Yeni doğan bebek bakımı, tek başına merak edilen bir konuyken pandemiyle birlikte ebeveynlerin soruları çoğaldı. Çünkü son bir buçuk sene içerisinde dünyayı etkisi altına alan salgın döneminde önlem alınmadığı takdirde bebeklerde de bulaşma riski mevcut. Özellikle de belirsiz geçen süreçlerde şu sıralarda endişe duyan anne baba adayları, bebeklerini virüsten nasıl koruyacaklarına dair telaşlanmaktadır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Yılmaz Tıraş, ebeveynlerin bazı kurallara dikkat ederek bebeklerinin bu süreci çok daha sağlıklı geçirebileceklerinin dikkatini çekerek önerilerde bulundu.
Salgın döneminde bebeğinizle yalnız kalın
Toplumumuzda doğum sonrasında anne babanın yanında olma ve yardımcı olmak adına aile bireyleri bulunur. Fakat bu durum temas ihtimallerini arttırmakta. Ki salgın döneminde tamamen risk olarak kabul gören bir durumdur. Bu sebepten de anne ve baba pandemi sürecinde bebeği ile baş başa kalmaya özen göstermelidir. Bu durum mümkün oldukça sağlanmalıdır ki, sağlık düzeni de kontrolde tutulmalıdır.
El hijyenine dikkat edilmeli
El hijyeni şu dönemde daha sıkça dikkat edilmesi gereken hususa dönüştü. Yeni doğan bebeğe bakım kurallarında da fazlaca özen göstermek gerekiyor. Özellikle el hijyeninde kritik bir önem taşımaktadır.
Bebeğinizi bu dönemde bol bol emzirin
Anne sütünün bütün enfeksiyonlara karşı güçlü bir besin olduğu bilinir. Bu sebepten de bebeğinizi anne sütü ile beslemek çok önemlidir. Anne sütünde bağışıklık sağlayan birçok madde bulunmaktadır. Böylece bebek yeni doğan dönemini çok iyi atlatır.
Aşı olmaktan kaçmayın
Salgına karşı en önemli silah aşıdır. Dolayısıyla aşı olduktan sonra da bebek emzirmeyi devam ettirebilirsiniz. Bu sebepten aşınızı olmaktan kesinlikle kaçınmayın.
Bebeğin bulunduğu ortamı havalandırın
Bebeğinizin hijyeni ve temiz ortamda olması önemlidir. Enfeksiyon ve alerjik durumlarla karşılaşma riskini azaltmak adına bebek odasından çıkarıldığında oda mutlaka aralıklarla havalandırılmalı, düzenli oksijen girişi sağlanmalıdır.
Doktor muayene ve kontroller ihmal edilmemeli
Bebeğinizin doktor muayenesi ve kontrollerini asla ihmal etmeyin. Bu kritik önem taşımaktadır. Ki bu sayede de anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda beslenme düzenine geçişi de hızlandırır.
Giysi ve nevresimler sıkça değişilmeli
Yeni doğan bebeklere dışarıdan gelecek enfeksiyon durumlarına karşı giysi ve nevresim değişimlerine önem gösterin. Bu sebepten de bebeğin kıyafeti, havlusu ve nevresim gibi ürünler en az 60 derecede yıkanmalı.
Doğum öncesi ve sonrasında 15 güne dikkat
Anne ve babaların doğum öncesi ve sonraki 15 günde mümkün mertebe az insanla temas etmesi önemlidir. Böylece virüslü bir insanla temas riski de aza indirgenmiş olur. Bu da bulaşma riskiyle birlikte bebeğin çok daha sağlıklı olabilmesini de destekleyecektir.
Aşırı kaygıdan uzaklaşın
Yenidoğan döneminde anne ve babalarda kaygı durumu tetiklenip artabilir. Özellikle de salgın sürecinde bu durum iki katına çıkabilir. Bu sebepten dolayı da yeni doğan bebek bakımından kaygı düzeninin fazla olmaması gerek. Aksi halinde uyku düzensizlikleri ortaya çıkar. Bebekte de uykuya dalma sıkıntısı, gerginlik ve beslenme ile gaz sorunları da oluşabilir. Anne ve babanın mümkün mertebe birçok açıdan izole bir biçimde bebekleriyle kalmaları, çevreyle teması kesmeleri sayesinde de hastalık korkusu azalır ve bebekle iletişim ve bakım da iyi giderebilir.
Bebeğinizin aşıları düzenli yaptırılmalı
Yenidoğan bebek bakımı sürecinde bebeğin bu dönem sonrasındaki aşılarının süreçlerinin atlanmaması gerek. Düzenli bir aşı düzeni her zaman bebeğin sağlığını güncel tutar. Bu da böyle bir salgın döneminde çok daha sağlıklı ve sıkıntısız bir düzeni de ortaya çıkartır. Böylece çok daha iyi bir bakım dönemini bebeğiniz için uygulama olasılığınız da artış gösterir.
BONUS: Yenidoğan bebek banyosu ne zaman yaptırılır?
Uzman Dr. Yaşar H. Onganlar’ın paylaşımlarına göre yenidoğan bebekler göbek kordonunun ıslanmaması için göbek düştükten sonra yıkanmalıdır. Göbek kordonunun düşmesi bazen gecikebilir. Bu durumlarda yenidoğan bebek banyosu vücudu silinerek veya göbeğine su değdirmeyecek şekilde yaptırılabilir. Göbeğin ıslanması ve kurumasının gecikmesi göbek enfesiyonlarına neden olabilir.
Banyo için ihtiyaçlar
- Vücut ve saç sabunu
- Bebek yıkama süngeri
- Nemlendirici süt
- Bebek yağı
- Pişik kremi
- Tırnak makası
- Saç tarağı ve fırçası
- Bebek bezi
- Islak mendiller
- Alt değiştirme minderi
- Banyo termometresi
- Derece
- Oda termometresi
- Temiz kıyafetler
- Pamuk
- Yumuşak bez
- Bebek havlusu
- Bebek küveti ve filesi
Banyo yaptırırken dikkat!
- Banyo için gerekli eşyaları önceden hazırlanmalı, bebek banyo esnasında yalnız bırakılmamalı.
- Oda ısısını 24-25 derece olacak şekilde ayarlanmalı.
- Banyo suyunun sıcaklığı 36-37 derece olacak şekilde ayarlanıp termometre ile ısı kontrol edilmeli.
- Banyo suyunun derinliği 10 santimden fazla olmamalı.
- Banyo filesi kullanılmalı veya bebeğin kaymaması için küvetin içine bir havlu yerleştirilmeli.
- Yıkama işlemine bebeğin vücudundan başlanmalı başı en son yıkanmalı çünkü bebekler ilk önce başlarından ısı kaybederler.
- İlk aylarda banyo filesi kullanarak bebeğin vücudunun ön ve arkası kolaylıkla yıkanabilir. Oturmaya başladıktan sonra bebek baş ve sırtından elle desteklenip küvete oturtur olarak vücudu yıkanabilir.
- Başını yıkarken kulaklarına su kaçmaması için yüzüstü pozisyonda olmasına dikkat edilmeli.
- Yaz aylarında bebek isilikten korunmak için her gün yıkanmalı.
- Banyodan sonra bebek önce bir havluyla kurutulmalı. Ardından başka bir havluya sararak giydirilene kadar üşümesine engel olmak gerekir.
Kaynaklar:
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Yılmaz Tıraş
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: