Ramazan ayında beslenme hatalı olduğu takdirde, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerinin görülme sıklığını artırabiliyor.
Bununla birlikte Ramazan ayı bu yıl bahar mevsimine denk geldi. Bu durum, oruç tutma süresi, hava sıcaklığı gibi değişken etkenleri beraberinde getiriyor. Uzun saatler boyunca yemek yememek; dehidrasyon, baş ağrısı, baş dönmesi, hâlsizlik, kan şekerinin düşmesi ya da yorgunluğa sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle, oruç tutarken dengeli beslenmek ve yeterli sıvı tüketmek önemli. Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almak ihmal edilmemeli.
Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel, Ramazan ayının insan sağlığı için çok önemli olduğunu, uzun günlerde oruç tutarken bol su tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
“Çok hızlı yemeyin”
Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel, “Öğün sayısının azalması ve öğünler arası açlık süresinin uzun olmasından kaynaklı, boş mideye bir anda yüklenmek ve çok hızlı yemek, bazı sindirim sistemi şikâyetlerine yol açabilir. Bu nedenle; hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide ağrısına engel olmak için yemek yeme süresini uzatmak ilk dikkat etmemiz gereken noktadır” diyor.
“Yemek yerken su tüketmeyin”
Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel bu konuda şöyle konuştu: “Su tüketimi çok önemlidir. İftar ile sahur arasında en az 1,5-2 litre (8-10 bardak) su tüketmeye özen gösterelim. Su tüketimini yemek esnasında yapılmamalı. Yemekle su içmek, mide asidini seyrelttiğinden ve mide kapasitesini zorladığı için sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Bu anlamda aralarda su içmek daha doğru olacaktır. Suyun yanı sıra iftarda çorba, ayran, yoğurt, şekersiz komposto tüketimi de bize kaliteli sıvı desteği sağlamaktadır.”
“Sahura kalkmak çok önemli”
“Sahurda, tok tutan, lif ve su oranı yüksek, düşük glisemik indeksli, kaliteli enerji sağlayan, uykuya yeniden geçişte problem yaratmayacak besinleri tüketmek gerekiyor” diyen Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel’e göre, kızartma, hamur işleri, tatlı, gazlı içecekler, çok tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Gençel, özellikle önerdiği yumurtanın, kaliteli protein içeriği sayesinde tok tuttuğunu vurguluyor.
“İftarda yemek arasında 15 dakika mola”
Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel, “İftar açılırken bir anda boş mideye yüklenmek ve ağır yiyeceklerle açılış yapmak yanlıştır. 1-2 bardak su ile açılış yapabilirsiniz. Limonlu su veya ev yapımı elma sirkeli su ile orucunuzu açmanız mide asidini arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Akabinde 1-2 adet hurma veya zeytin tüketebilirsiniz ve 1 kâse hafif bir çorba ile devam edebilirsiniz. Bu aşamada, uzun süre açlık sonrası mideyi dinlendirmek ve olası sindirim sistemi problemlerinden korunmak için 15-20 dakika mola vermek önemlidir” diyor.
“İftardan sonra bir porsiyon meyve”
“İftardan sonra ara öğün yapmak zorunda değilsiniz” diyen Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel, “Ancak, ara öğün ihtiyacınız olursa iftardan 2 saat sonra, 1 kâse yoğurt/ kefir/ çiğ kuruyemiş (fındık, badem, ceviz vb.) yanında 1 porsiyon taze meyve tüketebilirsiniz. Alternatif olarak meyveli tarçınlı yoğurtlu kâse/ kefirli meyveli smoothie/ fit ev yapımı meyve tatlıları veya tarifler ve haftada 1 günü geçmemek koşuluyla sütlü tatlı veya dondurma tüketebilirsiniz” dedi.
“Ramazan ayı boyunca lif alımı kabızlığı önlüyor”
Ramazan sürecinde iştah kontrolünü sağlamak ve kabızlığı önlemek için lif alımı çok önemli olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel, “Kırmızı pancar, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bal kabağı, çiğ kuruyemişler, öğütülmüş keten tohumu gibi besinlere sofranızda yer vermeniz gerekiyor” diye konuştu.
Kaynaklar:
Uzman Diyetisyen Tuğçe Gençel
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği
“Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı?” başlıklı haberimizin yanı sıra diğer Sağlık Ajandası | Sağlık Haberleri için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz: