Yüksek posalı beslenme yani sebze, meyve ve tam buğday ağırlıklı gıdalarla beslenmenin, kanser hastalığının seyrinde olumlu katkısına ilişkin birçok araştırma mevcut.
Yakın zamanda melanom (deri kanseri) hastalarına yönelik bir çalışmanın yayınlandığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu çalışmada MD Anderson Kanser Merkezi’nde tedavi alan melanom hastalarının bir kısmına normal gıda verilirken bir grup hastaya posalı gıdalar verildi. Bu şekilde gözlenen 37 hastanın ortalama hastalıksız sağ kalımının posalı gıda almayan 91 hastaya kıyasla daha iyi olduğu gösterildi. Posa miktarındaki her 5 gramlık artışın kanserin ilerlemesi ve ölümüne bağlı riskte yüzde 30’a varan bir azalma yaratabildiği gözlendi” açıklamasında bundu.
Yapılan araştırmada hastaların hepsinin akıllı ilaç tedavisi denen hedefe yönelik tedaviler aldığını ve sonuçların takip edildiğini vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu hastaların arasında bir grup hasta da probiyotik takviyeler alıyordu. Bu takviyeleri alan hastalarda immünoterapiden alınan faydanın daha az olduğu görüldü, bu oldukça şaşırtıcı bir sonuçtu. Yalnızca posalı beslenmeyi takip eden hastalardaki immünoterapi cevabı yüzde 82 iken hem posalı gıda alıp hem de probiyotik kullananlarda cevap oranı yüzde 59’a gerilemişti” dedi.
Posalı beslenme melanom tedavisini olumlu etkiliyor
Sonuç olarak posalı gıda tüketiminin, immünoterapi alan melanom hastalarında daha iyi bir cevap alınmasına destek olduğunu söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Bu çalışmanın ilginç sonuçları, daha çok hasta içeren, çok merkezli bir çalışmanın başlatılması kararının verilmesine yol açtı. Bu sonuçları da önümüzdeki yıllarda izleyeceğiz” şeklinde konuştu ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.
Posalı gıdalar nelerdir?
Peki posalı beslenme için hangi gıdaları tercih edeceğiz? Posa yönünden zengin besinler şöyle:
Kuru fasulye, börülce, bezelye, mercimek, nohut ve barbunya, baklagiller, doğal tahıl ürünleri (Kepekli ekmek, kepekli makarna, kabuklu pirinç, kepek, yulaf ezmesi, çavdar ekmeği gibi) elma, armut, şeftali, ayva, incir, çilek, kuru kayısı ve kuru incir, marul, kereviz, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, ıspanak, havuç, patates, patlıcan, pırasa, bamya gibi birçok sebze ve salatalar…
Üzüm, incir, muz, kavun ve karpuz gibi meyvelerin kalorisi çok yüksek olduğundan kilo sorunu yaşayanların bu meyvelerden uzak durmasında fayda var.
Diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: