Polen alerjisine ne iyi gelir? Bu soru, bahar ayında sıkça soruluyor. Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınıp rüzgarla etrafa yayılan küçük parçacıklar olarak tanımlanabilir. Polen, yılın belli sürelerinde çok büyük bir miktarda havaya karışmış halde bulunuyor. Polenin en yaygın kaynakları ise, bahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna doğru ise çimenler ve pelinler oluyor. Çimen ve pelin polenleri ancak bir kaç yüz metreden oluşan mesafelere yayılıyor. Ağaç polenleri kilometrelerce uzaklıktaki mesafelere ulaşabiliyor. Sahil ve yüksek dağ kısımlarında genelde daha az polen bulunuyor.
Polen alerjisinde kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilen polenlerin rolü büyük oluyor. Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanıyor. Polen alerjisi, tıpta alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak da adlandırılıyor. Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülüyor.
Vücut, polendeki proteinlere tepki gösteriyor
Polen bu rahatsızlığı nasıl oluşturuyor? Polenler, nefes yoluyla solunum yoluna, ayrıca cilt, saç ve gözlere yerleşiyor. Bu durum alerjik kişide bağışıklık sistemini harekete geçiriyor ve vücut, polendeki proteinlere tepki gösteriyor. Burunda ve/veya gözlerde iltihaplanmaya yol açabiliyor.
Polen kaynaklı bahar alerjilerinde, solunum yollarında şikayetler oluşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, “Polenlerden kaçınma, ilaç ve alerjene özgü aşı tedavileriyle bahar alerjilerinden korunmak mümkün” dedi.
Baharın gelişiyle birlikte kendini göstermeye başlayan alerjiler, bu konuda hassas olan bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor. Türkiye’de her 3-4 kişiden birinde görülen bahar alerjilerinin en büyük nedeni ise, doğanın canlanmaya başladığı dönemde rüzgârın da etkisiyle atmosfere yayılan polenler.
Polen alerjisine ne iyi gelir? Bu önlemleri alın
Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı, hapşırık, gözlerde kaşıntı, öksürük gibi şikayetlerle kendini gösteren bahar alerjisinin tanısı için muayene ve testlerin yapılması gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Dibek Mısırlıoğlu, bu konuda bireysel düzeyde alınabilecek önlem ve tedavi yöntemlerini ise aşağıdaki şekilde sıralıyor:
Polenlerin olduğu saatlerde açık hava aktivitelerinden kaçının: Çevresel ve tetikleyici faktörlerin kontrol edilmesi alerjik hastalıkların tedavisinde önemli. Polenler özellikle sabah saatlerinde daha yoğunken yağmur yağdıktan sonra ve akşam saatlerinde polen yoğunluğu azalır. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde pencerelerin kapalı tutulması, dış ortamda bulunulmaması ve açık hava aktivitelerinden kaçınılması gerekli. Ayrıca polen döneminde, dış ortamda çamaşır kurutulmaması, eve gelindiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi ve duş alınarak polenlerin uzaklaştırılması yine alınacak önlemler arasında sayılabilir.
Güneş gözlüğü kullanın, yüz maskesi takın: Güneş gözlüğü kullanılması göz semptomlarına etkili oluyor. Pandemi ile hayatımıza giren yüz maskeleri sayesinde semptomlarda azalma görülüyor. Tüm bu önlemlerin dışında ilaç tedavileri ve seçilmiş hastalarda alerjenle aşı tedavisi önemli.
Alerji uzmanınıza başvurun: Belirtiler genellikle belirli zaman dilimlerinde tekrarlasa da bahar alerjileri mikropların neden olduğu bazı hastalıklarla karıştırılabilir. Ağaç polenleri, çayır-çimen polenleri ve yabani ot polenleri olmak üzere üç grupta değerlendirilen polen alerjilerinin tanısında neden olan alerjeni saptamaya yönelik olarak deri testleri yapıldığı gibi bazı durumlarda kanda alerjene karşı gelişen değerler incelenebilir.
İlaçlarınızı düzenli kullanın: Semptomları kontrol etmek için; ağızdan, burun içine ve göze uygulanan ilaçlar alınabileceği gibi hastaların şikâyet derecelerine göre ilaç tedavisi düzenlenmeli. İlaçların hekimin önerdiği şekilde düzenli kullanımı tedavi yanıtı açısından önemli.
Alerjene özgü aşı tedavileri uygulanabilir: Alerjenden kaçınma ve ilaç tedavisine rağmen semptomları devam eden veya artan alerjik nezle hastalarında, duyarlı olunan alerjene özgü aşı tedavileri uygulanabilir.
Bu bölüm Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin sitesinden alınmıştır
Kaynaklar:
Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD)
Polen alerjisine ne iyi gelir? başlıklı haberimizin yanı sıra Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: