yayılıp yediden fazla lenf noduna sıçramış olabilir. Dördüncü evrede diğer organlara yayılma gösterir.
Tedavi mide kanseri evrelerine göre şekillenir
Mide kanseri tedavisinde başarı aşamaları hastalığın hangi evrede teşhis almasıyla alakalıdır. Bu konuda değişim gösterebilir. Erken tanının her kanserde olduğu gibi mide kanserinde de çok önemli olduğunu bilin. Yani hastanın nasıl tedavi edilmesi hastanın evrelerine göre belirleneceğini belirtelim. Bunun dışında da çok erken dönemde teşhis edilen az sayıda hastada tümörün ameliyatla usulüne göre alınması yeterli bir yöntem olabiliyor. Fakat tümörün mide duvarında ilerlemiş olması ya da etrafındaki lenf bezlerine yansıması durumuna da hasta ve hastalığın özelliklerine göre ameliyat öncesi ya da sonrası ilaç tedavileri yapılıyor.
İmmünoterapi tedavisinde önemli sonuçlar
Gelelim immünoterapi nedir sorusunun cevabına… Mide kanseri tedavisinde son dönemde kemoterapiye eklenen hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi ile ilgili gelişmeler tıp dünyasında da heyecan yarattı. Kanser immünoterapisi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Kontrol altına alınan ya da öldürülmesi sağlanan bu hücreler sayesinde de daha hızlı bir tedavi süreci oluşabiliyor. İmmünoterapi ilaçları ise bağışıklı sisteminde doğal olarak bulunup kanser hücreleriyle savaşan T hücrelerinin görevini yapmasına destek oluyor.
İmmünoterapinin diğer kanser tedavilerinden farkı ise kanser hücresine doğrudan etki etmemekle birlikte, bağışıklık sistemini aktif hale getirerek tümöre doğrudan saldırmasını desteklemesi. Dolayısıyla da son dönemlerde yapılan çoğu bilimsel çalışmanın çarpıcı sonuçlar verdiği ve mide kanseri hastalarının da bu yönteme ılımlı baktığını söyleyebiliriz.
Kaynaklar:
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz:
Bu gönderiyi Instagram’da gör