Prostat kanseri tedavisi, kanser tanısı alan hastalar için birçok seçenek barındırıyor. İlerleyen teknolojiye paralel olarak gelişen fokal tedavi teknikleri, gerek tümörü yok etmedeki başarısı gerekse minimal yan etkileri ile avantajlı olarak prostat kanseri tedavisinde kullanılıyor. Prostat içerisinde daha önce MR ve MR-füzyon biyopsi ile tespit edilen tek odakta veya birkaç odaktaki yerleşimli prostat kanserinin ameliyatsız tedavisinde fokal tedavi
tekniklerinin en etkilileri olan HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) ve Nanoknife /IRE Ablasyon işlemlerinin detaylarını ve avantajlarını Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken anlattı.
Fokal tedavi eğilimi arttı
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “Prostat kanserinin klasik tedavisinde yıllardır uygulanan, prostat bezinin ameliyatla tamamının çıkarılması (Radikal Prostatektomi) veya ışın/şua tedavisi (Radyoterapi)’dir. Bu iki tedavi yönteminin en sık görülen yan etkileri sertleşme bozuklukları ve idrar kaçırmadır. Söz konusu yan etkilerden kaçınmak ve aynı zamanda tümörden kurtulmak için günümüzde tüm dünyada fokal tedavilere eğilim artmıştır” dedi.
Fokal tedavi hangi açıdan avantajlı
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, prostat kanseri tedavisinde fokal tedavilerin avantajlarını şöyle sıraladı:
- Ameliyatsız bir işlem olması,
- Herhangi bir kesi, yara izi olmaması,
- Sertleşme ve idrar kaçırma gibi yan etkilerin klasik tedavilere göre çok daha nadir görülmesi,
- Organ kaybına neden olmaması,
- Kolay uygulanabilirliği,
- Günlük yaşama ve sosyal hayata erken dönüş sağlaması.
HIFU Tedavisi
HIFU tedavisine dair bilgi veren Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “HIFU, prostat kanserinde sadece kanserli prostat dokusunun yakılarak yok edildiği, prostatın tamamının alınmasına gerek olmayan bir yöntemdir. Bu yöntemde yüksek enerjili ses dalgaları kullanılarak kanserli dokular yok edilir. Lokalize prostat kanseri yani kanserin henüz tamamının prostat dokusu içinde olup çevre dokuların salim olduğu evrede HIFU tedavisi uygulanabilir” diye konuştu.
HIFU tedavisi hangi hastalar için uygundur?
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “Prostat kanserinde gereğinden fazla tedavi durumları (overtreatment) görülür. Daha az invazif ve yeterli tedavilere ihtiyaç çok yüksek düzeydedir. Bu nedenle de prostatta tek odakta düşük riskli tümörü olan hastalara bu tip bir tedavi stratejisi uygulamak tercih edilir. Amaç tek odaklı, lokalize prostat kanseri vakalarında nokta atışı ile kanserli dokunun yok edilmesidir. Sadece kanserli dokunun yok edilmesi, geri kalan normal prostat dokusunun korunmasının sayesinde idrar tutmayı sağlayan sfinkter fonksiyonu ve seksüel performans korunur. “Gereğinden fazla tedavi” sorusuna karşı prostat kanserinin fokal tedavisi, non-invazif bir yöntemdir” dedi.
HIFU tedavisi nasıl uygulanır?
HIFU işleminin, genel anestezi altında yapılan, non-invazif, tek seansta bitirilen bir tedavi olduğunu belirterek, “İşlemde rektuma yerleştirilen ve açılı piezoelektrik kristal içeren kaşık şekilli bir aplikatör ile yayılan ultrasonografik dalgaları bir noktaya odaklayan ultrasonik tarayıcı kullanılır. Aplikatörlerin HIFU ateşleme sıralaması, yoğunluğu ve süresi her vaka için özeldir. Aplikatörlerin işlem esnasındaki intrarektal pozisyonu 3 boyutlu olarak bilgisayarlı algoritmayla belirlenir, yapılan ölçümler 3 boyutlu görüntü ile kontrol edilir, düzeltilir ve tedavi planına göre her lezyon için otomatik ve anlık gerçek zamanlı ultrasonik görüntüleme yapılır. Böylece HIFU uygulamasında en yüksek intraoperative keskinlik sağlanır” diye konuştu.
Nanoknife/IRE nedir? Avantajları nelerdir?
Nanoknife/IRE yeni ve güncel bir uygulama olduğuna da değinen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “Nanoknife/IRE tedavisi düşük enerjili elektrik atımları (LEDC) kullanarak hücre zarında defektler (porlar) oluşturur. Bu yöntemde, dokuya kısa süreli ancak çok yüksek elektrik akımı verilir. Uygulanan elektrik akımı hedef hücrelerde hemostaz (hücre içi denge) kaybına ve bunu takip eden hücre ölümüne (apoptoz) yol açarak tahribat yaratır. Yaratılan tahribata “Ablasyon” adı verilir” dedi.
Prostat içerisinde yerleşmiş sadece kanserli dokuların yok edildiğini söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “Sağlam prostat dokusunun prostat içerisinden geçen üretra dediğimiz idrar yolu ve cinsel fonksiyonları, idrar tutmayı sağlayan prostat etrafındaki sinirler ve damarlar korunur. Nanoknife /IRE tedavisi etkinliği ve güvenilirliği kabul edilmiş en yeni ve güncel Lokalize Prostat Kanseri fokal/odaklanmış ablasyon tedavisidir” diye konuştu.
Nanoknife/IRE nasıl uygulanır?
Nanoknife uygulamasından da bahseden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken, “Hastaya hafif bir sedasyon verilerek, prostat bölgesinden özel aparatlar vasıtasıyla ciltten yerleştirilen elektrik akımı ileten iğneler ile işlem gerçekleştirilir. Eş zamanlı ultrasonografi ve daha önceden MR ve MR- füzyon biyopsi ile hastanın tespit edilen tümörlü/kanserli dokuları belirlenir. Tümörlü dokuların bulunduğu alanlara iğneler yerleştirilir. Isı vermeden sadece elektrik akımı ile tümörlü dokular yok edilir. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir” bilgisini verdi.
Kaynaklar:
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Tüken
Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: